Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο παραλίμνιο χωριό της Ευρώπης

Κάτω από τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης Οχρίδας, του ”μαργαριταριού των Βαλκανίων”, οι αρχαιολόγοιανακάλυψαν έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της Ευρώπης και προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο γιατί ήταν κρυμμένος πίσω από ένα φρούριο με προστατευτικά πασσάλους.

Ένα τμήμα της αλβανικής όχθης της λίμνης φιλοξενούσε κάποτε έναν οικισμό με πασσαλόπηκτα σπίτια πριν από περίπου 8.000 χρόνια, πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, καθιστώντας τον το αρχαιότερο παραλίμνιο χωριό στην Ευρώπη που έχει ανακαλυφθεί

μέχρι σήμερα.

Οι ραδιοχρονολογήσεις από την περιοχή τοποθετούν την ίδρυση του οικισμού μεταξύ 6000 και 5800 π.Χ.

″Είναι αρκετές εκατοντάδες χρόνια παλαιότερος από τους μέχρι σήμερα γνωστούς τόπους κατοίκησης σε λίμνες στις περιοχές της Μεσογείου και των Άλπεων”, δήλωσε ο Άλμπερτ Χάφνερ, καθηγητής αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης της Ελβετίας.

″Απ′ όσο γνωρίζουμε, είναι ο παλαιότερος στην Ευρώπη”, δήλωσε στο AFP.

Τα αρχαιότερα παρόμοια χωριά ανακαλύφθηκαν στις ιταλικές Άλπεις και χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ., δήλωσε ο ειδικός στις ευρωπαϊκές νεολιθικές λιμναίες κατοικίες.

Ο Χάφνερ και η ομάδα του αποτελούμενη από Ελβετούς και Αλβανούς αρχαιολόγους έχουν περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιώντας ανασκαφές στο Λιν στην αλβανική πλευρά της λίμνης Οχρίδας, η οποία εκτείνεται στα ορεινά σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξήρε την ανακάλυψη σε ανάρτησή του στο Facebook, χαιρετίζοντας την ”αδιαμφισβήτητη ιστορική και αρχαιολογική αξία” της.

Η πρέσβειρα της Ελβετίας στην Αλβανία, Ρουθ Χούμπερ επισκέφθηκε τις ανασκαφές τον Ιούλιο επειδή ”ήθελε να ενημερωθεί προσωπικά και επί τόπου για την έρευνα”, ανέφερε η ομάδα του Χάφνερ σε ανακοίνωσή της.

Dating back 8,000 years, the homes beneath the turquoise waters of Lake Ohrid, the "Pearl of the Balkans", scientists have uncovered what may be one of Europe's earliest sedentary communities,https://t.co/9h6UlyLVVE

Paul Montgomery (@PMonty18) August 11, 2023

Ο οικισμός πιστεύεται ότι φιλοξενούσε από 200 έως 500 άτομα, με σπίτια χτισμένα σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια της λίμνης ή σε περιοχές που πλημμύριζαν τακτικά από την άνοδο των υδάτων.

Και σιγά σιγά αποκαλύπτει μερικά εκπληκτικά μυστικά.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης κατάδυσης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο οικισμός ήταν οχυρωμένος με χιλιάδες σανίδες με καρφιά που χρησιμοποιούνταν ως αμυντικά οδοφράγματα.

″Για να προστατευτούν με αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να κόψουν ένα δάσος”, δήλωσε ο Χάφνερ.

Αλλά γιατί οι κάτοικοι του χωριού έπρεπε να κατασκευάσουν τόσο εκτεταμένες οχυρώσεις για να αμυνθούν; Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να αναζητούν μια απάντηση στο καυτό ερώτημα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 100.000 ακίδες καρφώθηκαν στον πυθμένα της λίμνης ανοιχτά της Λιν, με τον Χάφνερ να χαρακτηρίζει την ανακάλυψη ”πραγματικό θησαυρό για την έρευνα”.

Η λίμνη Οχρίδα είναι μία από τις παλαιότερες λίμνες στον κόσμο και υπάρχει εδώ και περισσότερα από ένα εκατομμύριο χρόνια. Οι υποβρύχιες ανασκαφές αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολες.

Lake Ohrid.

The name "Ohrid" primarily refers to Lake Ohrid, which is a large and ancient lake situated on the border between North Macedonia and Albania.#ohrid#Albania#NorthMacedonia#ancientpic.twitter.com/YDZfbNoezV

— Mapidemic (@Map_Yard) August 11, 2023

″Έχουμε να κάνουμε με πολύ έντονη παρόχθια βλάστηση εδώ”, δήλωσε η δύτρια Mαρί-Κλερ Ρι στο SRF News. ”Πρέπει να παλέψεις μέσα από πυκνούς καλαμιώνες για να φτάσεις στο σημείο κατάδυσης”.

Με τη βοήθεια επαγγελματιών δυτών, οι αρχαιολόγοι έχουν ψάξει στον πυθμένα της λίμνης και συχνά αποκαλύπτουν απολιθωμένα κομμάτια ξύλου και πολύτιμα κομμάτια βελανιδιάς.

Η ανάλυση των δακτυλιοειδών εντοµών δένδρων βοηθά την ομάδα να ανασυνθέσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής - παρέχοντας ”πολύτιμες πληροφορίες για τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες” της εποχής, δήλωσε ο Αλβανός αρχαιολόγος Aντριαν Αναστάσι.

″Η βελανιδιά είναι σαν το ελβετικό ρολόι, πολύ ακριβές, σαν ημερολόγιο”, δήλωσε ο Χάφνερ.

″Προκειμένου να κατανοήσουμε τη δομή αυτού του προϊστορικού χώρου χωρίς να τον καταστρέψουμε, διεξάγουμε πολύ σχολαστική έρευνα, κινούμενοι πολύ αργά και πολύ προσεκτικά”, πρόσθεσε ο Aναστάσι, ο οποίος ηγείται της ομάδας των Αλβανών ερευνητών.

Η πλούσια βλάστηση στην περιοχή καθιστά τις εργασίες επίπονα αργές κατά καιρούς.

″Το να χτίσουν το χωριό τους πάνω σε πασσάλους ήταν ένα πολύπλοκο εγχείρημα για την εποχή, πολύ δύσκολο, και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι έκαναν αυτή την επιλογή”, τόνισε ο Aναστάσι.

Lake Ohrid

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπης,evropis