Ο άθλος του Αλέξανδρου. Πάλεψε να ξεφύγει από τα ναρκωτικά και σήμερα δίνει αγώνες τζούντο στην Ιαπωνία

Από τα ναρκωτικά και τις Φυλακές στην ομάδα Τζούντο του Γυμναστικού Συλλόγου "ΗΡΑΚΛΗΣ" Θεσσαλονίκης και σε τουρνουά στην Οζάκα της Ιαπωνίας, με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.
Θα μπορούσε να είναι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όμως είναι η ζωή του 54χονου Αλέξανδρου Μαντασασβίλι, ο οποίος έκανε χρήση ναρκωτικών 25 χρόνια, πέρασε από Φυλακές, αλλά από το 2008 είναι καθαρός έχοντας κερδίσει τη μάχη της ζωής και την ελευθερία
του.
Πριν από λίγες μέρες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα "Προμηθέας" του ΚΕΘΕΑ μέσα στις Φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, για χρήστες κρατούμενους, ο ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα Φαίδων Καλοτεράκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και του είπε ότι ένας πρώην χρήστης και κρατούμενος είναι σήμερα μέλος της ομάδας Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ και έχει πάρει μέρος σε αγώνες στην Ιαπωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας εντυπωσιάστηκε.
Εμείς απευθυνθήκαμε στον δάσκαλο της ομάδας Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ Αυγερινό Μαϊστρέλλη κι έτσι γνωρίσαμε τον Αλέξανδρο Μαντασασβίλι, σε μια από τις προπονήσεις στο "Ιβανώφειο", το κλειστό γυμναστήριο ΗΡΑΚΛΗ.
Με πατέρα Γεωργιανό και μητέρα Ελληνίδα ο Αλέξανδρος ήρθε στην Ελλάδα από τη Γεωργία το 1991 και δεν άργησε να μπλέξει με τα ναρκωτικά.
"Προσπάθησα να βρω δουλειά, να κάνω κάτι στη ζωή μου, δυστυχώς στην πορεία έμπλεξα με ναρκωτικά. Ξεκίνησα χρήση ηρωίνης, με αποτέλεσμα μετά από 7 μήνες να βρεθώ στη Φυλακή, σε ηλικία 29 ετών. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Μπήκα και σε άλλες φυλακές και συνολικά έμεινα 9 χρόνια σε Φυλακές", διηγείται ο ίδιος.

Το 2007 κρατούμενος και χρήστης ήρθε σε επαφή με το συμβουλευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. "Άρχισα να παζαρεύω για το θέμα της χρήσης μπας και βγει κάτι. Μέσα στις φυλακές είχα επόπτες που ήταν πρώην χρήστες και ήταν πάρα πολλά χρόνια καθαροί. Αυτό ήταν βασικά και το σπρώξιμο για μένα, να δοκιμάσω κι εγώ μπας και τα καταφέρω, γιατί κάποιοι άλλοι το έκαναν" μας εξηγεί και συνεχίζει: "Από τις Φυλακές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής ζήτησα διακοπή ποινής για να μπω στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη". Το Συμβούλιο των Φυλακών ενέκρινε το αίτημα και στα τέλη του 2008 αποφυλακίστηκα και μπήκα για θεραπεία στην "Ιθάκη". Έμεινα 13 μήνες. Εκεί έγινε και η πρώτη γνωριμία με τον δάσκαλο μου τον Αυγερινό. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Τζούντο και μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το άθλημα που αν δεν είμαι άρρωστος, που να μην μπορέσω να σηκωθώ, θα είμαι εδώ".
Αμέσως μετά, ο Αλέξανδρος μπήκε σε πρόγραμμα επανένταξης και πέρασε στην ομάδα Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ.

"Έχω πάρει μετάλλια σε διάφορα τουρνουά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα για μένα", λέει κι ένας από τους σταθμούς του ήταν το ταξίδι στην Οζάκα της Ιαπωνίας το 2010, ύστερα από πρόσκληση του Γιαπωνέζου δασκάλου του Αυγερινού Ματσουούρα. "Ήμουνα ακόμα στο στάδιο της θεραπείας, αλλά δεν ξέρω πως τα κατάφερε ο δάσκαλος, πήρε εμένα κι ένα άλλο παιδί από άλλη Θεραπευτική Κοινότητα. Μείναμε δέκα μέρες, κάναμε προπονήση και πήραμε μέρος και σε αγώνες, με συμμετοχή 200 αθλητών από 20 χώρες. Ήμασταν μόνο δύο άτομα πρώην χρήστες. Όλο αυτό το σκηνικό μου δημιούργησε ένα συναίσθημα απερίγραπτο. Γιατί πριν ένα χρόνο ήμουν Φυλακή, ήμουν εξαρτημένος, τώρα είμαι έξω και παλεύω με κανονικούς ανθρώπους, από τόσες πολλές και διαφορετικές χώρες. Ένιωθα σαν ίσος. Δεν ήμουνα πλέον χρήστης, πάλευα για κάτι άλλο".
-Τώρα είσαι καθαρός;
-Ναι, από 17 Νοέμβρη 2008 είμαι καθαρός μέχρι σήμερα.
-Και από δουλειά;
-Όταν βγήκα στην επανένταξη δούλεψα 10 μήνες στο λιθογραφείο της "Ιθάκης", δούλεψα ένα χρόνο σε ένα εργολαβικό συνεργείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σήμερα δουλεύω κούριερ.
-Οικογένεια;
-Χωρισμένος είμαι. Με δύο παιδιά. Έχω άριστες σχέσεις με την οικογένεια. Χαίρονται αυτοί ότι είμαι καθαρός, το παλεύω, χαίρομαι κι εγώ που χαίρονται αυτοί.
-Και ποιο είναι το δίδαγμα από όλη αυτή την περιπέτεια;
-Αν πάρεις όντως μια σοβαρή απόφαση, να ξεφύγεις από τη χρήση, από την εξάρτηση, δεν υπάρχει κάτι που να σε σταματήσει. Αλλά πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ.
-Σε αυτούς που είναι σήμερα εκεί που ήσουν εσύ τι λες;
-Να παλέψουν. Αξίζει. Καμιά φορά μας τρομάζει κιόλας η καθαρή ζωή. Εγώ έκανα χρήση 25 χρόνια. Είχα ξεχάσει πως είναι να είσαι καθαρός. Αξίζει να παλέψεις γιατί έχεις άλλες ευκαιρίες.
-Ποιοι σε βοήθησαν να ξεφύγεις;
-Χωρίς τον δάσκαλο, τον Αυγερινό, χωρίς το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, χωρίς τους επόπτες μέσα στις Φυλακές, μπορεί να μην υπήρχα σήμερα. Πολλοί φίλοι, γνωστοί, έχουν πεθάνει.
Στάση ζωής και οικογενειακή υπόθεση το Τζούντο για τον Αυγερινό Μαϊστρέλλη (η σύζυγος και τα τρία παιδιά του ασχολούνται κι αυτοί με το Τζούντο) είναι εργαζόμενος στην "Ιθάκη" από το 1997 και παραδίδει μαθήματα Τζούντο στη Θεραπευτική Κοινότητα. Το 2004 άρχισε η συνεργασία με τον ΗΡΑΚΛΗ κι έτσι δημιούργησε την ομάδα Τζούντο.
Στην"Ιθάκη" ο Αυγερινός γνώρισε τον Αλέξανδρο και Θυμάται: "Ήταν ένας κλειστός, αλλά αποφασιστικός άνθρωπος. Μπορεί να μην μιλούσε πολύ, αλλά άκουγε και εκτελούσε τις εντολές τις οποίες του έδινα κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του Τζούντο. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ και μάλιστα όταν τελείωσε από την Θεραπευτική Κοινότητα ήταν από τους πρώτους που συνέχισε να κάνει Τζούντο. Η πορεία του ήταν πάρα πολύ καλή, αν και δυσκολευόταν να βρει δουλειά. Σήμερα ο Αλέξανδρος είναι στο δεύτερο νταν, που σημαίνει ότι έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά στο Τζούντο. Οι εξετάσεις που έχει δώσει ο Αλέξανδρος είναι ανοιχτές".
Ο Αλέξανδρος είναι σήμερα βοηθός του δασκάλου Αυγερινού στην ομάδα Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ. Στην ομάδα συμμετέχουν 45 αθλητές και από αυτούς οι 15 είναι πρώην χρήστες από Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Ένα μέλος του προγράμματος Προμηθέας του ΚΕΘΕΑ πήρε το καλοκαίρι τη "μαύρη ζώνη".

Ο επόμενος στόχος του Αυγερινού είναι να διδάξει μέσα στην Θεραπευτική Κοινότητα, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός στις Φυλακές Διαβατών, γίνεται ήδη μεγάλη προσπάθεια και είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.

Ο Αυγερινός Μαϊστρέλλης ζητάει στήριξη (οικονομική και οποιαδήποτε άλλη) από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Όταν πήγαμε στην προπόνηση της ομάδας Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ στο "Ιβανώφειο" τα μέλη της υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τη 14χρονη Αννα Καλάντζε, με γονείς από τη Γεωργία, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επειδή το περασμένο Σαββατοκύριακο κατέκτησε την τρίτη θέση σε διεθνές τουρνουά Τζούντο στη Βουλγαρία. Με καμάρι δείχνει το δίπλωμα της διάκρισης και λέει: "Ξεκίνησα το Τζούντο με τον δάσκαλο Αυγερινό και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί το λατρεύω αυτό το άθλημα, μου προσφέρει πάρα πολλά πράγματα και μου αρέσουν οι πολεμικές τέχνες

Με τον Αλέξανδρο Μαντασασβίλι παλεύει η κόρη του Αυγερινού, η 13χρονη Αρτεμις. "Ο δάσκαλος Αλέξανδρος μου έχει δείξει πολλά πράγματα, όταν ο πατέρας μου δεν μπορούσε. Βελτίωσε τις τεχνικές μου σε υψηλό επίπεδο" μας είπε αμέσως μετά.
Παραδίπλα ο 10χρονος γιος του Αυγερινού, Αλέξανδρος, δίνει παραγγέλματα στην προπόνηση και θέλει οπωσδήποτε να μας μιλήσει: "Άρχισα το τζούντο γιατί από μικρός έβλεπα άλλα παιδιά και ζήλευα. Από 3,5 χρονών έρχομαι εδώ στο ναό, το "Ιβανώφειο", που σε κάθε παιδί δίνει αυτό που χρειάζεται να μάθει σημειώνει".
Στις 6 Απριλίου του 2008, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (10 Φεβρουαρίου 2008) ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαλέξει το γήπεδο μπάσκετ στο "Ιβανώφειο" για να κάνει την πρώτη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, εγκαινιάζοντας μια ανοδική πορεία που έφερε το κόμμα στην εξουσία.
Επτά χρόνια αργότερα και πριν λίγες μέρες, ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινίασε τη Θεραπευτική Κοινότητα στις Φυλακές Διαβατών και η αναφορά στην περίπτωση του Αλέξανδρου Μαντασασβίλι οδήγησε τα βήματα μας πάλι στο "Ιβανώφειο", σε μια αίθουσα δίπλα από το γήπεδο του μπάσκετ. Και όταν ανοίξαμε την πόρτα της διαπιστώσαμε ότι εκτός από μαθήματα Τζούντο παραδίδονται και μαθήματα ζωής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
ιαπωνια, ναρκωτικα, αγωνες, τζουντο, αλέξης τσίπρας, huffington post, θεσσαλονικη, κεθεα, τσιπρας, ελλαδα, ηρακλης, ιβανώφειο, συμμετοχή, σημαίνει, καλοκαιρι, αννα, καμάρι, αρτεμις, συριζα, απε, μπε, feed, property, huffington, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ζωη, αλέξης τσίπρας, χωρες, το θεμα, βουλγαρια, δουλεια, θεμα, κεθεα, μητερα, μπασκετ, προγραμμα, αξιζει, ανθρωπος, αννα, απε, αρτεμις, βοηθεια, βορεια, γεωργια, γινεται, γηπεδο, γνωριμια, γονεις, δασκαλος, δευτερο, διδαγμα, δυστυχως, δειχνει, δωσει, διπλωμα, εγινε, εδινα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εξετασεις, ετων, ζωη, ζωης, ζωη μου, ηλικια, υποθεση, κομμα, μηνες, καμάρι, ομαδα, οικογενεια, οπωσδηποτε, παιδι, παιδια, πορτα, σεναριο, σιγουρος, συγκεντρωση, συμμετοχή, τρια, τριτη, φυλακη, φαιδων, φορα, αρρωστος, αυγερινος, βηματα, εξαρτηση, φυλακες, φιλοι, γηπεδο μπασκετ, huffington post, huffington, feed, κλειστο, πληροφοριες, property, σημαίνει, ταξιδι, βοηθος
Τυχαία Θέματα