Οικογένεια γνωστού τζιχαντιστή επιχειρεί να επαναπατριστεί στην Αυστραλία

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Khaled Sharrouf, με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του- δύο κορίτσια, τρία αγόρια- έφυγαν από την Αυστραλία. Ο άνδρας, που σήμερα είναι 33 χρονών εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις φωτογραφίες που κατά καιρούς αναρτούσε στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε αυτές, τα παιδιά του και ο ίδιος πόζαραν με τη στρατιωτική ενδυμασία του Ισλαμικού Κράτους και φέροντας οπλισμό, ενώ ξεχωρίζει η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο 7χρονος γιος του να κρατάει το κεφάλι
ενός άνδρα που οι τζιχαντιστές είχαν εκτελέσει.

Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, όπως μεταδίδεται από τα Μέσα της Αυστραλίας, η οικογένεια του Khaled Sharrouf προσπαθεί να επαναπατριστεί στην Αυστραλία, μέσω Μαλαισίας. Όπως πιστεύεται, οι λόγοι έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες διαβίωσης που αντιμετώπιζαν στην Συρία, με την οικογένεια της συζύγου του Sharrouf, Tara Nettleton, να κάνει τις ενέργειες προκειμένου να επιστρέψει η ίδια και τα πέντε της παιδιά στην Αυστραλία.

Όπως σημειώνεται, μάλιστα, η μητέρα της γυναίκας έχει ήδη επισκεφθεί την Μαλαισία, σε μία κίνηση που από τις αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας έχει ιδωθεί ως η προσπάθεια διευθέτησης των ζητημάτων επαναπατρισμού.

Αν και, μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό εάν και ο ίδιος ο Khaled Sharrouf επιθυμεί να επιστρέψει στην Αυστραλία, το ζήτημα έχει εγείρει συζητήσεις, όσον αφορά το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν η γυναίκα και τα παιδιά, σε περίπτωση επιστροφής. Στο Twitter, για παράδειγμα, με το hashtag #Sharrouf, παρατίθενται διαφορετικές απόψεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Peter Dutton, από πλευράς του, δήλωσε πως «όσον αφορά τη μέριμνα που αφορά τα παιδιά, κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά», αλλά , «όσον αφορά τους ενήλικες, εάν έχουν εμπλακεί σε κάποια δραστηριότητα εναντίον του νόμου της Αυστραλίας, θα αντιμετωπίσουν τον νόμο, όταν επιστρέψουν».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Tony Abbott, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε πως η πολιτεία θα αντιμετωπίσει τα παιδιά, όπως ακριβώς αντιμετωπίζει τα παιδιά κάθε άλλου εγκληματία και σε περίπτωση που αποδειχθεί πως η οικογένεια είχε εμπλακεί σε τρομοκρατία, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με τον νόμο, με κάθε αυστηρότητα. Ο Sharrouf, πάντως, βρίσκεται στην λίστα της Αυστραλίας με τους καταζητούμενους τρομοκράτες.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το κράτος της Αυστραλίας είχε προωθήσει έναν νόμο, που πλέον θα αφαιρεί την αυστραλιανή ιθαγένεια από τρομοκράτες, κατόχους δύο ιθαγενειών, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιθανή επιστροφή τρομοκρατών από την Συρία και το Ιράκ, με σκοπό την κλιμάκωση των δράσεων στην Αυστραλία.

Δύο είναι, ωστόσο, τα ζητήματα που αξίζει να εξετάσει κανείς και στα οποία θα πρέπει να εμβαθύνει και η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Πρώτον, η γυναίκα του τζιχαντιστή, Tara Nettleton. Ασπάστηκε το Ισλάμ σε ηλικία 17 χρονών- τη χρονιά που γέννησε και το πρώτο της παιδί, με τον Khaled Sharrouf και, έκτοτε, από την μία οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας πιστεύουν πως βρίσκεται σε επικοινωνία με την μητέρα της, η οποία μάλιστα την βοήθησε να διαφύγει από την Αυστραλία, ώστε να ακολουθήσει τον σύζυγο της. Από την άλλη, ο πατέρας της γυναίκας, σημειώνει πως έχει να μιλήσει μαζί της για περισσότερα από 10 χρόνια.

Δεύτερον, ο Khaled Sharrouf, πριν εγκαταλείψει την Αυστραλία για τη Συρία, είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία, ήδη το 2005 και το 2009, καθώς και για κατοχή και χρήση βαριών ναρκωτικών ήδη αρκετές φορές μεταξύ 1995 και 1998.
Σε μία από τις δίκες αυτές, σημειώνεται η πρόθεση της γυναίκας του, να κάνουν από κοινού ένα νέο ξεκίνημα και η επιθυμία του ίδιου να επιστρέψει στην οικογένεια του και να αφοσιωθεί στην ενασχόληση του με τα παιδιά του.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών από την Αυστραλία θέτουν το πραγματικό ζήτημα: η παραμονή του στην φυλακή, έκανε τον Sharrouf ακόμη πιο παθιασμένο και κάθε άλλο αποτέλεσμα είχε, από το να τον κάνει να αποποιηθεί την ιδεολογία του. Μήπως, λοιπόν, οι κυβερνήσεις των χωρών θα έπρεπε να υιοθετήσουν κάποια άλλη τακτική;

#ISIS Kills Childhood but not #Khaled #Sharrouf fault.He just obeying the #Evil #Quran all deceived by #satan #Allah pic.twitter.com/Rn0qegDItc

Sun Shine (@3sun_shine) September 18, 2014

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα