«Ο Εξορκιστής» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη 50 χρόνια μετά

Η μικρή Ρέιγκαν ΜακΝίλ ζει με την μητέρα της, διάσημη ηθοποιό Κρις, σε ένα ήσυχο προάστιο της Ουάσιγκτον. Όμως, τελευταία η Ρέιγκαν δεν αισθάνεται καλά. Παρουσιάζει περίεργα κι ανεξήγητα συμπτώματα, όπως ανόρθωση του σώματός της από το έδαφος και άσκηση υπερφυσικών δυνάμεων. Οι γιατροί στους οποίους απευθύνεται για βοήθεια η απελπισμένη μητέρα σηκώνουν τα χέρια, αδυνατώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο. Τότε, η Κρις παίρνει την απόφαση να ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας.

Συναντά τον Ελληνοαμερικανό ιερέα πατέρα Κάρας, ο οποίος είναι παράλληλα και ψυχίατρος. Όταν εκείνος αντικρίζει τη Ρέιγκαν,

συνειδητοποιεί ότι η νεαρή κοπέλα έχει καταληφθεί από ένα τρομακτικό δαιμονικό πνεύμα. Τότε, ο Κάρας αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του πατρός Μέριν, ειδικού σε ζητήματα εξορκισμού. Ο γηραιός πατήρ Μέριν δέχεται, και ο εξορκισμός αρχίζει.

Βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλέιτι (1971), που με τη σειρά του βασίστηκε στον πραγματικό εξορκισμό ενός αγοριού με το ψευδώνυμο Roland Doe που είχε λάβει χώρα το 1949 -η ιστορία του παιδιού είχε γίνει είδηση και είχε τραβήξει το ενδιαφέρον του συγγραφέα, ο οποίος φοιτούσε τότε στο Πανεπιστήμιο Georgetown- η ταινία «Ο Εξορκιστής» θεωρείται μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών. 

Η Έλεν Μπέρστιν, έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου με τον ρόλο της Κρις, οι εισπράξεις ξεπέρασαν διεθνώς τα 425 εκατομμύρια δολάρια -η ταινία κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια-, ο σκηνοθέτης Γουλίαμ Φρίντκιν είχε πει ότι «απολύθηκε περί τις πέντε φορές» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ωστόσο ό,τι κι αν συνέβη «Ο Εξορκιστής» έγινε η πρώτη ταινία τρόμου που έλαβε υποψηφιότητα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι μέσα στον καθένα μας υπάρχουν οι δυνάμεις του καλού και του κακού που μάχονται διαρκώς για την ψυχή μας. Όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά και μια φωτεινή πλευρά. Ο Εξορκιστής είναι μια μεταφορά αυτού», έλεγε ο σκηνοθέτης το 2012.

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, «Ο Εξορκιστής» έρχεται ξανά στη μεγάλη οθόνη, από τις 14 Δεκεμβρίου, σε ψηφιακά αποκατεστημένη στο STUDIO new star art cinema

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν θα κυκλοφορήσει τελικά στην Ιαπωνία το 2024

National Board of Review: Καλύτερη ταινία της χρονιάς οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»

Νέες ταινίες: Maestro με Μπράντλεϊ Κούπερ, Ο τελευταίος στρατιώτης με Πιρς Μπρόσναν, Κεν Λόουτς

Keywords
Τυχαία Θέματα