Νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η δημοσίευση των φωτογραφιών των οροθετικών ζητά ο Παρακευόπουλος

Νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η δημοσίευση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρακευόπουλος με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών. Παράλληλα ο Ν. Παρασκευόπουλος ζητά «συνολικά να σταματήσει ο στιγματισμός με δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων».

«Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση έχει δυσανάλογο προς την κατηγορία – όπως αυτή διαμορφώθηκε – στιγματιστικό χαρακτήρα και ότι αφορά κατηγορούμενες που κοινωνικά ενέχουν θέση θύματος,
όπως τραγικά επιβεβαιώνεται με τον θάνατο τριών από αυτές», υπογραμμίζει ο Ν. Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η δημοσίευση των φωτογραφιών με εισαγγελική παραγγελία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπηρετούσε τη βεβαίωση του τελεσθέντος εγκλήματος, αλλά γενικότερους προληπτικούς στόχους».

Αφορμή για την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διεξαγωγή δίκης σχετικής με ευθύνες οροθετικών γυναικών στην οποία έγινε γνωστό ότι συνεχίζεται επί έτη η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους. Ο Ν. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι «η δημοσιοποίηση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 2 στοιχείο β’ , εδ. β’ Ν. 2472/1997 – 8 παρ. 3 Ν. 3625/2007), αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και ευάλωτων πολιτών, για τη διασφάλιση του κολασμού εγκλημάτων. Ωστόσο, η διάταξη του άρθρου 9Α Συντάγματος εγγυάται την προστασία των προσωπικών δεδομένων και οι εξαιρέσεις πρέπει να ερμηνεύονται στενά. Επίσης κατά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, δεν επιτρέπεται η ανάθεση σε όργανα αρμοδιοτήτων που δεν ανταποκρίνονται στην κύρια λειτουργία τους».

Διαβάστε ακόμη:

«Να σταματήσουν οι αναρτήσεις προσωπικών δεδομένων οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών»ζητεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Πρώτα η καταδίκη και μετά η δίκη: Πώς τα ΜΜΕ «δολοφόνησαν» την υπόθεση των οροθετικών

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα