Ο τριπλός κίνδυνος

Είναι ίσως η μοναδική φορά στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις, διαφορετικής στοχοθεσίας και ιδεολογίας, τρομοκρατικές ομάδες που τείνουν να δημιουργήσουν σχεδόν ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικονομικό αλλά και κοινωνικό σύστημα της γειτονικής μας χώρας. Η πρώτη είναι η απειλή που προέρχεται από το «Ισλαμικό Κράτος» και συγκριμένα από τους Τούρκους εκείνους που έχει καταφέρει να εντάξει στην οργάνωση της. Μέχρι στιγμής στόχοι των ακραίων ισλαμιστών αποτελούν τουριστικοί χώροι.

Η δεύτερη απειλή προέρχεται από οργανώσεις που έχουν ως στόχο την αυτονομία
των Κούρδων στις Νοτιο-ανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Οι οργανώσεις αυτές έχουν συνήθως ως στόχο δυνάμεις ασφαλείας ή στρατιωτικές δυνάμεις και προσπαθούν να αποφύγουν πιο μαζικούς στόχους που ενδέχεται να προκαλέσουν θύματα ανάμεσα και στον άμαχο πληθυσμό. Το τελευταίο όμως διάστημα παρατηρούμε μια αύξηση του αριθμού των θυμάτων και ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμάχη αυτή έχει καταστήσει τις νοτιο-ανατολικές περιοχές της γειτονικής μας χώρας σε κανονικό πεδίο μάχης, που δεν έχει να «ζηλέψει» σε τίποτα από άλλες εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη.

Η τρίτη απειλή προέρχεται από ακροαριστερές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία, αλλά βρισκόντουσαν τα τελευταία χρόνια σε «χειμερία νάρκη». Η επαναδραστηριοποίηση των οργανώσεων αυτών αν και ανησυχεί τις αρχές της Τουρκίας δεν θεωρούνται οργανώσεις που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία και συγκεκριμένα το τούρκικο πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, έχει να αντιμετωπίσει έναν τριπλό κίνδυνο που αν και διαφοροποιείται στα επιμέρους του στοιχεία και στόχους δεν παύει να αποτελεί τους τρεις σημαντικότερους κινδύνους που έχει αντιμετωπίσει η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες δεκαετίες.

Όλο αυτό το μείγμα καθίσταται ακόμη πιο εκρηκτικό αν συνυπολογίσει κανείς και την πίεση που δέχεται η τουρκική Κυβέρνηση από την Ρωσία αλλά και την ολοένα και πιο τυπική, στα όρια του απόμακρου, σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ.

Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις ένα είναι το δεδομένο: Η Τουρκία θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα