«Όχι» φορέων και πολιτών στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόνησσο

«Όχι» στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και στο εθνικό σχέδιο πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, λένε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Ιατρικός Σύλλογος Κορίνθου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος, η «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά», δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και άλλοι, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση τους.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και το εθνικό σχέδιο πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων είναι αντίθετα στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σύνταγμα,
αλλά και στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, όπως και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς – όπως υποστηρίζουν, η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει χώρους διάθεσης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η απόρριψή τους να γίνεται ανεξέλεγκτα, σε χώρους, που δεν είναι ασφαλείς για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υπογράψει σύμβαση σύμπραξης 27 ετών με ιδιωτική εταιρεία (σύμφωνα με το νόμο 3389/2005, που προβλέπει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού φορέα), με σκοπό την υλοποίηση σχεδιασμού, για τα απόβλητα , ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι, είναι η μοναδική περιφέρεια που διαθέτει περιφερειακό σχεδιασμό για τα απόβλητα, σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην προσφυγή της, η περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει ότι, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων έχει ελλείψεις “ως προς την υπαγωγή του σε διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης” καθώς επίσης και σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ τονίζεται ότι, δεν έχει προηγηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να είναι τυπικά και ουσιαστικά άκυρο.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων είναι αντίθετο στις περιβαλλοντικές διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και προστατεύει το περιβάλλον, καθώς επίσης και στο άρθρο 25 του Συντάγματος περί κράτους δικαίου.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ συμπληρώνουν ότι, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων παρανόμως παραλείπει να προσδιορίσει την δαπάνη, που προκαλεί σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα