Ο στρατός του Νεπάλ απομακρύνει σκουπίδια και πτώματα από το Έβερεστ

Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες ορειβάτες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στα Ιμαλάια με την ελπίδα να κατακτήσουν το Έβερεστ,  το ψηλότερο βουνό του κόσμου.

Καθώς κάνουν το αργό, επίπονο και μερικές φορές μοιραίο ταξίδι προς την κορυφή, αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, εξοπλισμό και ανθρώπινα απόβλητα.

Οι αρχές εφάρμοσαν πρόσφατα νέους κανόνες για να περιορίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών του Έβερεστ. Αλλά στο μεταξύ, η κορυφή των  8.849 μ. παραμένει γεμάτη με σκουπίδια.

Αυτή την

εβδομάδα, τα στρατεύματα του Νεπάλ ξεκινούν τον ετήσιο καθαρισμό τους στο βουνό. Την Κυριακή, 12 μέλη του στρατού του Νεπάλ επρόκειτο να φτάσουν στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ για τη φετινή Εκστρατεία Καθαρισμού Βουνού, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Unilever το 2019, αναφέρει  η Lilit Marcus του CNN.

Θα υποστηρίζονται από 18 σέρπα καθώς θα απομακρύνουν περίπου δέκα μετρικούς τόνους σκουπιδιών από το Έβερεστ, καθώς και από τις κοντινές κορυφές Λότσε και Νούπτσε, σύμφωνα με την  Rastriya Samachar Samiti των Himalayan Times .

Θα προσπαθήσουν επίσης να κατεβάσουν τα πτώματα πέντε ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους όταν ανέβαιναν ή κατέβαιναν στο Έβερεστ. Πέρυσι ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες εποχές που έχουν καταγραφεί: Δώδεκα ορειβάτες πέθαναν, ενώ άλλοι πέντε που χάθηκαν θεωρούνται νεκροί.

Περισσότεροι από  300 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ από τότε που ξεκίνησε η εξερεύνηση εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Οι ειδικοί λένε ότι  η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο ευθύνεται τουλάχιστον εν μέρει για τον υψηλό αριθμό θανάτων του περασμένου έτους.

«Η κύρια αιτία είναι η αλλαγή του καιρού», είπε ο Yuba Raj Khatiwada, διευθυντής του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ, στην  Hannah Ellis-Petersen του Guardian τον Μάιο του 2023. «Αυτή την εποχή οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. ήταν πολύ μεταβλητές. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βουνά».

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Νεπάλ εξέδωσε περισσότερες από 450 άδειες σε ορειβάτες που ήθελαν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ. Κάθε άδεια κοστίζει χιλιάδες δολάρια.

Ορισμένοι επικριτές υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση εκδίδει πάρα πολλές άδειες. 

«Οι άνθρωποι με μικρή ή καθόλου εμπειρία που κάνουν κράτηση για αποστολές με περιορισμένους πόρους εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους», είπε η Caroline Pemberton, συνιδιοκτήτρια του Climbing the Seven Summits, στον  Alan Arnette του περιοδικού Outside πέρυσι.

Η φετινή σεζόν του Έβερεστ θα ξεκινήσει σύντομα. Για μια σύντομη περίοδο την άνοιξη, οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην κορυφή του βουνού μερικές φορές σταματούν για λίγο ώστε να επιτρέπουν στους ορειβάτες να φτάσουν στην κορυφή με ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν ανακοινώσει νέους κανονισμούς που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και στη μείωση των σκουπιδιών στο Έβερεστ.

Όλοι οι ορειβάτες υποχρεούνται να νοικιάσουν και να φορέσουν μια  ηλεκτρονική συσκευή παρακολούθησης, να συλλέγουν και  να μεταφέρουν τα δικά τους σκουπίδια πίσω στην κατασκήνωση βάσης. Επιστρέφουν την προκαταβολή μόνο εάν επιστρέψουν με τουλάχιστον 8 κιλά σκουπίδια.

Related...Έβερεστ: Νεπαλέζος σέρπα διέσωσε ορειβάτη στη «ζώνη του θανάτου» (βίντεο)Έβερεστ: Πανοραμική κάμερα 360 μοιρών, η κορυφή των 8.848 μ. και από κάτω το χάος (βίντεο)To Έβερεστ λιώνει: Τεράστια απώλεια πάγου δείχνουν φωτογραφίες κατασκοπευτικών δορυφόρων
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νεπάλ, Έβερεστ,nepal, everest