Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Πρώτο βήμα στην Ελλάδα με Global Center - Διευθυντής ο Θεοκλής Ζαούτης

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ - 16 Οκτωβρίου 2008: Το άγαλμα Άλμα Μάτερ και το κτήριο της Βιβλιοθήκης Low Memorial στην πανεπιστημιούπολη του Columbia University  στο Upper West Side του Μανχάταν. Το όνομα του αγάλματος είναι Alma Mater (μητέρα που ανατρέφει), και δημιουργήθηκε το 1903 από τον διάσημο καλλιτέχνη Daniel Chester
French."

Η άφιξη του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Ελλάδα αποτελεί είδηση, καθώς πέρα από την σημασία της κίνησης, επιβεβαιώνει πρακτικά ότι μεγάλα ξένα πανεπιστήμια παρακολουθούν προσεκτικά τη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές ενεργοποίησής τους στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση του Columbia University τονίζεται ότι «μέσω του Athens Global Center, η κοινότητα του Πανεπιστημίου Columbia θα επιδιώξει συμπράξεις στο ακαδημαϊκό, επιστημονικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ανεξάρτητους φορείς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και με την Κοινωνία των Πολιτών και τα ΜΜΕ», κάνοντας σαφές ότι ζητούμενο για το Global Center είναι η συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και όχι η ίδρυση ξένου πανεπιστημίου στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή στο Columbia Global Center στην Αθήνα. Οκτώβριος 2023

Ποιός είναι ο Θεοκλής Ζαούτης 

«Ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης αναλαμβάνει να ηγηθεί στο νεοσύστατο Columbia University Global Center στην Αθήνα, με στόχο αυτό να στελεχωθεί και να αναπτύξει δράσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων το Columbia University θα συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή, την επιχειρηματική, την επιστημονική κοινότητα, καθώς και στο πεδίο του Πολιτισμού. Ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης υπηρέτησε μέχρι πρόσφατα ως Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα είναι πρωτοβάθμιος Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, πρώην καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ανακηρύχθηκε πρόσφατα επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Columbia Mailman School of Public Health.

Ως επικεφαλής στο Columbia Global Center με έδρα την Αθήνα, ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης θα σχεδιάσει και θα διευθύνει σειρά πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο ακαδημαϊκού έργου και ερευνητικής δραστηριότητας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. 

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ - 15 Απριλίου 2017. Κτήριο της Βιβλιοθήκης Μπάτλερ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το Πανεπιστήμιο Columbia, που ιδρύθηκε το 1754 ως King's College, είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μέλος του Ivy League με περίπου 28.000 φοιτητές εγγεγραμμένους για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Βρίσκεται στο Morningside Heights στην 116th Street και τη λεωφόρο Broadway στη Νέα Υόρκη. Στην πρόσοψη της βιβλιοθήκης δεσπόζουν τα ονόματα μεγάλων φιλοσόφων και ξεχωριστών φυσιογνωμιών, ως ειδική αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και στον ελληνικό Πολιτισμό.

Γιατί στην Ελλάδα

Σε άλλο σημείο, το Κολούμπια εξηγεί, γιατί επέλεξε την Αθήνα και την Ελλάδα ως 11η χώρα για τη σύσταση Global Center του πανεπιστημίου:

«Η Ελλάδα επελέγη από το Columbia University για να φιλοξενήσει ένα από τα Global Centers λόγω της θέσης της, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, συνδιαμορφώνοντας τον Πολιτισμό στην περιοχή και διατηρώντας στενούς, ιστορικούς δεσμούς με τους γείτονές της.

Μέσω του Athens Global Center, η κοινότητα του Πανεπιστημίου Columbia θα επιδιώξει συμπράξεις στο ακαδημαϊκό, επιστημονικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ανεξάρτητους φορείς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και με την Κοινωνία των Πολιτών και τα ΜΜΕ, επιδιώκοντας αναβαθμισμένη και πολυεπίπεδη συνεργασία. Παράλληλα, ανοίγεται ένας νέος δίαυλος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύοντας τους ιστορικούς δεσμούς σε επίπεδο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Τα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία όπου θα αναπτύξει την δράση του στη χώρα μας το Columbia Global Center αγγίζουν την κλασική και σύγχρονη Ελλάδα, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και τη μετανάστευση, μεταξύ άλλων. Η ακαδημαϊκή αλλά και η φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Columbia, θα έχει την ευκαιρία να “ανακαλύψει” την Αθήνα: βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και ιστορικά μνημεία, ακαδημαϊκά και πολιτιστικά ιδρύματα, τεχνολογικές καινοτομίες και σύγχρονες κοινότητες. 

Το Global Center της Αθήνας αποτελεί μία πύλη, μέσω της οποίας μπορούν να εμπλουτίσουν τα γνωστικά τους πεδία φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Columbia, αλλά και να συμβάλουν από την πλευρά τους στην πνευματική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή γνώσης μέσα από ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και συναντήσεις.

«Ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης έχει πλούσια εμπειρία στον ακαδημαϊκό χώρο και έχει διακριθεί στον τομέα της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους σε οργανισμούς υψηλού κύρους στις ΗΠΑ και την Ελλάδα», δήλωσε η Wafaa El-Sadr, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Columbia Global. «Είναι σε θέση να οικοδομήσει συνεργασίες με φορείς στρατηγικής σημασίας στη χώρα και να προωθήσει τις συνεργασίες μεταξύ του Πανεπιστημίου Columbia και της Ελλάδας».

«Τα Global Centers παρέχουν στο Columbia μια ασύγκριτη ευκαιρία να συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Το Κέντρο στην Αθήνα θα συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσης και στη ζωντανή καινοτομία, στην ακαδημαϊκή και πολιτιστική ζωή της χώρας», ανέφερε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia Minouche Shafik.

«Είμαι ενθουσιασμένος που αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο, καθώς το Πανεπιστήμιο Columbia δεσμεύεται να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελλάδα και την περιοχή. Η χώρας μας αποτελεί ένα γεωπολιτικό, πολιτιστικό και γεωγραφικό σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η Ελλάδα είναι ένα συναρπαστικό σημείο επαφής για το πανεπιστήμιο – οι δυνατότητες συνεργασίας και μάθησης είναι ατελείωτες», υπογραμμίζει ο κ.Ζαούτης.»

Τι είναι τα Columbia Global Centers

Το Athens Center είναι ένα από τα 11 Columbia Global Centers που ιδρύθηκαν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Αμμάν, το Πεκίνο, η Κωνσταντινούπολη, η Βομβάη, το Ναϊρόμπι, το Παρίσι, το Ρίο, το Σαντιάγο, το Τελ Αβίβ και η Τύνιδα. Το Πανεπιστήμιο Columbia ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για σύσταση Global Center στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2022, με στόχο τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών και εταίρων εντός της χώρας, σε προγράμματα και συνεργασίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, τις διεθνείς σχέσεις, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τις κλασικές σπουδές, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, την δημόσια υγεία και την ιατρική, μεταξύ άλλων.

Related...Τετ α τετ Ζαούτη με Φάουτσι στις ΗΠΑ και κοινό μήνυμα για τις "πανδημίες του μέλλοντος"Θεοκλής Ζαούτης: Φεύγω υπερήφανος, ο ΕΟΔΥ άλλαξε - Θα είμαι παρών για τη Δημόσια ΥγείαΖαούτης: Πότε θα γίνει ενδημικός ο κορονοϊός και δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα
Keywords
Τυχαία Θέματα