Ντοκιμαντέρ για τα 150 χρόνια της Μεγάλης Βρεταννίας, σε σενάριο που έγραψε η ιστορία της χώρας

Η Μεγάλη Βρεταννία ήταν το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε στην πλατεία Συντάγματος το 1942

Από τότε που τα μόνιππα, ακριβώς έξω από την κεντρική είσοδο της Μεγάλης Βρεταννίας, σήκωναν τη σκόνη της μεταμόρφωσης της Αθήνας σε ασφαλτοστρωμένη πόλη στα μέσα του 19ου αιώνα ως εν έτει 2024 όπου το ιστορικό ξενοδοχείο - τοπόσημο της Αθήνας έκλεισε ενάμισι χρόνο ζωής, διανύθηκε μια τεράστια απόσταση.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «150
Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» στο θέατρο «Παλλάς». 

Αυτό το χρονικό διάστημα παρακολουθεί το ντοκιμαντέρ «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» που έκανε επίσημη πρεμιέρα την περασμένη Τρίτη 19 Απριλίου στο θέατρο Παλλάς. Η ημερομηνία επιλέχθηκε σκόπιμα καθ′ ότι συνέπεσε με τη συμπλήρωση 150 ετών από τις 9 Απριλίου 1874, οπότε και οι επιχειρηματίες Σάββας Κέντρος και Ευστάθιος Λάμψας συνυπέγραψαν την επίσημη σύμβαση ώστε να λειτουργήσουν από κοινού το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. «Είναι ένα σενάριο που έχει γράψει η ιστορία της χώρα μας», ανέφερε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης όταν ο παρουσιαστής της βραδιάς, αρχισυντάκτης και αφηγητής στο ντοκιμαντέρ, Παύλος Τσίμας, του έδωσε το λόγο. 

«Δεν σας κρύβω ότι όταν μου ανατέθηκε αυτό το ντοκιμαντέρ - επειδή είμαι κυρίως σκηνοθέτης μυθοπλασίας - συνειδητοποίησα ότι δεν είχα ξανακάνει γύρισμα σε τέτοιο επιβλητικό σκηνικό... Ενιωσα μεγάλο δέος και σκέφτηκα: τώρα αυτό είναι τύχη ή κακοτυχία ότι θα κάνω ντοκιμαντέρ κι όχι μια ταινία μυθοπλασίας ή μια σειρά εδώ γιατί όλα αυτά που έχει να πει το ξενοδοχείο είναι πάρα πολλά για να χωρέσουν σε 50 λεπτά. Τι θα φτιάξουμε εδώ; Ενα τρέιλερ;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδουλάκης για το ντοκιμαντέρ που σε παραγωγή IndigoView προβλήθηκε αμέσως μετά.

Η Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε, οικοδέσποινα της βραδιάς

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός της οικοδέσποινας, Χλόης Λασκαρίδη, Προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε: «Η Μεγάλη Βρεταννία δεν είναι μόνο ένα ιστορικό ξενοδοχείο. Όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ, είναι ένας θεσμός που ταυτίζεται με την ιστορία της χώρας. Είναι επίσης ένα από τα λίγα ξενοδοχεία στην Ευρώπη που γιορτάζουν μια τόσο σημαντική επέτειο και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που η συγκυρία αυτή, μας βρίσκει στη ιοίκηση του ξενοδοχείου και της Εταιρείας ΛΑΜΨΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ από τη μεριά της, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, είχε χαρακτηρίσει την Μεγάλη Βρεταννία «μιααθηναϊκή “κιβωτός” υψηλής αισθητικής» στην ομιλία της με την οποία εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ένα κόκκινο χαλί «οδηγούσε» τους θεατές στο ξενοδοχείο και τη γιορτινή βραδιά για τα 150 του χρόνια

«Στην ιστορική σκιά του Παρθενώνα, 150 χρόνια τώρα, ένα ξενοδοχείο γράφει τη δική του ιστορία. Στα σαλόνια της Μεγάλης Βρεταννίας χτυπούσε η καρδιά της πόλης. Στα δωμάτιά της φιλοξενήθηκαν μορφές θρυλικές, στους διαδρόμους της παίχτηκε και κρίθηκε πολλές φορές η μοίρα της Ελλάδας και κάτω από τα παράθυρά της έκανε παρέλαση η Ιστορία…»

Λαμπρά φωταγωγημένο εκείνο το βράδυ, το ξενοδοχείο ήταν ο ζωντανός μάρτυρας της ιστορίας του. 

Κάπως έτσι ξεκινά το ντοκιμαντέρ σε σενάριο που υπογράφει η Νατάσα Σέγκου και παρουσιάζει τις μαρτυρίες προσωπικοτήτων, όπως ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μεγάλη Βρεταννία – Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο» Άγγελος Φ. Βλάχος, ο Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ και δισέγγονος του Ευστάθιου Λάμψα Απόστολος Δοξιάδης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, η τ. Βασίλισσα Άννα Μαρία, ο Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής, ο Πλοιοκτήτης & Βασικός μέτοχος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ Θανάσης Λασκαρίδης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Χλόη Λασκαρίδη. Η μουσική είναι του Μίνωα Μάτσα. 

Σοφία Δοξιάδη, Απόστολος Δοξιάδης, Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Μαρία Δοξιάδη, Μαργαρίτα Μάτσα

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον κόσμο της πολιτικής, της φιλοξενίας, του εφοπλισμού, των media και της τέχνης.

Μαρέβα Μητσοτάκη, Θανάσης Λασκαρίδης Εύη Λαζού-Λασκαρίδη

Στη συνέχεια της βραδιάς, η Μεγάλη Βρεταννία υποδέχθηκε τους εκατοντάδες καλεσμένους στους χώρους της, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση με μουσικοχορευτικά δρώμενα και τραγούδια από διαφορετικές δεκαετίες, με τη φωνή της τραγουδίστριας Όλγας Βενέτη.

Η τ. Βασίλισσα Αννα Μαρία με τον γιο της, Νικόλαο Γλύξμπουργκ

Ο δις βραβευμένος με αστέρι Michelin Executive Chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριος Κουστούδης, βασισμένος στην πλούσια γαστρονομική ιστορία του ξενοδοχείου, κέρδισε τις εντυπώσεις με τις εμπνευσμένες συνθέσεις εδεσμάτων, τόσο από άποψη γεύσης όσο και παρουσίασης.

Βασίλης Θεοχαράκης, Βαγγέλης Χρόνης, Μαρίνα και Αννίτα Θεοχαράκη

Αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης, σκεύη από τη συλλογή του ξενοδοχείου που χρονολογούνται από το 1900 χρησιμοποιήθηκαν για το στήσιμο του πλούσιου μπουφέ, που περιλάμβανε πιάτα από το βιβλίο συνταγών της Μεγάλης Βρεταννίας του 1950.

Τα εδέσματα ήταν εμπνευσμένα από την πλούσια γαστρονομική ιστορία του ξενοδοχείου

Info:

Το ντοκιμαντέρ «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» θα προβληθεί σύντομα από την ΕΡΤ. Η δημιουργία της ταινίας και η προβολή του πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών για τα 150 Χρόνια του ξενοδοχείου, με τίτλο «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand»

Στιγμιότυπο από τον εντυπωσιακά διακοσμημένο κεντρικό μπουφέ στην αίθoυσα Ballroom της Μεγάλης Βρεταννίας
Keywords
Τυχαία Θέματα