Νέες ταινίες: Από τον παραμυθένιο «Γουόνκα» στη συγκλονιστική «Ζώνη Ενδιαφέροντος»

«Γουόνκα»

Παραμυθένιος «Γουόνκα» με Τιμοτέ Σαλαμέ και Ούμπα Λούμπα τον Χιου Γκραντ, αγαπημένος Καρυοθραύστης με παιχνίδια που ζωντανεύουν και μια ευχή που αλλάζει τα πάντα σε ένα νέο animation βασισμένο στο κλασικό παραμύθι, αλλά και ελληνική χριστουγεννιάτικη ταινία σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιμιτσέλη.

Ακόμη, η πολυσυζητημένη «Ζώνη ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ, που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 2023, ο «Καθεδρικός» από την Ρίκι Ντ’Αμπρόουζ και σε ψηφιακή επανέκδοση ο «Εξορκιστής», που επιστρέφει στη

μεγάλη οθόνη πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Αυτές είναι οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Γουόνκα

Όταν ο αισιόδοξος και γεμάτος δέος νεαρός Γουίλι Γουόνκα καταφθάνει στο κέντρο του κόσμου της σοκολατοποιίας, δεν έχει παρά μερικά κέρματα στην τσέπη του και ένα καπέλο γεμάτο όνειρα. Θέλει να ανοίξει το δικό του μαγαζί με σοκολάτες πλάι στους σπουδαιότερους σοκολατοποιούς του κόσμου. Αλλά σε αυτή τη μεγαλοπρεπή, αν όχι ανελέητη, πόλη, τα ελάχιστα χρήματα του Γουίλι κάνουν φτερά γρήγορα, και καταλήγει σε ένα μονοπάτι γεμάτο κακουχίες καθώς αναγκάζεται να δουλέψει σαν σκλάβος σε ένα πλυσταριό.

Το μέλλον του διαγράφεται δυσοίωνο, ωστόσο το φρόνημά του παραμένει ακμαιότατο, παρά το γεγονός ότι η σοκολατοποιία είναι ένας κλάδος πολύ πιο σκληρός από αυτό φαίνεται και η ευφυΐα του δεν τυχαίνει θερμής υποδοχής από το αδίστακτο Καρτέλ της Σοκολάτας, που θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την πελατεία δική του. Όμως, χάρη στις ιδιοφυείς ιδέες του και με τη βοήθεια μερικών καλών φίλων -ειδικά μιας πανέξυπνης ορφανής νεαρής που ακούει στο όνομα Νουντλ- ο Γουίλι είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να αξιοποιήσει τα ταλέντα και το πείσμα του για να εκπληρώσει το όνειρο του.

Βασισμένη στον πρωταγωνιστή του δημοφιλούς βιβλίου «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» του Ρόαλντ Νταλ, η ταινία αφηγείται πώς ο μεγαλύτερος μάγος και σοκολατοποιός του κόσμου εξελίχθηκε στον Γουίλι Γουόνκα που όλοι ξέρουμε.  Από τον Πολ Κινγκ, σεναριογράφο και σκηνοθέτη των ταινιών Πάντινγκτον.

Πρωταγωνιστούν Τιμοτέ Σαλαμέ, Κέιλα Λέιν, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Πάτερσον Τζόσεφ, Ματ Λούκας, Μάθιου Μπέιντον, Σάλι Χόκινς, Ρόουαν Άτκινσον, Τζιμ Κάρτερ, Ολίβια Κόλμαν, Χιου Γκραντ, Νατάσα Ρόθγουελ, Ριτς Φούλτσερ, Ράκι Θάκρα, Τομ Ντέιβις, Κόμπνα Χόλντμπρουκ Σμιθ.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Ορέστης Χαλκιάς, Πέγκυ Μανωλά, Μαριάνθη Σοντάκη, Κωνσταντίνος Λάγκος, Ντίνος Σούτης, Xρήστος Θάνος, Φώτης Πετρίδης, Γιώργος Νικόπουλος, Πέτρος Δαμουλής, Θάνος Λέκκας, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αποστόλης Ψυχράμης, Βασίλης Παπαστάθης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Κωνσταντίνος Νάνος.

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Ο διοικητής του Άουσβιτς, Rudolf Höss, και η σύζυγός του Hedwig, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι και έναν κήπο δίπλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η νέα, συγκλονιστική ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ είναι, όπως έγραφε το IndieWire, το «αντι-δράμα του Ολοκαυτώματος. Μια ανατριχιαστική ματιά στην κοινοτοπία του κακού: Μια οικιακή νεκρή φύση για τον διοικητή του Άουσβιτς και μια άλλη ιατροδικαστική ανάλυση της ανθρώπινης ενσυναίσθησης».

Πρωταγωνιστούν Κρίστιαν Φρίντελ, Σάντρα Ούλερ, Ραλφ Χέρφορθ, Μαξ Μπεκ, Στεφανί Πέτροβιτζ, Σάσα Μαζ, Μαρί Ρόζα Τίετζεν και Λίλι Φρανκ.

Ο Καθεδρικός

Η άνοδος και η πτώση μιας αμερικανικής οικογένειας στη διάρκεια δύο δεκαετιών, όπως τη βιώνει ένα μοναχοπαίδι. Μια μυθοπλαστική ανασύνθεση των παιδικών αναμνήσεων και των βωβών τραυμάτων του ίδιου του σκηνοθέτη Ρίκι Ντ’Αμπρόουζ, που επαινέθηκε από τους κριτικούς στα Φεστιβάλ της Βενετίας, του Σάντανς και του Ρόττερνταμ. H ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας στα βραβεία Gotham.

Ένας αόρατος αφηγητής μας διηγείται τη ζωή και τις οικογενειακές σχέσεις του γεννημένου το 1987 Τζέσι Ντάμρος: τη διάλυση του γάμου των γονιών του, τους καβγάδες, τα οικονομικά προβλήματα, τις απώλειες. Ο σκηνοθέτης κάνει μια ακτινογραφία μιας τυπικής μεσοαστικής αμερικανικής οικογένειας αλλά ταυτόχρονα παραδίδει μια ιμπρεσιονιστική εξιστόρηση της ζωής του, δίνοντας έμφαση λιγότερο στα γεγονότα και περισσότερο σε στιγμές ή συνήθειες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη: το σακάκι με τις βάτες της θείας, το αποτύπωμα ενός χαλιού, μια διαφήμιση, το φως σε ένα δωμάτιο.

«Tην ταινία αυτή τη δούλευα μέσα μου από τα 19 μου», εξομολογείται. «Η ιδέα μου ήρθε στην κηδεία της προγιαγιάς μου, όταν είδα δύο αδερφές να θρηνούν χωριστά, ανίκανες να συμφιλιωθούν μετά από χρόνια εχθρότητας. Αυτό συνέβη το 2006, όταν έφυγα για το Κολλέγιο, δηλαδή όταν άρχισα για πρώτη φορά να ζω μόνος μου. Και συνέπεσε με αυτήν την αποκαρδιωτική στιγμή για την οικογένειά μου. Ήταν η περίοδος που άρχισε να διαμορφώνεται και η πολιτική μου άποψη για τα πράγματα, έτσι ξαφνικά είδα την ιστορία της οικογένειά μου με μια νέα ματιά -υπό το πρίσμα της αφύπνισής μου, αλλά και των ιδεολογικών αλλαγών που άρχισαν  να γίνονται ορατές στις ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 που εγώ γεννήθηκα. Ήταν η εποχή της αδιάκοπης μυθοποίησης της επιτυχίας, των υλικών αγαθών αλλά και της αίσθησης μιας προσωπικής ασφάλειας, που εκπορεύονταν από τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Όλα αυτά, στην ταινία είναι ιδωμένα υπό το πρίσμα ενός παιδιού».

Πρωταγωνιστούν Μπράιαν ντ’ Αρσί Τζέιμς, Μόνικα Μπάρμπαρο, Μαρκ Ζάισλερ, Τζέραλντιν Σίνγκερ.

Κουραμπιέδες από Χιόνι

Σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, ένας ιδιόρρυθμος ζαχαροπλάστης, ο κύριος Παναγιώτης αναγκάζεται λόγω συνθηκών να κρύψει από όλους στο σπίτι του την μικρούλα Φανή . Γρήγορα τα δυο εγγόνια του και ένας φίλος τους ανακαλύπτουν την κρυμμένη Φανή και έτσι σχηματίζεται η συμμορία των πέντε. Τα τέσσερα παιδιά και ο κύριος Παναγιώτης ζουν μια υπέροχη περιπέτεια μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού. Πρέπει όμως πρώτα να ξεγελάσουν τους πάντες. Την κόρη του κυρίου Παναγιώτη, τον γιατρό του χωριού και γενικώς όλους τους κατοίκους της μικρής κοινωνίας. Τα εμπόδιά τους είναι άπειρα κι αφού περάσουν από χίλιες δυο ανατροπές και δοκιμασίες, θα αποκαλυφθούν και θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Σκηνοθεσία Γιάννης Τσιμιτσέλης, σενάριο Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας, Αγνή και Χάρης Χιώτης.

Πρωταγωνιστούν Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Γερονικολού, Μελέτης Ηλίας, Μιχάλης Ρέππας, Νικολέττα Βλαβιανού, Μαίρη Σταυρακέλλη, Πάνος Σταθακόπουλος, Κατερίνα Τσάβαλου, Σπύρος Ντούγιας, Αριάδνη Βελλή, Στέλλα Μουρίκη και Στρατής Ζαχαρής. Φιλική συμμετοχή: Βίκυ Σταυροπούλου, Σοφία Φαραζή, Σπύρος Κυριάκος, Στέργιος Αντούλας.

Η μουσική είναι του Θέμη Καραμουρατίδη. Το τραγούδι της ταινίας ερμηνεύει η Ελεονώρα Ζουγανέλη.

Ο Καρυοθραύστης και η Μαγική Φλογέρα

Παραμονή Χριστουγέννων. Η νεαρή Μαρί, κάνει μια ευχή: να γινόταν ένα θαύμα που θα την κάνει και πάλι μικρή και ξέγνοιαστη, σε έναν κόσμο όπου όλα είναι ομορφότερα. Όμως, η ευχή της πιάνει κάπως υπερβολικά καλά. Η Μαρί συρρικνώνεται στο μέγεθος κούκλας, ενώ ταυτόχρονα όλα της τα παιχνίδια ζωντανεύουν. Μια κούκλα καρυοθραύστης αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα είναι ένας πρίγκιπας με το όνομα Τζορτζ, ο οποίος μετατράπηκε σε παιχνίδι από ένα σκοτεινό ξόρκι της βασίλισσας των αρουραίων.

Στην περιπέτεια που ακολουθεί, η Μαρί, ο Τζορτζ και οι φίλοι τους, τα παιχνίδια, ταξιδεύουν στη μαγική χώρα των λουλουδιών με αποστολή να σώσουν τον κόσμο από τους ανθρώπους των αρουραίων - γιατί η ζωή χρειάζεται πάντα λίγη μαγεία.

Ένα από τα εμβληματικότερα παραμύθια, με την υπογραφή του συγγραφέα Ε.Τ.Α Χόφμαν, το οποίο ενέπνευσε τον Τσαϊκόφσκι να γράψει το διάσημο μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης» (βασισμένο στην εκδοχή της ιστορίας που έγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς), το οποίο απογείωσε τη φήμη του παραμυθιού, μεταφέρεται στον κινηματογράφο, αυτήν τη φορά σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αντιδράσεις και στην Τυνησία για την επιλογή του Ντένζελ Ουάσινγκτον στον ρόλο του Αννίβα

Ράσελ Κρόου, Ράμι Μάλεκ και Μάικλ Σάνον στην ταινία «Nuremberg» για τις δίκες των Ναζί

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου: Καλύτερη ταινία η «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ

Keywords
ταινιες, νεες ταινιες, Μπαλέτο ο Καρυοθραύστης, κωνσταντίνος λάγκος, το φως, animation, σοκολατα, κινγκ, ματ, τομ, νέα, μαξ, μπεκ, μνήμη, φως, κηδεία, ηπα, κουραμπιεδες, συμμετοχή, τυνησια, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, μονικα βασιλειου, κεν ρασελ, Καλή Χρονιά, δραμα, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, κωνσταντίνος λάγκος, ζουγανελη, μνήμη, αουσβιτς, ηπα, μουσικη, ονειρα, ονειρο, παιχνιδια, περιοδος, πηνελοπη, φως, ανοδος, αορατος, αριαδνη, ατκινσον, βικυ, βοηθεια, βικυ σταυροπουλου, γεγονοτα, γεγονος, γινονται, δεος, δικη, διοικητης, εποχη, ερχονται, ετσι ξαφνικα, ζωη, ζωης, ιδεα, κηδεία, ιδεες, θαυμα, διαφημιση, κινγκ, ληξη, μαγεια, μαξ, ματια, ματ, παντα, οθονη, οικογενεια, ονομα, ορεστης, παραμυθια, παιδια, πεμπτη, πετριδης, πεισμα, υπογραφη, προβληματα, πριγκιπας, πρισμα, ρακι, ρεππας, ροζα, ρολο, σεναριο, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, το φως, τομ, φεστιβαλ, φυση, φτερα, φημη, φορα, χιωτης, χοκινς, χοφμαν, ψηφιακη, κωνσταντινος, animation, δωματιο, εμφαση, φιλοι, χωρα, κηπο, ξορκι, λεκκας, μπαλετο, μπεκ, παιχνιδι, σκλαβος, σοκολατες, σπυρος, θανασης, θανος, ουασινγκτον, υπεροχη, χαλκιας
Τυχαία Θέματα
Νέες, Γουόνκα, Ζώνη Ενδιαφέροντος,nees, gouonka, zoni endiaferontos