Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παραδοθείτε αλλιώς πάμε μέχρι τέλους-Τελεσίγραφο Αζερμπαϊτζάν σε Αρμένιους αυτονομιστές

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από το τέλος του δεύτερου πόλεμουΑρμενίας-Αζερμπαϊτζαν για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχόπου πλειοψηφεί ο αρμενικός πληθυσμός και που από το 1991 και την πτώση της ΕΣΣΔ αποτελεί την μεγάλη εκκρεμότητα της περιοχής του Καυκάσου αφού δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση ως de jure ανεξάρτητο/αυτόνομο κράτος. 

Τώρα με τηνΡωσία, που αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Αρμενίας, να έχει εμπλακεί σε

έναν μακράς διάρκειας πόλεμο στην Ουκρανία και αποδυναμωμένη λόγω των διεθνών κυρώσεων, η κυβέρνηση του Μπακού -που επίσης έχει την σταθερή στήριξη της Τουρκίας- αποφάσισε να εξαπολύσει μια ακόμη επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με ξεκάθαρο στόχο την διάλυση του αυτονομιστικού θύλακα. Από χθες Τρίτη μάλιστα που άρχισε η  ”αντιτρομοκρατική επιχείρηση”, έχουν αναφερθεί ήδη 100 νεκροί από πλευράς των αυτονομιστών.

Ήδη βέβαια εδώ και εννέα οι Αζέροι είχαν προβεί σε επιτθετικές ενέργειες μπλοκάροντας τον διάδρομο του Λατσίν που συνδέει το Καραμπάχ με την Αρμενία, προκαλώντας έτσι ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις βασικών προϊόντων εντός του θύλακα.

Στόχος η ολοκληρωτική κατάληψη του θύλακα

Ο στόχος όμως από χθες Τρίτη, φαίνεται πως είναι πλέον ξεκάθαρος και πολύ διαφορετικός. Η κυβέρνηση του Μπακού καλεί τους αρμένιους αυτονομιστές του θύλακα να παραδοθούν και να συνθηκολογήσουν. ”Να υψώσουν λευκή σημαία, να παραδώσουν όλα τα όπλα τους και το παράνομο καθεστώς πρέπει να διαλυθεί. Διαφορετικά οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τέλους”.

Ως αφορμή για την νέα επίθεση, επικαλούνται τον θάνατο έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αστυνομικών, σε δύο εκρήξεις ναρκών ξηράς το πρωί της Τρίτης. Η ετοιμότητα όμως που απέδειξαν με την έναρξη αυτής της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης, δείχνει πως η κίνηση αυτή του Μπακού προετοιμαζόταν από καιρό.

Οι Αζέροι προτείνουν την έναρξη συνομιλιών στην πόλη Γιεβλάκ, 100χλμ βόρεια της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ που οι Αρμένιοι αποκαλούν Στεπανακέρτ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναγκόρνο Καραμπάχ, Παραδοθείτε, -Τελεσίγραφο Αζερμπαϊτζάν, Αρμένιους,nagkorno karabach, paradotheite, -telesigrafo azerbaitzan, armenious