Οι παγωμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, οι προειδοποιήσεις Νταβούτογλου και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ολοένα και δυσχεραίνονται οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, μετά από σειρά παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο. Την Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις παραβιάσεις, οκτώ τουρκικά F-16 που περιπολούσαν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία στοχοποιήθηκαν δύο φορές από εχθρικά ραντάρ στη Συρία.

Στην πρώτη περίπτωση, ένα μαχητικό αεροσκάφος MIG-29, άγνωστης χώρας, «παρενόχλησε» τα 8 τουρκικά μαχητικά επί τέσσερα λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει πως το MIG-29 έθεσε σε
λειτουργία το ραντάρ του για να αναγνωρίσει τον στόχο του σε ένδειξη προετοιμασίας για την εκτόξευση πυραύλου. Κίνηση που θεωρείται διεθνώς εχθρική ενέργεια.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού κάνει επίσης λόγο για μία άλλη «παρενόχληση» με στόχο τα ίδια αεροσκάφη, αυτή τη φορά από μια συστοιχία πυραύλων εδάφους - αέρος SA από το συριακό έδαφος, η οποία διήρκεσε τέσσερα λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.
Το Σαββατοκύριακο, είχαν προηγηθεί παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου SU-30, τις οποίες η Μόσχα προσπάθησε να δικαιολογήσει, λέγοντας πως ευθύνονται στις καιρικές συνθήκες.

Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένες παραβιάσεις οδήγησαν στην παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Τουρκία προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα χάσει με αυτό τον τρόπο τους συμμάχους της. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι προσπαθεί να παρατείνει την εξουσία του Ασάντ, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε τις εξής δηλώσεις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βέλγιο:

«Επίθεση στην Τουρκία σημαίνει επίθεση στο ΝΑΤΟ. Η καλή μας σχέση με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει έναν φίλο όπως η Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα έπρεπε να το ξέρει».

Σήμερα, Τρίτη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, καταδίκασε τις παραβιάσεις, οι οποίες κατά τον ίδιο δεν αποτελούν ατύχημα. Όπως υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Επίσης, τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, περιλαμβανομένων δυνάμεων εδάφους και ναυτικού- κάτι που, όπως είπε, αποτελεί λόγο σημαντικού προβληματισμού, καλώντας τη Μόσχα να αποφύγει την κλιμάκωση εντάσεων με το ΝΑΤΟ.

Τις εκτιμήσεις του Στόλτενμπεργκ επιβεβαιώνει και η τελευταία «παρενόχληση» των τουρκικών αεροσκαφών στη Συρία, κατηγορία στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα η Μόσχα. Οι τελευταίες δηλώσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφορούν στις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, τις οποίες αποκαλεί «δυτική προπαγάνδα».

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως οι επικρίσεις της Αμερικής διαστρεβλώνουν τους στόχους της εκστρατείας και υπενθύμισε στην αμερικανική κυβέρνηση την υποστήριξη που προσέφερε στις ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9 στη Νέα Υόρκη το 2001.

H Mαρία Ζαχάροβα

«Θέλω να σας υπενθυμίσω… μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εμείς συμμεριστήκαμε την οδύνη του αμερικανικού λαού σαν να ήταν δική μας, κατανοώντας τι συνιστά η τρομοκρατία» τόνισε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

Όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας, η ίδια δήλωσε πως η χώρα μάχεται εναντίον των Ισλαμιστών για την εθνική της ασφάλεια.

«Το έχουμε βιώσει αυτό, γνωρίζουμε πως είναι και δεν θα θέλαμε να δούμε τη διεθνή τρομοκρατία ξανά στην χώρα μας. Αυτό είναι πολύ οδυνηρό για εμάς. Και προσμένουμε ότι θα υπάρξει κατανόηση επί αυτού του θέματος», δήλωσε.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει απαντήσει ακόμα στη Μόσχα, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στη Συρία και ο ρόλος τους. Η ισχύς του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα