Μια τεράστια πλωτή πλατφόρμα κατασκευάζει ο αμερικανικός στρατός για τη βοήθεια στη Γάζα

Ο αμερικανικός στρατός ήδη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει μια πλωτήπλατφόρμα, που θα πλεύσει ανοικτά της Γάζας τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να επιτρέψει την παράδοση 2 εκατομμυρίων γευμάτων καθημερινά στους Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο, περιγράφοντας το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς παράλληλα

να χρειαστεί να αναπτυχθεί αμερικανικό προσωπικό απευθείας στην εμπόλεμη ζώνη.

Η κατασκευή της υπεράκτιας προβλήτας και της γέφυρας που θα τη συνδέει με την ξηρά θα διαρκέσει έως και 60 ημέρες και θα συμβάλουν περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου. Πέρα από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις, η επιχείρηση θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία του Ισραήλ.

Ακόμη πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει στην ομιλία του για το “State Of The Union” τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης, η 7η Ταξιαρχία Μεταφορών του αμερικανικού στρατού και άλλες μονάδες άρχισαν να συγκεντρώνουν το απαραίτητο εξοπλισμό. Έλαβαν την εξής εντολή πριν από την ομιλία: Να κατασκευάσουν μια πλωτή αποβάθρα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για την παροχή τροφίμων και άλλης απελπιστικά αναγκαίας βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Η βοήθεια είναι απαραίτητη επειδή το Ισραήλ έχει περιορίσει δραστικά τις χερσαίες οδούς προς τη Γάζα.

View this post on Instagram

A post shared by Sustain The Force! (@8thtsc)

(Φωτογραφία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ  - Πλατφόρμα στην Αυστραλία) – Μια παρόμοια αναμένεται να δημιουργηθεί στα ανοικτά της Γάζας

Ας ρίξουμε μια ματιά στα όσα είναι γνωστά για την επιχείρηση

Γιατί να κατασκευαστεί μια πλωτή πλατφόρμα; 

Στους πέντε μήνες που εχουν μεσολαβήσει από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μ′ αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.200 ανθρώπους και να πιαστούν όμηροι άλλοι 250, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Γάζα την περιοχή, σκοτώνοντας περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς αποτελεί μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ λέει ότι σχεδόν όλοι οι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας αγωνίζονται να βρουν τροφή και πάνω από μισό εκατομμύριο αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο της πείνας. Πολλοί άνθρωποι έχουν περιοριστεί να τρώνε ζωοτροφές για να επιβιώσουν.

Η μεταφορά τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και άλλης βοήθειας ήταν δύσκολη, αν όχι αδύνατη κατά καιρούς, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και των αγώνων για συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει μπλοκάρει τις ανθρωπιστικές διαδρομές και επιβραδύνει τις παραδόσεις λόγω ελέγχων.

Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να περάσουν από το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο ή το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ με το Ισραήλ, και τα δύο στο νότιο άκρο της Γάζας, μέσα από τη ζώνη συγκρούσεων για να φτάσουν στις σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες περιοχές στο βορρά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απογοητευτεί, καθώς οι προσπάθειές της να εντείνει τη βοήθεια προς τη Γάζα σκοντάφτει στα εμπόδια που θέτει το Ισραήλ, ο στενός σύμμαχός της.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ άρχισαν τις ρίψεις βοήθειας από αέρος για τη Γάζα. Αλλά αυτές μπορούν να προσφέρουν μόνο μια περιορισμένη ποσότητα βοήθειας και δεν είναι επαρκείς για όλους όσους έχουν ανάγκη.

Στην ομιλία του την Πέμπτη, ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον στρατό να κατασκευάσει μια προσωρινή πλατφόρμα στην ακτή της Γάζας «η οποία θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα ακόμα και προσωρινά καταφύγια».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η πλατφόρμα αυτή θα «επιτρέψει μια τεράστια αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φτάνει στη Γάζα κάθε μέρα».

Standing ovation for #GenocideJoe as he mentions a temporary humanitarian pier off Gaza's coast.

As long as the

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα,gaza