Νέα στρατηγική από τη Ρωσία: Πλήγματα στις υποδομές σιτηρών καταγγέλλει η Ουκρανία

.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία πως χτύπησε τις υποδομές εξαγωγής σιτηρών της σε μια σειρά νυχτερινών πληγμάτων που εστίαζαν σε δύο από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, δεσμευόμενη να μην υποκύψει σε εκφοβισμό που θα την εμποδίσει να συνεχίσει τις εξαγωγές από αυτά.

Η Ρωσία χτύπησε την Οδησσό για δεύτερη συνεχή νύχτα αφού αποχώρησε από τη συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση ουκρανικών σιτηρών

από τη Μαύρη Θάλασσα τη Δευτέρα. Η Ουκρανία είπε πως έστηνε μια προσωρινή οδό προς τη Ρουμανία.

«Ρώσοι τρομοκράτες απολύτως σκόπιμα στόχευσαν τις υποδομές της συμφωνίας για τα σιτηρά» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μέσω της εφαρμογής Telegram. «Κάθε ρωσικός πύραυλος είναι πλήγμα όχι μόνο στην Ουκρανία μα και σε οποιονδήποτε στον κόσμο θέλει μια φυσιολογική και ασφαλή ζωή».

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας είπε πως 10 άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένας εννιάχρονος, τραυματίστηκαν. Τερματικά σιτηρών υπέστησαν ζημιές επίσης, καθώς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, εμπορικά κέντρα, διοικητικά και κατοικημένα κτίρια και αυτοκίνητα.

Δεν υπήρξε σχόλιο από τη Ρωσία, που είπε την Τρίτη ότι είχε πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε δύο ουκρανικές πόλεις- λιμάνια τη νύχτα ως «μαζικό πλήγμα αντιποίνων» για μια έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στην γέφυρά της προς την Κριμαία, την οποία είχε προσαρτήσει από την Ουκρανία το 2014.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία είπε την Τετάρτη ότι 64 πύραυλοι και drones είχαν εκτοξευτεί ανά τη χώρα από τη Ρωσία εστιάζοντας κυρίως σε υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό. Οι αεράμυνες κατέρριψαν 37, είπε- μικρότερο ποσοστό από ό,τι αναφερόταν συνήθως επί μήνες επιθέσεων.

Ένα σημαντικό τμήμα των υποδομών εξαγωγής σιτηρών στο λιμάνι Τσορνομόρσκ νοτιοδυτικά της Οδησσού υπέστη ζημιές, είπε ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι, προσθέτοντας πως 60.000 τόνοι σιτηρών είχαν καταστραφεί.

Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση νότου είπε πως η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει πολυηχητικούς πυραύλους, περιλαμβανομένου του Kh-22 που σχεδιάστηκε για χρήση κατά αεροπλανοφόρων, για να χτυπήσει τις υποδομές των λιμανιών.

Τα τρία λιμάνια της Οδησσού ήταν τα μόνα που λειτουργούσαν στην Ουκρανία κατά τον πόλεμο στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά, που έκλεισε με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ουκρανική διοίκηση είπε πως χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες στην Οδησσό που αποθήκευαν καπνό και πυροτεχνήματα.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τροχαίο στη Μαραθώνος: Νεκρός υποπλοίαρχος του Πολεμικού ΝαυτικούΕξι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι έχουμε κοριούς στο στρώμα μαςΆγιος Παντελεήμονας: Σύλληψη 35χρονου για τη δολοφονία της Άννας
Keywords
Τυχαία Θέματα