Πέθανε ο Χαβιέρ Μαρίας, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ισπανίας

Ο συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας στην κατοικία του στη Μαδρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017. 

Ο σπουδαίος Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας, το έργο του οποίου έχει μεταφρασθεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και 60 χώρες, πέθανε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στην κατοικία του στη Μαδρίτη, σε ηλικία 70 ετών από πνευμονία, ανακοίνωσε ο εκδοτικός του οίκος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η πνευμονία προκλήθηκε από τον Covid και είχε ως αποτέλεσμα την πολύμηνη νοσηλεία του.

Γεννημένος το 1951 στη Μαδρίτη, θεωρείται

ένας από τους μεγάλους συγγραφείς της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Πέρυσι εκδόθηκε το 16ο του μυθιστόρημα «Tomás Nevinson».

Μεταξύ των γνωστότερων έργων του είναι τα «Το Μυθιστόρημα της Οξφόρδης» (1989), «Καρδιά τόσο άσπρη» (1993), «Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς».

Είχε γράψει 16 μυθιστορήματα, αλλά και διηγήματα, δοκίμια, έκανε σπουδαίες μεταφράσεις και υπέγραψε αναρίθμητα άρθρα.

Ηταν μέλος της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας από το 2008, σινεφίλ και ένθερμος οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χαβιέρ Μαρίας σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία και δίδαξε σε πανεπιστήµια της Αγγλίας, των Ηνωµένων Πολιτειών και της Ισπανίας. Από την πρώτη του εµφάνιση στη λογοτεχνία µε το µυθιστόρηµα «Τα ληµέρια του λύκου» το 1971 καθιερώθηκε ως ένας από τους σηµαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς του καιρού µας. Το 1997 τιµήθηκε για το σύνολο του έργου του µε το Βραβείο Nelly Sachs. Έχει επίσης τιµηθεί µε το Βραβείο Alessio (Ιταλία) και το Βραβείο José Donoso (Χιλή) για το σύνολο του έργου του. 

Ο Χαβιέρ Μαρίας το 2012 αρνήθηκε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήµατος της Ισπανίας για το βιβλίο του Ερωτοτροπίες (Los Enamoramientos), καθώς την ίδια περίοδο το κράτος διέκοψε τις επιχορηγήσεις των βιβλιοθηκών. «Το κράτος μόλις είχε κόψει τις επιχορηγήσεις στις βιβλιοθήκες, δεν μπορούσα να το δεχτώ κατόπιν αυτού», είπε πει. «Ας ευχηθούμε να δεχτεί το Νόμπελ όταν του προταθεί», έγραφε η Le Monde. Το βιβλίο του αυτό απέσπασε επίσης το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2013, το Βραβείο Giuseppe Tomasi di Lampedusa 2014 κ.ά.

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του «Γράφοντας τις ζωές των άλλων» (2014), σε µετάφραση Γεωργίας Ζακοπούλου, «Ερωτοτροπίες» (2015) σε μετάφραση Χριστίνας Θεοδωροπούλου και «Έτσι αρχίζει το κακό» (2021), σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ο Ρομέν Γαβράς μετά το Φεστιβάλ Βενετίας στη ΣτέγηΤα βραβεία του 45oυ Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ΔράμαςΠρώτα πλάνα από το «The Fabelmans», την πιο προσωπική ταινία του Σπίλμπεργκ
Keywords
Τυχαία Θέματα