Ολλανδικές εκλογές: Πρώτος ο Ρούτε, δεύτερος ο ακροδεξιός Βίλντερς

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει τελικά το «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 90% των ψήφων. Ο κ. Βίλντερς κερδίζει πέντε ακόμα έδρες στο Κοινοβούλιο, φτάνοντας συνολικά τις 20, ενώ συγκέντρωσε το 13,1% των ψήφων. Υπενθυμίζουμε ότι ορισμένες δημοσκοπήσεις και αναλύσεις πολιτικών αναλυτών
των ήθελαν νικητή.

Πρώτο κόμμα βγήκε το κεντρο-δεξιό «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία» (VVD) του νυν πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Ο Ρούτε, αν και κέρδισε την πρωτιά (21,2% των ψήφων), έχασε οκτώ έδρες στο Κοινοβούλιο, πέφτοντας στις 33. Το ολλανδικό κοινοβούλιο διαθέτει 150 έδρες, οι οποίες κατανέμονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο Ρούτε θα χρειαστεί τώρα να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για την σύσταση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι το οποίο αναμένεται να αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο.

«Η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ», δήλωσε χαμογελώντας από τη Χάγη ο Μαρκ Ρούτε υπογραμμίζοντας ότι «το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά».

Από την πλευρά του Βίλντερς αποδέχθηκε μέσω Twitter την εκλογική του ήττα από τον Ρούτε αλλά τονίζει την ενίσχυση του κόμματος με επιπλέον έδρες στη Βουλή και προειδοποιεί: Ο Μαρκ Ρούτε «δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα».

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν από κοινού το χριστιανοδημοκρατικό CDA και το φιλελεύθερο D66 με 19 έδρες το καθένα, ενώ το κόμμα των Πρασίνων κέρδισε επιπλέον 10 έδρες στο Κοινοβούλιο, αγγίζοντας συνολικά τις 14. Μεγάλες ήταν οι απώλειες για το εργατικό κόμμα (PvdA), το οποίο σημείωσε ιστορική ήττα, καταλαμβάνοντας μόλις 9 έδρες. Συνολικά δηλαδή έχασε 29 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Οι φετινές ολλανδικές εκλογές θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς τα αποτελέσματά της αναμένονται να επηρεάσουν τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για πολλούς αναλυτές, η Ολλανδία υπήρξε μάλιστα και κατά το παρελθόν ένα ιδιόμορφο «εργαστήρι» κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών και κινημάτων που αργότερα ταρακούνησαν λίγο η πολύ την πολιτική ιστορία.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ υψηλή αφού υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην αναμέτρηση του 2012.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα