Παραλίγο να συγκρουστούμε με αστεροειδή σε μέγεθος πολυκατοικίας. Τι θα συνέβαινε στον πλανήτη

Την Δευτέρα, όσο στην Ελλάδα αντιμετωπίζαμε την έλευση του χιονιά, δίπλα από την Γη πέρασε ένας αστεροειδής σε μέγεθος πολυκατοικίας.

Γνωστός με το όνομα 2017 AG13, ο αστεροειδής είχε μέγεθος περίπου 15 με 34 μέτρα και, όταν πέρασε δίπλα από την Γη, κινούνταν με 16 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Ο αστεροειδής ανήκει στα λεγόμενα «γεωπλήσια αντικείμενα» (NEO), όπως ονομάζονται τα μικρά ουράνια σώματα που, επηρεασμένα από τις βαρυτικές έλξεις των κοντινών πλανητών, περνούν κοντά από την τροχιά περιφοράς της Γης γύρω από
τον Ήλιο.

«Κινείται πολύ γρήγορα, πολύ κοντά σε εμάς», είχε δηλώσει ο αστρονόμος Έρικ Φέλντμαν την Δευτέρα, όσο ο αστεροειδής περνούσε δίπλα από τον πλανήτη μας.

Πράγματι, σύμφωνα με το Business Insider, ο 2017 AG13 θα μπορούσε να είχε χτυπήσει την Γη και η έκρηξη θα παρήγαγε ενέργεια δεκάδες φορές πιο ισχυρή από αυτήν που προκάλεσε ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες για την ανθρωπότητα.

Η έκρηξη θα λάμβανε χώρα σε απόσταση 10 μιλίων από το έδαφος και δεν θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για εμάς. Το μόνο που θα αντιλαμβανόμασταν θα ήταν μια βοή, παρόμοια με εκείνη από μια κεντρική λεωφόρο. Ένας άνθρωπος δεν έχει πολλές πιθανότητες να βιώσει μια σύγκρουση με γεωπλήσιο αντικείμενο, όμως το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο στην ιστορία του πλανήτη, καθώς παρατηρείται κάθε 150 χρόνια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα