Μεσανατολικό: Το Ισραήλ εκκενώνει περιοχές κοντά στον Λίβανο - ρουκέτες της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ

Κοριτσάκι στην εντατική νοσοκομείου του Καν Γιουνίς στην Γάζα (15 Οκτωβρίου 2023) 

Στους 199 ανέρχονται οι όμηροι που κρατά η Χαμάς, ανακοίνωσε το Ισραήλ νωρίς τη Δευτέρα, με την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση να κάνει λόγο σε μήνυμά της αργότερα για 200-250 ομήρους στη Γάζα. Παράλληλα το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο εκκένωσης περιοχών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Στο μεταξύ, καθώς ο ισραηλινός στρατός αναμένει την πολιτική απόφαση για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας,

ο Αμερικανός υπ.Εξωτερικών επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το Ισραήλ έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του σε αραβικές χώρες. Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα είναι ήδη κάτι παραπάνω από τραγική με τον ΟΗΕ να δηλώνει πως είναι ό,τι χειρότερο έχει δει μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Σύντομα αναμένεται να τελειώσουν τα καύσιμα στις γεννήτριες που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία, ο βορράς δεν έχει εκκενωθεί αφού περίπου ο μισός πληθυσμός δεν έχει κινηθεί προς τον νότο ενώ η πόλη Καν Γιουνίς που δέχεται τους εσωτερικά εκτοπισμένος έχει ”γονατίσει”. Δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης και οι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο, τα τρόφιμα σπανίζουν ενώ μόνη θετική εξέλιξη είναι πως το Ισραήλ δέχθηκε να επιτρέψει ξανά την παροχή νερού στις περιοχές του νότου.  

Μια συμφωνία που ανακοίνωσε το Κάιρο για κατάπαυση πυρός έως τις 5μμ σήμερα ώστε να ανοίξει το πέρασμα στης Ράφα και να περάσουν στην Αίγυπτο αλλοδαποί και άτομα με διπλή υπηκοότητα, διαψεύστηκε από το Τελ Αβίβ.

Στο μεταξύ οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 2.800. Στους 1.400 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς. 

Όλες οι εξελίξεις

22.41 Αναφορά για 200-250 ομήρους από τη Χαμάς

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς είπε ότι υπάρχουν «200-250» Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα. 

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε βίντεο πως έχει περίπου 200 ομήρους η ίδια και τους υπόλοιπους «άλλες ένοπλες οργανώσεις». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι αντιμετωπίζει τους αιχμαλώτους με βάση την ηθική και το ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι έχει αιχμαλώτους άλλων εθνικοτήτων που είναι «φιλοξενούμενοι» και θα τους απελευθερώσει «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». 

22.39 Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ. 

Here we go again...sirens blaring and explosions heard in the skies above Tel Aviv. It has been a very busy day here. pic.twitter.com/51mzj0J4NX

— Robert Sherman (@RobertShermanTV) October 16, 2023

21.47 Συνομιλίες του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για το «ενδεχόμενο» απελευθέρωσης των ομήρων, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αμάχων», σημείωσε το υπουργείο.

21.31 ΠΟΥ: Η Γάζα μένει χωρίς νερό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Γάζα είναι αντιμέτωπη με κρίση δημόσιας υγείας καθώς ο παλαιστινιακός θύλακας «ξεμένει από νερό». 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι οι ζωές άνω των 3.500 ασθενών σε 35 νοσοκομεία στη Γάζα είναι σε άμεσο κίνδυνο. 

21.30 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρέθηκε σε καταφύγιο του Τελ Αβίβ 

21.00 Νετανιάχου: Αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς το Ισραήλ

Τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είχε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις περιφερειακές εξελίξεις και τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι «το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς». Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι.

Το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM) ανέφερε πως ο πρόεδρος Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ είχε επικοινωνία με αρκετούς ηγέτες αραβικών και δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, με στόχο «να σταματήσει η βία και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να διασφαλιστεί ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για την «προστασία των αμάχων, προκειμένου να μην υποφέρουν περισσότερο» λόγω την επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, ζητώντας «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τη μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν το 2020 να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

20.45 Φορτηγά του ΟΗΕ στη Γάζα

Πέντε φορτηγά με καύσιμα του ΟΗΕ εθεάθησαν να μπαίνουν στη Γάζα το απόγευμα της Δευτέρας, μετέδωσε το CNN.

20.06 Παραδοχή ευθύνης από τον αρχηγό της Σιν Μπετ

Ο αρχηγός της Σιν Μπετ, ο Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

«Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο (σ.σ. 7 Οκτωβρίου) δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», δήλωσε ο Μπαρ.

«Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξάγουμε έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο», τόνισε.

19.50 Ισραήλ: Νεκρό κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανέφερε στα social media ότι σκοτώθηκε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς 

מצורף תיעוד מחיסול ראש המודיעין הכללי של ארגון הטרור חמאס בחאן יונס: https://t.co/WVfq7l3J8c

מצורף תיעוד מתקיפת מטרות תת-קרקע של ארגון הטרור חמאס: https://t.co/gtUZTtLHYc

מצורף תיעוד מתקיפת מחבלים שעסקו בשיגור רקטי: https://t.co/SgIBI0EYzvpic.twitter.com/AlvmLBBBvR

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 16, 2023

19.47 Επιχείρηση αερογέφυρας από την ΕΕ

Η ΕΕ αρχίζει επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.

Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Αυτή η επιχείρηση μέσω της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής απάντησης (Εuropean Humanitarian Response Capacity ) θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Πρόσθετα είδη έκτακτης ανάγκης από τα εν λόγω αποθέματα της ΕΕ είναι διαθέσιμα και έτοιμα να αποσταλούν όταν ζητηθούν από εταίρους στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω επιλεγμένων εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ που δραστηριοποιούνται επιτόπου.

19.33 Πάνω από 2.800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 10.850 έχουν τραυματιστεί από τότε που άρχισαν τα ισραηλινά αντίποινα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. 

19.32 Ρουκέτες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ

Air sirens went off in Jerusalem, indicating incoming rocket or missile fire, after @SecBlinken left the city. He is on his way in a convoy to Tel Aviv now, where sirens have also gone off. People have taken shelter in both cities. It has started raining on the road. pic.twitter.com/RK6tIkpZSz

Edward Wong (@ewong) October 16, 2023

18.51 Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται στο Ισραήλ, είπε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τη δέσμευση και το καθήκον του Ισραήλ να αμύνεται και θα το στηρίζουν πάντοτε σε αυτό. 

Από πλευράς του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνα, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε ότι «αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος, το τίμημα θα είναι υψηλό, μα θα νικήσουμε». 

18.02 «Είμαι έτοιμος για μια ανταλλαγή, για οτιδήποτε»

17.52 Ρουκέτες από τη Χαμάς κατά πόλεων του Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σειρήνες ήχησαν επίσης στη μητρόπολη Τελ Αβίβ και σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Σειρήνες ήχησαν και στην Ιερουσαλήμ και η συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) που βρισκόταν σε εξέλιξη διεκόπη, οι Ισραηλινοί βουλευτές μπήκαν σε καταφύγια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στην ισραηλινή τηλεόραση

Εκρήξεις ακούστηκαν αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

17.47 Η Χαμάς λέει πως το Ισραήλ δεν άνοιξε την παροχή νερού, διαψεύδει ο ισραηλινή πλευρά

Το Ισραήλ δεν έχει ανοίξει ξανά την παροχή νερού στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Εγιάντ Αλ-Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.

«Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, με αποτέλεσμα να τίθεται ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα που απειλεί τη ζωή των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Συνεργάτης Ισραηλινού υπουργού διέψευσε τον ισχυρισμό της Χαμάς και δήλωσε ότι άρχισε ο ανεφοδιασμός με νερό στην Μπνέι Σάχιλα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Για πέμπτη συνεχή μέρα, η Γάζα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι πολίτες καταναλώνουν υφάλμυρο νερό από τα πηγάδια που προορίζεται για αρδευτική χρήση αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μετάδοση ασθενειών.

17.43 Η Χεζμπολά είπε ότι στόχευσε πέντε ισραηλινές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ

Το Reuters μετέδωσε πως η Χεζμπολά του Λιβάνου είπε ότι στόχευσε πέντε ισραηλινές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ. 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν νωρίτερα πως ανταπέδιδαν πυρά. 

17.30 Ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έχει πει ότι το Ισραήλ ανταποδίδει πυρά στον Λίβανο, μετά από βολή κατά των δυνάμεών του. Είπε ότι δεν υπήρχαν απώλειες στην ισραηλινή πλευρά. 

לפני זמן קצר בוצע ירי לעבר כוח צה"ל שפועל בגבול לבנון. אין נפגעים לכוחותינו. בתגובה, צה"ל תוקף באמצעות ארטילריה את מקור הירי בשטח לבנון.

— דובר צה״ל דניאל הגרי - Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 16, 2023

17.15 Δέσμευση Νετανιάχου για επιστροφή των ομήρων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνάντηση με τις οικογένειες των ομήρων, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ. 

Όπως είπε, άκουσε «με τεράστιο πόνο» τις ιστορίες των οικογενειών, τους αγκάλιασε και μίλησε για τη δέσμευσή του για την επανένωσή τους. 

«Είμαστε ακούραστοι σε αυτή την προσπάθεια να φέρουμε πίσω τους αδελφούς και αδελφρές μας, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και μωρά» είπε. Επίσης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν για τη στήριξή του, όπως και τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ είναι ενωμένο στον αγώνα του για τη νίκη, παραδεχόμενος ότι θα υπήρχε έρευνα πάνω στις αποτυχίες σε επίπεδο πληροφοριών και ασφαλείας. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα όσον αφορά στην καταστροφή που μας χτύπησε 10 ημέρες πριν. Θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή ενδελεχώς. Το έθνος είναι ενωμένο προς έναν σκοπό, τη νίκη. Θα θριαμβεύσουμε επειδή έχει να κάνει με την ίδια μας την ύπαρξη σε αυτή την περιοχή, που είναι γεμάτη σκοτεινές δυνάμεις. Η Χαμάς είναι κομμάτι του άξονα του κακού του Ιράν και της Χεζμπολά. Σκοπεύουν να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε μια άβυσσο χάους. Τώρα πολλοί ανά τον κόσμο καταλαβαίνουν τι αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Κατανοούν ότι η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια νέα εκδοχή του Ναζισμού. Όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς. Είμαστε αφοσιωμένοι σε όλες τις οικογένειες. Δεν θα κάνουμε πίσω στις προσπάθειές μας να φέρουμε τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας πίσω». 

17.13 Τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή

16.36 Εικόνες από όσα άφησε πίσω της η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς

Κάποτε αυτό το σπίτι στο #Ισραήλ, με το όνομα της οικογένειας στα ελληνικά στην είσοδό του, ήταν γεμάτο ζωή, αγάπη και γέλιο. Τώρα είναι άδειο και επικρατεί μόνο εκκωφαντική σιωπή.

Once this house in #Israel, with the family name written in Greek at its entrance, was full of… pic.twitter.com/53QVxw4BnV

Israel in Greece
Keywords
ισραηλ, λωρίδα της γάζας, εν λόγω, στρατος, οηε, αιγυπτος, busy, twitter, october, ηπα, ηαε, cnn, media, https, air, unicef, jerusalem, fire, city, people, shelter, road, edward, ηλεκτρικος, reuters, γαλλια, νέα, isis, εκκωφαντική, house, greek, full, israel, εθνος, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, ξανα, βουλευτες, october, βιντεο, χωρες, γερμανια, εικονες, ηαε, ηθικη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ιερουσαλημ, ιραν, ιταλια, οηε, πτησεις, cnn, people, reuters, unicef, αγαπη, αμυνα, αραβικα, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γελιο, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, εδαφος, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκκωφαντική, εβδομαδα, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επικοινωνια, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, ευθυνη, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισμαηλ, υγειονομικο, λεπτομερειες, λογο, λωρίδα της γάζας, μισος, μοχαμεντ, ναζι, νερο, νικη, νοσοκομεια, ομηροι, ονομα, παιδια, παλαιστινη, πεμπτη, πολεμικη αεροπορια, ρευμα, σαββατο, σεβασμος, σιωπη, σπιτι, σχεδιο, τμημα, το εθνος, υπουργειο υγειας, υπηκοοτητα, υπουργειο εξωτερικων, φορα, φορτηγα, χρονος, air, busy, city, δικαιωμα, edward, ειδη, ελληνικα, road, full, fire, greek, house, ηγετες, https, υπουργειο, isis, israel, jerusalem, κομματι, media, νεκροι, πηγαδια, shelter, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Γάζας,mesanatoliko, gazas