Ντογιάκος: Εκτός αρμοδιοτήτων της Βασιλικής Θάνου η παρέμβαση για την εκλογή του ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Γραπτές εξηγήσεις υπέβαλε σήμερα ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος στον προιστάμενο της Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών Νίκο Λεοντή, ο οποίος διενεργεί πειθαρχική έρευνα σε βάρος του, για τις συνθήκες εκλογής του στη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντογιάκος στο υπόμνημα του έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα της προέδρου του Αρειου Παγου Βασιλική Θάνου, η οποία παρήγγειλε έρευνα την 20-8-2015, γιά τις συνθήκες εκλογής του.

Η πρόεδρος του ΑΠ ανέφερε μεταξύ
άλλων ότι, τόσο ο κ.Ντογιάκος όσο και η αντίπαλός του στις εκλογές, εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη , «με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους κατέστησαν υπεύθυνοι για το πλήγμα του κύρους και της αξιοπιστίας τόσο του θεσμού της Δικαιοσύνης όσο και του θεσμού του αυτοδιοίκητου».

Κατά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου η εκλογή του κ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου τον Νοέμβριο του 2014 έγινε με παράτυπο τρόπο, καθώς βάσει του κανονισμού, δεν είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Το θέμα Ντογιάκου ανέκυψε μετά από την προαγωγή του τότε προϊσταμένου Παναγιώτη Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που είχε αποτέλεσμα να παραιτηθεί εσπευσμένα, ένα μήνα μετά από την εκλογή του και να προκηρυχθούν εκλογές γιά τις 29 Νοεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με τον νόμο 1756/1988, στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν οι μισοί εισαγγελείς του Εφετείου με βάση τη σειρά αρχαιότητας.
Στη λίστα που συνέταξε η εκτελούσα τότε χρέη προισταμένης, Γεωργία Τσατάνη, με τους εισαγγελικούς λειτουργούς που μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, συμπεριέλαβε 21 εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων και τον κ.Ντογιάκο, που ήταν τελευταίος κατα σειρά αρχαιότητας.

Κατά την πρόεδρο η συμμετοχή του κ. Ντογιάκου ήταν παράτυπη, επειδή δεν είχε εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για την προαγωγή του κ. Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάτι που έγινε τον επόμενο μήνα.

Ως εκ τούτου κατά τη διενέργεια των εκλογών ο κ. Καραγιάννης εξακολουθούσε να ανήκει στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών και έπρεπε να συμπεριληφθεί στην λίστα των εκλόγιμων, ενώ ο κ.Ντογιάκος όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντογιάκος ανέφερε μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του ότι: Συμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1756, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει δικαιοδοσία μόνο στους δικαστές και όχι στους εισαγγελείς, οι οποίοι εποπτεύονται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, βάση του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι, οι μόνοι αρμόδιοι για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης όλων των δικαστικών λειτουργών, είναι εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Προϊστάμενος της επιθεώρησης δικαστηρίων. Ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης, όταν παραγγέλλει τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος εισαγγελικού λειτουργού, αναθέτει αυτή σε εισαγγελέα ανώτερου βαθμού από εκείνον που κατέχει ο ελεγχόμενος.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο κ. Ντογιάκος, η παρέμβαση της κ.Θάνου ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της.
Για το εάν συμπεριελήφθη νόμιμα στη λίστα των εκλογίμων ο κ. Ντογιάκος υποστήριξε ότι, αφού ο κ. Καραγιάννης παραιτήθηκε από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, εκ του νόμου δεν μπορούσε να διεκδικήσει για δεύτερη φορά τη θέση αυτή, ούτε και εξέφρασε τέτοια πρόθεση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα