Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο στόχαστρο των θεσμών κατά τη συνάντηση με τον Κατρούγκαλο

Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας φέρονται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ, Νίκολα Τζιαμαρόλι, και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, ΔΝΤ) στη συνάντηση γνωριμίας που είχαν σήμερα Δευτέρα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και διεξήχθη στο υπουργείο Εργασίας έπειτα από πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου.

«Οι
επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών και πρόσθεσε πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας.

«Σύμφωνα με τον υπουργό η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων.

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, είπε ο κ. Κατρούγκαλος και σημείωσε πως «για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ζήτησαν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου του 2015 και όχι από το 2016 που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Όλα δείχνουν ότι αν και τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης εφαρμογής του μέτρου θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση και στόχος είναι μέχρι το 2011 να μη βγαίνει κανένας στη σύνταξη πριν τα 62 έτη.

Όμως κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30/6 δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στο Eurosummit και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες.

Και ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα