Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Ελληνικών Ψηφιακών Μέσων ως απάντηση στην κρίση της αξιοπιστίας προς τα ΜΜΕ

«Σε μια περίοδο που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βιώνουν μια κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Digital News Report του Reuters στη χώρα μας το έλλειμμα εμπιστοσύνης παρουσιάζεται γύρω στο 80%. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση αξιοπιστίας;».



Με αυτή την ερώτηση ξεκίνησε τη συζήτηση ο Γιάννης Θωμάτος, συντονιστής στην κουβέντα της παρουσίασης
του «Κώδικα Δεοντολογίας των Ελληνικών Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης», που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.) και που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Βασικοί ομιλητές της παρουσίασης ήταν οι Tom Law (Director of Campaigns and Communications, Ethical Journalism Network), Γιάννης Γκιόκας (Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης PCCW Global Hong Kong Telecom) και Βασίλης Βασιλόπουλος (Web Content Manager ERT New Media), ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Δημήτρης Μάρης (Πρόεδρος Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου) και Λευτέρης Κρέτσος (Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας).

Πώς προέκυψε όμως ο αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας; Για ένα «καταστατικό σύνταξης με υγιείς κανόνες για τα μέλη της» έκανε λόγο ο Δημήτρης Μάρης. Για ένα «σχέδιο αυτορύθμισης που περιλαμβάνει εκδοτικές και δημοσιογραφικές βέλτιστες πρακτικές για τα ελληνικά ψηφιακά Μέσα Ενημέρωσης» και «ένα πλαίσιο αυτοδέσμευσης για την ποιότητα της ενημέρωσης των ψηφιακών μέσων των μελών της ΕΝ.Ε.Δ., που ολοκληρώνει την πρώτη φάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας των μέσων μας. Ένα “ISO” της ΕΝ.Ε.Δ.», όπως είπε χαριτολογώντας. Στο σημείο αυτό τόνισε πως είναι καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας η ενίσχυση της πολυφωνίας, της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης, δίνοντας έτσι «πάσα» στον Γ.Γ. Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσο, που ανέφερε «πως ήρθε η ώρα η νέα γενιά δημοσιογράφων να πάρει την τύχη στα χέρια της και να ζητήσει να μπουν κανόνες που θα εφαρμοστούν».

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις τόσο του Tom Law (μπορείτε να δείτε περισσότερα στο twitter: @tomlawmedia) που επικεντρώθηκε στο κομμάτι της δεοντολογίας στη δημοσιογραφία και στις αξίες που αυτή πρέπει να πρεσβεύει, ενώ οι. Γ. Γκιόκας και Β. Βασιλόπουλος ολοκλήρωσαν το «παζλ» της παρουσίασης.

Το σημαντικό αυτό έργο υλοποιήθηκε και παραδόθηκε στην ΕΝ.Ε.Δ, από Συνέργεια Φορέων υπό την επιστημονική επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI - European Communication Institute) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας) -για το οποίο μίλησε με ζέση ο Πρόεδρός του, Γιάννης Ιωαννίδης- και του Κέντρου Διεθνούς Δημοσιογραφίας του ​Πανεπιστημίου «Donau University Krems» της Αυστρίας.

Δείτε ακόμα: Τι είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Ελληνικών Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης και πώς επηρεάζει τα online media

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα