Όλγα Κεφαλογιάννη: κομβικής σημασίας η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου του τουρισμού

Κι ενώ βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, στα μέσα Μαΐου κιόλας, μάλλον άργησε να συνεδριάσει για πρώτη φορά, φέτος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού.

Θυμίζω ότι θεσπίστηκε επί των ημερών του Χάρη Θεοχάρη στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, συνεχίστηκε επί Βασίλη Κικίλια και τώρα επί Όλγας Κεφαλογιάννη. Το ζήτημα είναι ότι ενώ αποτελεί ένα σημαντικό όργανο που μπορεί να συνδιαμορφώσει καταστάσεις για τον τουρισμό και ειδικά για την ανάπτυξη των υποδομών, εντούτοις δεν έχουν φανεί αυτά τα σημάδια. Συζητήσεις

γίνονται τα τελευταία χρόνια, προτάσεις κατατίθενται, όμως, για παράδειγμα, η σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO) ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτή στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και είναι κάτι που εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη. Πότε, λοιπόν, θα ολοκληρωθεί, διότι αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για τον τουρισμό.

Συνεδρίασε, λοιπόν, για πρώτη φορά μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελεί ένα όργανο με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, στη χάραξη και στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, όπως αυτή επανακαθορίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, τόνισε ότι είναι αναγκαία η σύνθεση ενός τουριστικού προϊόντος, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα: στην ενίσχυση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμής Τουριστικής Ανάπτυξης, στη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο και στη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO), επισημαίνοντας πως αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου να συμπεριλάβει τις τοπικές κοινωνίες στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η συστηματική συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και οι συνέργειες μεταξύ των Περιφερειών θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών.

Η υπουργός στάθηκε επίσης στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας τα έργα που θα συμβάλλουν στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός. Μάλιστα, η υπουργός ζήτησε επίσης από τους περιφερειάρχες να παροτρύνουν τους Δήμους και τις Κοινότητες να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν στην προσβασιμότητα στις παραλίες. 

Αναφορικά με ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προς όφελος και των Περιφερειών, η Όλγα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι είναι κομβικό να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική ανάπτυξη. Σχετικά με τη διαχείριση του «τέλους ανθεκτικότητας», η υπουργός επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από την είσπραξη του τέλους και θα προωθεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Καταλήγοντας, η υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι «δεν αρκεί στον ελληνικό τουρισμό να μετράει χρονιές-ρεκόρ και αύξηση στους αριθμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο το περιφερειακό συμβούλιο είναι σημαντικό ώστε να λειτουργήσει για το σχεδιασμό μιας τουριστικής πολιτικής με τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Στόχος μας είναι μια ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Ο πολιτισμός “μπαίνει μπροστά” ως κορυφαίος πόρος για την ανάπτυξη του τουρισμού και στις 13 περιφέρειες».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε το Υπουργείο Τουρισμού για τη σημαντική του πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, «κάτι που δείχνει» όπως είπε, «τη σημαντική διάσταση των Περιφερειών στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση του Τουρισμού και για να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει κεντρικά». Επίσης, ανέφερε ότι οι περιφερειάρχες έθεσαν στην υπουργό Τουρισμού συγκεκριμένα ζητήματα που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι «Τουρισμός και Ανάπτυξη χωρίς τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει», ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ξέρουμε και να αξιοποιούμε τους πόρους που μας διατίθενται αλλά και να τους αξιοποιούμε με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναβαθμίζονται και οι προορισμοί μας αλλά και να προβάλλονται σε όλο τον κόσμο».

Related...Τεχνητή Νοημοσύνη: Το OpenAI αποκάλυψε το AI GPT-4o - Τι είναι και γιατί ξεσηκώνει αντιδράσειςΝέοι στο Αμστερνταμ θέλουν να «νικήσουν» τη στεγαστική κρίση χτίζοντας συλλογικό σπίτιΗΠΑ:Υπό τον κίνδυνο ποινικών διώξεων η Boeing για τα πολύνεκρα δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 Max
Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλγα Κεφαλογιάννη,olga kefalogianni