Μοσκοβισί: Κατανόηση, αλλά και ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής της συμφωνίας

Να επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μοσκοβισί κινήθηκε μεταξύ της αναγκαιότητας η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά και της κατανόησης (τουλάχιστον από πλευράς του) ότι υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν εκτενέστερα.

Και οι δύο πλευρές φωτογράφισαν στις δηλώσεις τους ότι τα «αγκάθια» είναι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί, ωστόσο η τοποθέτηση
του κ. Μοσκοβισί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά και ότι «βήμα βήμα η Ελλάδα μπορεί να οικοδομήσει μια θετική ιστορία, ένα success story».

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα θερμό το κλίμα των συναντήσεων, ωστόσο δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι «ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος». Και αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων για το 2015, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 και βέβαια η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους.

Το πρόγραμμα

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Μοσκοβισί αλλά και την επιστολή που έστειλε προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το χρονοδιάγραμμα αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους των Βρυξελλών, για να εκταμιευθούν οι δόσεις θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι όροι του Μνημονίου. Αντίστοιχα, όπως επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για τους πιστωτές, μετά η πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, που όπως όλα δείχνουν αυτή θα ξεκινήσει την επομένη του Eurogroup 10 Νοεμβρίου, και η συνέχεια θα δοθεί με τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Τα καλά νέα όμως για την ανακεφαλαιοποίηση ήρθαν από την Ολλανδία και την επιστολή του κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δισ. εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς
τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο μνημόνιο»

Αυτό σημαίνει ότι αντίθετα από τις επιδιώξεις του Βερολίνου ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει ότι τα 10δισ ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον Αύγουστο για την ανακεφαλαιοποίηση, είναι άμεσα διαθέσιμα και δεν θα χρειαστεί για την εκταμίευση τους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους επικεφαλής των ελεγκτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στον Ευρωπαίο Επίτροπο τις οικονομικές και κοινωνικές αντανακλάσεις από το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τον Pierre Moscovici να δείχνει ότι κατανοεί τις πτυχές του προβλήματος. Παράλληλα, εκτενής ήταν η συζήτηση και για τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για τη μέγιστη εισπραξιμότητα των φόρων. Επ' αυτού ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ως παράδειγμα στον Pierre Moscovici τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα