Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαδικασίες ασύλου στην Ευρώπη

Η Ε.Ε. αναμένεται να δεχτεί τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβληθεί ποτέ μέχρι το τέλος του έτους, τη στιγμή που το 2014 εξετάστηκαν 626.000 αιτήσεις. Η Ευρώπη έχει δει μεγάλη αύξηση των μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν στα σύνορά της, πολλοί εκ των οποίων θα ζητήσουν άσυλο σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. Η άνοδος αυτή έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες κάθε ευρωπαϊκής χώρας στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το άσυλο και τη βιωσιμότητα του υπάρχοντος
συστήματος.

Τι είναι το άσυλο;

Το άσυλο αποτελεί βασικό τμήμα του διεθνούς δικαίου από τη Συνθήκη της Γενεύης το 1951 για την προστασία των προσφύγων. Σύμφωνα με τη συνθήκη, παρέχεται άσυλο εάν κάποιος ζητεί προστασία λόγω βάσιμων φόβων για δίωξη εξαιτίας φυλετικών, θρησκευτικών και εθνοτικών ζητημάτων, καθώς και συμμετοχής σε κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ή πολιτική κατηγορία. Οι αιτούντες άσυλο οι αιτήσεις των οποίων αναγνωρίζονται δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα και να λάβουν την προστασία της.
Σύμφωνα με το Γραφείο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, οι χώρες – μέλη έχουν κοινή υποχρέωση να υποδέχονται τους αιτούντες άσυλο αξιοπρεπώς, διασφαλίζοντας ότι αντιμετωπίζονται δίκαια και ότι οι περιπτώσεις τους εξετάζονται με συγκεκριμένα στάνταρ έτσι ώστε, ανεξάρτητα του πού θα ζητήσει άσυλο κάποιος, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο.

Από πού προέρχονται οι αιτούντες άσυλο;

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Σύριοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αιτούντων άσυλο το 2014. Ακολουθούν οι Αφγανοί, με 41.300 αιτούντες το 2014, και οι Κοσοβάροι, με 37.900.

Πώς ζητεί κάποιος άσυλο στην Ε.Ε.;

Η Ε.Ε. θέσπισε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου το 1999, για να διασφαλίζει την προστασία της διεθνούς νομοθεσίας δικαίου στις χώρες- μέλη της Ε.Ε.

1: Οι αιτούντες άσυλο καταφθάνουν σε χώρα της Ε.Ε., όπου αξιωματούχος σε κέντρο μεταναστών παίρνει τα αποτυπώματα και τα αποθηκεύει στη βάση δεδομένων της EURODAC. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Δουβλίνου, οι αιτήσεις πρέπει να εξεταστούν στην πρώτη χώρα όπου καταφθάνει ο αιτών. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι άρει την απαίτηση αυτή για τους Σύριους πρόσφυγες, κάτι που σημαίνει ότι ανεξαρτήτως του από ποια χώρα οι Σύριοι έχουν μπει αρχικά στην Ε.Ε., δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία.
2: Μόλις γίνει η διαχείριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι αξιωματούχοι μπορούν να καθορίσουν ποια χώρα θα εξετάσει εν τέλει το αίτημα. Η απόφαση εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του αν ο αιτών έχει συγγενείς σε χώρα- μέλος της Ε.Ε., αν το άτομο έχει βίζα ή άδεια παραμονής και εάν έχει εισέλθει στην Ε.Ε. νόμιμα ή παράνομα.
3: Οι χώρες της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να παρέχουν σε αιτούντες άσυλο με «εναρμονισμένα στάνταρ υποδοχής», εν αναμονή απόφασης για την αίτησή τους. . Αυτό περιλαμβάνει περιορισμένη κράτηση και δωρεάν νομική στήριξη. Οι αιτούντες άσυλο πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση σε εργασία μέσα σε εννέα μήνες.
4: Ο αιτών άσυλο μετά αποστέλλεται σε έναν ειδικό εργαζόμενο ο οποίος θα βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν πληρούνται τα κριτήρια για καθεστώς πρόσφυγα ή προστασίας. Υπό την σχετική οδηγία, οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν δικαιώματα εργασίας, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας κλπ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αίτησης, η οποία υποτίθεται ότι δεν διαρκεί πάνω από έξι μήνες.
5: Εάν η αίτηση απορριφθεί, ο αιτών άσυλο μπορεί να υποβάλει αίτηση σε δικαστήριο ή να σταλεί πίσω στη χώρα προέλευσής του. Εάν εγκριθεί, η διαδικασία συνεχίζεται.

Ενώ η αίτηση για άσυλο είναι ίδια ανά την Ε.Ε., ο αριθμός αυτών που γίνονται αποδεκτές αποτελεί θέμα κάθε χώρας-μέλους. Αυτό εξηγεί γιατί η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο κατευθύνονται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που έχουν τους υψηλότερους βαθμούς αποδοχής. Από τους 122.800 Σύριους που αιτήθηκαν άσυλο πέρυσι, περίπου 60% κατεγράφησαν στη Γερμανία και τη Σουηδία και μόνο.

Γιατί πρόσφατα η διαδικασία έχει γίνει στόχος κριτικής;

Η σημαντική αύξηση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο ανά την Ε.Ε. έχει ασκήσει τεράστια πίεση στο κοινό σύστημα ασύλου της Ευρώπης. Η Γερμανία και μόνο αναμένει 800.000 ανθρώπους στα σύνορά της μέχρι τα τέλη του 2015, ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ουγγαρία είναι κρίσιμη.

Η ανεπάρκεια πόρων έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις χώρες που δέχονται αρχικά τους πρόσφυγες, καθώς και αυτές που δέχονται αιτούντες άσυλο, τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και αλλού. Η Γερμανία έχει ζητήσει από την ηγεσία της Ε.Ε. να συσκεφθεί και να διαμορφώσει αναλυτικό σχέδιο για να έχουν επαρκείς πόρους στη διάθεσή τους οι χώρες που δέχονται μετανάστες, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία.

«Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η προσέγγιση του Δουβλίνου δεν λειτουργεί πλέον, επειδή πάρα πολλοί πρόσφυγες καταφθάνουν στα εξωτερικά μας σύνορα, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία ή την Ελλάδα μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα» είπε η καγκελάριος Μέρκελ την Πέμπτη στη Βέρνη. «Την ίδια στιγμή, αν πούμε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους, αυτό σημαίνει ότι ούτε τρεις χώρες, όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Γερμανία θα αφεθούν μόνες τους να αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος».

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 14 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν πιθανές λύσεις.

Μετάφραση- αναδημοσίευση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα