Νεαροί ακροβάτες τσίρκου που προπονούνταν σε καταφύγια της Ουκρανίας, θαμπώνουν τους Ούγγρους

Νεαροί ακροβάτες από σχολές τσίρκου της Ουκρανίας εντυπωσίασαν το κοινό τους στη Βουδαπέστη αυτή την εβδομάδα, όταν η πόλη φιλοξένησε ένα ουκρανικό φεστιβάλ τσίρκου νέων για να αναδείξει τα ταλέντα των παιδιών που αναγκάστηκαν εν μέσω πολέμου να προπονούνται σε υπόγεια ή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μετά από μήνες προπονήσεων σε πόλεις στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπως Χάρκοβο, Κίεβο, Ντνίπρο, Οδησσό και Ντόνετσκ, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 17 ετών έδωσαν περισσότερες από 30 παραστάσεις

μαζί με ανταγωνιστές τους από την Ουγγαρία, την Ελβετία, το Μεξικό και την Ιταλία στο Capital Circus της Βουδαπέστης.

«Καθώς αυτά τα παιδιά εκπαιδεύονται και προπονούνται σε καταφύγιαυπό το φως των κεριών από το πρωί μέχρι το βράδυ, [θεωρήσαμε] ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέρος όπου θα μπορούν να δείξουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους», είπε ο διευθυντής του Τσίρκου της Βουδαπέστης Πίτερ Φέκετε.

«Πρέπει να τους κάνουμε με πιστέψουν ότι αξίζει όλη αυτή η δουλειά που κάνουν, αξίζει η εκπαίδευση που λαμβάνουν οπότε σταματήσαμε το κανονικό μας πρόγραμμα για δύο ημέρες αυτόν τον Ιανουάριο και... παραδώσαμε το τσίρκο στους Ουκρανούς φίλους μας».

Η 13χρονη Μαρία Κραβτσένκο, από την πόλη Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας, είχε εκπαιδευτεί για το φεστιβάλ τσίρκου σε μη θερμαινόμενα καταφύγια εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων.

«Εκπαιδεύτηκα στο τσίρκο στο Ντνίπρο, αλλά έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και προπονήθηκα υπό τον ήχο από σειρήνες αεροπορικής επιδρομής  και ήταν δύσκολο», είπε ενώ στο πρόσωπο της έσκαγε ένα αχνό χαμόγελο καθώς αθώς ετοιμαζόταν να κάνει το νούμερό της στο χούλα χουπ ντυμένη με ρούχα στα χρώματα της πατρίδας της και με λουλούδια στα μαλλιά της.

Το διεθνές φεστιβάλ τσίρκου για παιδιά Yaskrava Arena Dnipra ξεκίνησε το 2010 από μια ΜΚΟ που ονομάζεται Bright Country. Πριν από τον πόλεμο, γινόταν κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο στο κρατικό τσίρκο του Ντνίπρο.

Από τότε που ξεκίνησε, περισσότεροι από 1.000 νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ουκρανία, καθώς και από τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ. Οι δε νικητές συμμετέχουν τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα