Όλοι οι διαστημικοί σταθμοί στην Ιστορία

Ο πρώτος διαστημικός σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε ο Salyut 1 που εκτοξεύθηκε από την ΕΣΣΔ στις 19 Απριλίου 1971. Όπως και όλοι οι διαστημικοί σταθμοί ήταν "μονολιθικός" δηλαδή σχεδιασμένος για να εκτοξευθεί και να τεθεί σε τροχιά ολόκληρος, αλλά μη επανδρωμένος, και να επανδρωθεί με πλήρωμα αργότερα. Οι μονολιθικοί σταθμοί γενικά περιείχαν όλα τα απαραίτητα εφόδια και πειραματικό εξοπλισμό κατά την εκτόξευσή τους, και θεωρούνταν "αναλωθέντες" και προς εγκατάλειψη όταν αυτά είχαν πλέον
χρησιμοποιηθεί.

Δεύτερος ήταν ο skylab έφερε επίσης δύο αποβάθρες, αλλά η δεύτερη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η παρουσία της αργότερα επέτρεπε σε σκάφη ανεφοδιασμού Progress να προσδεθούν στον σταθμό με νέες προμήθειες για αποστολές μακράς διάρκειας.

Τρίτος ο σοβιετικός σταθμός Mir είχε ένα σύνθετο σχεδιασμό: αρχικώς εκτοξεύθηκε ένα τμήμα-πυρήνας και στη συνέχεια προστέθηκαν σε αυτό επιπλέον τμήματα (modules), συνήθως με έναν ειδικό ρόλο το καθένα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία του σταθμού και καταργεί την ανάγκη για ένα μοναδικό τεράστιας ισχύος πύραυλο ή όχημα εκτοξεύσεως.

Στη συνέχεια έχουμε τον Διεθνές Διαστημικό Σταθμό ο οποίος εκτοξεύθηκε το 1998. Αυτός διαιρείται σε δύο κύρια μέρη, το Ρωσικό Τροχιακό Μέρος (ROS) και το Αμερικανικό Λειτουργικό Μέρος (USOS).

Στη συνέχεια έχουμε τον Tiangong, τον πρώτο κινεζικό σταθμό στην ιστορία ο οποίος εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Δύο ακόμα μικροί διαστημικοί σταθμοί, οι tiangong 2 και tiangong 3, αναμένεται να εκτοξευθούν κατά τα επόμενα έτη, προετοιμάζοντας την κατασκευή ενός μεγαλύτερου διαστημικού σταθμού περί το 2020.

Τέλος έχουμε τον Genesis I, που εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2006, και έναν χρόνο αργότερα (Ιούνιος του 2007) τον Genesis II. Έχει εκτοξευθεί από την ιδιωτικών συμφερόντων φίρμα Bigelow Aerospace. Η εν λόγω κάψουλα χρειάζεται πολύ λιγότερα καύσιμα και προσπάθεια για να μεταφερθεί στο Διάστημα, ενώ τα τόσα ακόμα πλεονεκτήματά της την κάνουν ιδανική και την επικρατέστερη μέχρι στιγμής λύση για την αντικατάσταση του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί το 2020.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα