Μήπως ήρθε η ώρα για μία νέα εικόνα της Ελλάδας; Το ΣΕΕΠ προτείνει στρατηγικό σχεδιασμό για πολιτισμό και τουρισμό

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (ΣΕΕΠ) έγινε σήμερα το πρωί (14/6) με σκοπό το πλέον αυτονόητο σε μια χώρα που υποφέρει από έντονη επικοινωνιακή κρίση διεθνώς.

Παρά τους 26 εκ. περσινούς τουρίστες, αριθμό ρεκόρ και τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει αυτό που οι ειδικοί φωνάζουν εδώ και χρόνια: H χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη εθνική πρόταση για μια νέα εικόνα, κάτι που μοιάζει πλέον να γνωρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Η οικοδόμηση
μιας επιθυμητής εικόνας πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μέρος της εθνικής πολιτικής και όχι ως μια διαφημιστική καμπάνια ανεξάρτητη από το σχεδιασμό, τη διακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τις μεγάλες και μικρές μεταρρυθμιστικές τομές» δήλωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να συντάξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επικοινωνιακής πολιτικής, διότι αν δεν διαχειριστούμε εμείς την εικόνα της χώρας μας, κάποιος άλλος θα το κάνει για εμάς.Στις αρχές της κρίσης, η εικόνα της Ελλάδας μαζί με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, ταυτιζόταν με έννοιες όπως η νωθρότητα, η σπατάλη, η μη παραγωγικότητα και συνοδευόταν από εξευτελιστικές για ένα έθνος εικόνες, όπως ενός γουρουνιού (PIGS) το οποίο ζει εις βάρος άλλων χωρών. Η στοχοποίηση που δέχτηκαν τότε οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν άνευ προηγουμένου. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα της Ελλάδας βάλλεται διαρκώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και προσφάτως του προσφυγικού ζητήματος»

ΣΕΕΠ- Τι είναι το συμβούλιο υπερ-υπουργών που φροντίζει την εικόνα της χώρας
Το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής δημιουργήθηκε με το νόμο 4339/2015 και είναι αρμόδιο για το στρατηγικό σχεδιασμό της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής καθώς και για την κεντρική διαχείριση επικοινωνιακών κρίσεων. Στο ΣΕΕΠ συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εξωτερικών, Οικονομικών, Επικρατείας αρμόδιο για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική (ήτους νόμιμους αναπληρωτές τους). Το ΣΕΕΠ υποστηρίζεται στο έργο του από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
«Σκοπός του Σ.Ε.Ε.Π. είναι η διαχείριση και η οικοδόμηση μιας θετικής εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας στη διεθνή και εσωτερική κοινή γνώμη, μιας εικόνας ρεαλιστικής που θα βασίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αντανακλά τις προσπάθειές μας μακριά από «success stories» και επικοινωνιακά τρικ.Η οικοδόμηση ενός ενιαίου εθνικού σήματος («brand») απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και στοχεύει κυρίως σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εφτά συν μία πρωτοβουλίες άμεσης ανάγκης για την Ελλάδα
Οι πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν ήταν 8 – οι περισσότερες θετικές αλλά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Μοναδική εξαίρεση ή απόφαση να προβληθεί επιτέλους η Αθήνα.

Διπλασιασμός των διαφημιστικών δαπανών στον τομέα του τουρισμού.

Εφαρμογή επικοινωνιακών προγραμμάτων και δράσεων όλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Συνεργασία και σύνδεση των γραφείων τύπου των Υπουργείων με την ΓΓΕΕ με στόχο την ενιαία προβολή του κυβερνητικού έργου στο εξωτερικό και εσωτερικό της χώρας.

Πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα ανά Υπουργείο, διοργάνωση fame trips, δράση διακεκριμένων και καινοτόμων προσωπικοτήτων (ambassadors).

Διαδικτυακή πύλη αφιερωμένη στις δράσεις κάθε υπουργείου, με σαφή και κοινή επικοινωνιακή ταυτότητα.

Την ανάληψη και επικοινωνιακή υποστήριξη μικρών και μεγάλων πρωτοβουλιών οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Τη διεξαγωγή μιας πιο διευρυμένης και εις βάθος μελέτης της εικόνας της Ελλάδας σήμερα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, την οποία θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε συνεργασία με τα Γραφεία Τύπου του κάθε Υπουργείου.

To Κεντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Έμφαση στην Αθήνα για πρώτη φορά -Ο πολιτισμός στο επίκεντρο

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η μία εκ των 8 πρωτοβουλιών που αφορά την προώθηση της Αθήνας. Και αυτό γιατί μετά την καταστροφική πενταετία 2008-2013, στα οποία η εικόνα της Αθήνας μέσα στις φλόγες έκανε τον γύρο των ξένων media ουκ ολίγες φορές, από το 2014 και μετά η Αθήνα έχει «περάσει στην αντεπίθεση». Ενδεικτικό είναι ότι παρά τα έντονα προβλήματα της από το 2014 και μετά η Αθήνα έχει γίνει και πάλι πόλος έλξης τουριστών κάτι που αναδεικνύεται από την πληρότητα των ξενοδοχείων (που αγγίζει τα επίπεδα του 2004) καθώς και τις αφίξεις στο αεροδρόμιο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται «στην προώθηση μιας δημιουργικής Ελλάδας με έμφαση στον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και την αλληλεγγύη». Προβάλλει μάλιστα την τριπλέτα των μεγάλων πολιτιστικών έργων που αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο 2017- το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και η έκθεση τέχνης documenta 14.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο που έχει γίνει στην Αθήνα εδώ και χρόνια η ανοικοδόμηση της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο της Αθήνας για πάντα. Το έργο έχει πλεόν περάσει στην πιο κρίσιμη φάση του, αυτήν της παράδοσης του στο Δημόσιο.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το σχεδόν έτοιμο, αλλά ακόμη χωρίς εκθέματα ΕΜΣΤ αναμένεται να ανοίξει για τα καλά μέσα στο 2017, αν και θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια που θα κάνουν τα εγκαίνια του πραγματικότητα.

Documentα 14.
Μια από τος σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις του κόσμου αυτή του Κάσελ θα διοργανωθεί τον Ιουνίο του 2017 ταυτόχρονα στην Αθήνα και στο Κασε, κάτι που αναμένεται να φέρει την Αθήνα στο διεθνές κέντρο του ενδιαφέροντος.

Επόμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε μπροστά μας και απαιτείται δέσμευση από όλους προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά για όλους μας αποτελέσματα». Ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση του συμβουλίου του ΣΕΕΠ θα λάβει χώρα τον Οκτώβρη, «ένα διάστημα αρκετό ώστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τις δράσεις και τα επιμέρους projects που θα αναλάβει το κάθε υπουργείο».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα