Νέες ταινίες: «Μια Ζωή» με Άντονι Χόπκινς, «Ο Γρήγορος Τσάρλι» με Πιρς Μπρόσναν, «Το Αλάνι»

Ο Άντονι Χόπκινς στην ταινία «Μια Ζωή»

Η αληθινή ιστορία του Βρετανού Σίντλερ με τον έξοχο Άντονι Χόπκινς, «Ο Γρήγορος Τσάρλι» με τον Πιρς Μπρόσναν, «Το Αλάνι» που αφηγείται την ιδιαίτερη σχέση ενός αποξενωμένου πατέρα με την κόρη του, «Μητέρα, Πατρίδα» από τον Άλβαρο Γκάγκο, «Ένα Γκολ για τη Νίκη» με Μάικλ Φασμπέντερ και ένα animation βασισμένο σε ένα από τα πιο αγαπημένα νορβηγικά παιδικά βιβλία.

Αυτές είναι οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18

Ιανουαρίου.

Μια Ζωή

Η αληθινή ιστορία του Σερ Νίκολας «Νίκι» Γουίντον, ενός νεαρού Λονδρέζου ο οποίος, μαζί με τον Trevor Chadwick και την Doreen Warriner της Βρετανικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Νίκι επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη Γερμανία και την Αυστρία εξαιτίας της ανόδου των Ναζί στην εξουσία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες με ελάχιστο ή καθόλου καταφύγιο και τρόφιμα, και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα πριν κλείσουν τα σύνορα; Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια, ο Γουίντον οργάνωσε τρένα και πτήσεις για να μεταφέρει αυτά τα παιδιά στην ασφάλεια της Αγγλίας.

Πενήντα χρόνια αργότερα, στο 1988, ο Νίκι (τον οποίο υποδύεται σε αυτή την ηλικία ο βραβευμένος με Όσκαρ, Άντονι Χόπκινς) ζει στοιχειωμένος από τη μοίρα των παιδιών που δεν κατάφερε να φέρει στην Αγγλία. Κατηγορεί πάντα τον εαυτό του που δεν έκανε περισσότερα, ενώ βιώνει μεγάλη συναισθηματική αναταραχή μετά τον πόλεμο, στοιχειωμένος από τις οδυνηρές αναμνήσεις. Όμως όταν μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του BBC, το «That’s Life!», τον καλεί, μια έκπληξη τον περιμένει. Γνωρίζει ότι θα αναφερθούν σε αυτόν και το έργο του, αυτό που δεν γνωρίζει όμως, είναι ότι πρόκειται να γνωρίσει μερικά από τα παιδιά, ενήλικες πλέον, που έσωσε το 1939. Μετά από αυτή την επαφή, αρχίζει να συμβιβάζεται με τις ενοχές και τη θλίψη που κουβαλούσε για πέντε δεκαετίες.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της κόρης του Γουίντον, Μπάρμπαρα, «If It’s Not Impossible».

Τα παιδιά που σώθηκαν στη Διάσωση της Πράγας αναφέρονται ως «Kinder» ή «Τα παιδιά του Nicky». Ο όρος «Kindertransport» αναφέρεται επίσημα στο πρόγραμμα που διοργανώνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Με την πάροδο του χρόνου, ο όρος «kindertransport» έφτασε να καλύπτει στην καθομιλουμένη κάθε διάσωση παιδιών προσφύγων από μέρη που κινδυνεύουν από τον έλεγχο των Ναζί. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 άνθρωποι ζωντανοί σήμερα λόγω της διάσωσης της Πράγας.

Σκηνοθεσία Τζέιμς Χόους. Πρωταγωνιστούν Άντονι Χόπκινς, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζόνι Φλιν, Λένα Όλιν, Τζόναθαν Πράις.

Ο Γρήγορος Τσάρλι

Ο Τσαρλς Σουίφτ (Πιρς Μπρόσναν) έχει δουλέψει ως εκτελεστής της μαφίας 30 ολόκληρα χρόνια. Με τον Σταν (Τζέιμς Κάαν), τον αρχιμαφιόζο του Ορλάντο, είναι σαν οικογένεια, σαν πατέρας με γιο, ενώ μοιράζονται την αγάπη τους για το ιταλικό φαγητό. Ο Τσάρλι είναι ένας αποτελεσματικός, γρήγορος και μάλλον υπεροπτικός εκτελεστής. Φέρει την κάθε αποστολή εις πέρας πολύ γρήγορα, χωρίς μπελάδες, ίχνη και εκπλήξεις.

Όμως, έφτασε η μέρα που δεν λειτουργούν όλα ρολόι για τον Τσάρλι. Δεν του φτάνει που του έχουν φορτώσει έναν νέο, απρόβλεπτο συνεργάτη, μαθαίνει ότι πρέπει να βασιστεί για βοήθεια στη ζόρικη, πρώην γυναίκα του νεκρού θύματος, τη Μάρσι (Μορένα Μπακάριν). Αποφασίζει να την αφοπλίσει βγάζοντας την ένα ραντεβού, αλλά καταλήγει αφοπλισμένος ο ίδιος.
Αργότερα την ίδια νύχτα, ο Τσάρλι ανακαλύπτει ότι ο Σταν και η συμμορία του έχουν σφαγιαστεί, μετά την προδοσία ενός δικού τους, που συνωμοτούσε με αντίπαλη συμμορία.

Οργισμένος και επιφυλακτικός απέναντι σε όλους, εκτός ίσως από τη Μάρσι, ο Τσάρλι ακολουθεί το μονοπάτι της εκδίκησης μέσα από έναν ιστό μαφιόζων και δολοφόνων, ενώ τον καταδιώκει ένας άλλος πανίσχυρος εκτελεστής. Το εξωφρενικό ανθρωποκυνηγητό που θα ακολουθήσει αποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος που τον αποκαλούν Γρήγορο Τσάρλι.

Το σενάριο, βασισμένο σε μυθιστόρημα του Βίκτορ Γκίσλερ, υπογράφει ο Ρίτσαρντ Γουένκ. Σκηνοθεσία Φίλιπ Νόις. Η ταινία μάς χαρίζει την τελευταία ερμηνεία του θρυλικού Τζέιμς Κάαν (Ο Νονός).

Το Αλάνι

Η Τζόρτζι, μια πολυμήχανη 12χρονη, ζει μόνη σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, πείθοντας συνέχεια τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι έχει κηδεμόνες. Η γεμάτη φαντασία και περιπέτεια ζωή της αλλάζει όταν ξαφνικά την επισκέπτεται ο πατέρας της, τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ, με την αναγκαστική συμβίωση να δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα και στους δύο. 

Η σχέση πατέρα-κόρης που θα συγκινήσει μετά το «Aftersun», έρχεται με εφόδιο το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Sundance, την αύρα του σταρ που φέρνει πλέον ο Χάρις Ντίκινσον και την ανεξάντλητη ενέργεια της Λόλα Κάμπελ στο ρόλο μιας 12χρονης που φαίνεται να μην έχει ανάγκη τους ενήλικες.

Μητέρα, Πατρίδα

Ο Άλβαρο Γκάγκο αναπτύσσει την ιστορία της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Sundance μικρού μήκους ταινίας του με τον ίδιο τίτλο και με πρωταγωνίστρια την γυναίκα που φρόντιζε για χρόνια τον πατέρα του, πρόσωπο στο οποίο βάσισε το ρόλο της Ραμόνα στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του.

Η Ραμόνα, παγιδευμένη σε μία αποτυχημένη σχέση και μητέρα μιας δεκαεπτάχρονης, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών σε μια παραθαλάσσια πόλη. Όταν οι αλλαγές στο εργοστάσιο την αναγκάζουν να αναζητήσει νέα δουλειά, αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου που πρόσφατα έχασε τη γυναίκα του.

 Γυρισμένη στην Γαλικία με διαλόγους στην τοπική γλώσσα, η ταινία παρουσιάζει μια άγνωστη κινηματογραφικά περιοχή της Ισπανίας που η ιστορική παράδοση τη θέλει μητριαρχική, μια ψευδή εικόνα που το φιλμ υπονομεύει και τελικά ανατρέπει.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο πρόγραμμα Panorama του Φεστιβάλ Βερολίνου ενώ στη συνέχεια κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Μαρία Βάσκεζ στο Φεστιβάλ της Μάλαγα, το Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σιάτλ και προβλήθηκε ανάμεσα σε άλλα στο Φεστιβάλ της Σαγκάης, του Σάο Πάολο, και στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. 

Ένα Γκολ για τη Νίκη

Σκηνή: 11 Απριλίου, 2001. Βρισκόμαστε στο διεθνές στάδιο Coffs Harbour της Αυστραλίας. Η Αυστραλία σπάει το ρεκόρ σημειώνοντας 31 γκολ και εξολοθρεύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Αμερικανικής Σαμόα που καταλήγει ο περίγελος στον κόσμο του αθλήματος. Αυτή είναι η σκηνή του βραβευμένου με Όσκαρ Νεοζηλανδού σκηνοθέτη Τάικα Γουαϊτίτι  (Jojo Rabbit, Thor: Ragnarok) όπου τοποθετεί τη νέα του ταινία.

Η ολέθρια ήττα ταπείνωσε στα μάτια όλου του πλανήτη τη μικρή ομάδα που παρέμεινε στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης στην ιστορία της FIFA μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, όταν η ομάδα κέρδισε την Τόνγκα με 2-1 στους προκριματικούς. Εκεί ξεκινάει η ιστορία. Όταν ο Γουαϊτίτι  έμαθε για την επική ήττα και την ιστορία της ομάδας που εκπλήρωσε το όνειρό της, ήξερε ότι έπρεπε να μεταφέρει την ιστορία στον κινηματογράφο.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικανικής Σαμόα, διαβόητη για την ταπεινωτική της ήττα με σκορ 31-0, στρέφεται στον κακότυχο και αντισυμβατικό προπονητή Thomas Rongen με την ελπίδα να μεταμορφωθεί σε μία αξιοπρεπή, ανταγωνιστική ομάδα.

Πρωταγωνιστούν Μάικλ Φάσμπεντερ, Ελίζαμπεθ Μος, Όσκαρ Νάιτλι, Γουίλ Άρνετ.

Η Μελωδία της Ελευθερίας

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πρώην κυβερνητικού πράκτορα Τιμ Μπάλαρντ που παράτησε τη δουλειά του για να σώσει ένα μικρό κορίτσι από κυκλώματα σωματεμπόρων στη ζούγκλα της Κολομβίας και μαζί με αυτό μερικές δεκάδες παιδιά από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα trafficking.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλεχάντρο Μοντεβέρντε, το -αμφιλεγόμενο- Sound of Freedom σημείωσε σημαντική εισπρακτική επιτυχία το καλοκαίρι του 2023 στις ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστούν Τζιμ Καβίζελ, Μάιρα Σορβίνο, Μπιλ Καμπ.

Τρεις κλέφτες κι ένα λιοντάρι

Όλοι θα ζούσαν ειρηνικά στην ειδυλλιακή Cardamom Town, αν δεν υπήρχαν οι τρεις ταραχοποιοί Κάσπερ, Τζέσπερ και Τζόναθαν που βρίσκονται συνεχώς σε περιπλάνηση. Το χάος κυβερνά την καθημερινότητά τους–και το νοικοκυριό τους. Καθώς ζουν μαζί με ένα λιοντάρι, έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για μια οικονόμο και σκέφτονται ένα σχέδιο για να απαγάγουν τη θεία Σόφι που είναι διάσημη ως οικιακή θεά. Ωστόσο, οι δεξιότητές της στη διαχείριση είναι ακόμα καλύτερες από τη νοικοκυροσύνη της: Ηγείται των τριγύρω ληστών και τους βάζει να κάνουν τη δουλειά. Σιγά σιγά, οι τρεις συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια παγίδα. Η μόνη λύση είναι να απαλλαγούν από τη Σόφι φέρνοντάς την πίσω στην πόλη. Μετά από μια άλλη επιδρομή, καταλήγουν στη φυλακή, αλλά όταν η πόλη βρίσκεται σε κίνδυνο, οι ληστές έχουν άλλη μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι η γενναιότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σκηνοθεσία: Ράσμους Α. Σίλβερτσεν. Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Χρήστος Θάνος, Άγγελος Λιάγκος, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Αλεξάνδρα Λέρτα, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Κωνσταντίνος Λάγκος, Πέτρος Δαμουλής, Θάνος Λέκκας, Τάνια Παλαιολόγου, Τίμος Παπαευθυμίου, Δανάη Τσούμου, Κωνσταντίνος Νάνος, Βασίλης Παπαστάθης, Γιώργος Νικόπουλος.

Keywords
ταινιες, νεες ταινιες, χοπκινς, κωνσταντίνος λάγκος, γκολ, animation, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, bbc, life, θλίψη, ελενα, σταρ, νέα, φιλμ, jojo, rabbit, thor, fifa, ζούγκλα, freedom, καλοκαιρι, ηπα, town, λύση, κινηση στους δρομους, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, κωνσταντίνος λάγκος, ζούγκλα, θλίψη, αυστραλια, γερμανια, γυναικα, δουλεια, εθνικη, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηττα, ιχνη, λονδινο, μητερα, ονειρο, πηνελοπη, προγραμμα, πτησεις, σταρ, bbc, thor, αγαπη, αυστρια, αλεξανδρα, αναμνησεις, αυρα, βιβλιο, βοηθεια, βρισκεται, φαγητο, γκολ, γεγονος, γλωσσα, δαναη, ελενα, ευκαιρια, υπαρχει, ελπιδα, ενεργεια, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ζωη, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρεσιες, υπηρχαν, θεα, εικονα, φιλμ, λύση, λιονταρι, λολα, ματια, μελωδια, μοιρα, μικρο, μαρια, μυθιστορημα, ναζι, νυχτα, νοικοκυριο, ομαδα, παντα, οικογενεια, ορλαντο, ορος, παιδικα, παιδια, πεμπτη, πραγα, ραντεβου, ρεκορ, ρολοι, ρολο, σαο παολο, σαο, σεναριο, σιατλ, συνεχεια, σκηνοθεσια, σχεδιο, τρενα, φυλακη, φαντασια, φεστιβαλ, φτανει, χαος, χρηστος, κωνσταντινος, αγωνας, animation, ασφαλεια, fifa, freedom, ιδιαιτερη σχεση, κλεφτες, λεκκας, ληστες, rabbit, σκηνη, town, θανος, θεια
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Νέες, Μια Ζωή, Άντονι Χόπκινς Ο Γρήγορος Τσάρλι, Πιρς Μπρόσναν Το Αλάνι,nees, mia zoi, antoni chopkins o grigoros tsarli, pirs brosnan to alani