Μεσανατολικό: Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί στη Γάζα - Στο κέντρο της πόλης οι ισραηλινοί

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο «μικρής διάρκειας ανθρωπιστικών παύσεων πυρός» στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά υπό όρους, εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. ενώ αυξάνεται το σφυροκόπημα στην νότια Γάζα, όπου το Ισραήλ είπε στους αμάχους να μετακινηθούν για την δική τους ασφάλεια. 

Όλες οι εξελίξεις21.46 Θλιβερός απολογισμός: 11.000 νεκροί - 160 παιδιά κάθε
μέρα

Περισσότερα από 160 παιδιά σκοτώνονται κάθε με΄ρα στη Γάζα, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων, φτάνει πλέον τους  11.000 με σχεδόν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας να έχει αφανιστεί.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάιερ, χωρίς όπως φαίνεται να συγκινεί αυτούς που πρέπει.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Λιντμάιερ είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ.

Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ. Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί.

Νέα έκκληση για κατάπαυση πυρός

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Ταυτόχρονα, σχολίασε πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που χρειάζεται άμεσα νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας 561 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας όμως ότι κανένα από αυτά δεν μετέφερε καύσιμα, κατ’ εντολή των ισραηλινών αρχών.

Η Αλεσάντρα Βελούτσι, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε από την πλευρά της ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών.

21.15  Εγκλωβισμένοι στη Γάζα 8 Ελληνες

Σε συνεχή επαφή με τους 8 Έλληνες που παραμένουν στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου μέσα στην πόλη της Γάζας, είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων.

Τα ονόματα και των 8 Ελλήνων, έχουν δοθεί στις Ισραηλινές και Αιγυπτιακές Αρχές, με σκοπό όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή τους, να περάσουν από εκεί στην Αίγυπτο.

20.50 Νέα οικονομική βοήθεια στην Ιορδανία για τους πρόσφυγες

Οικονομική βοήθεια 900 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στην Ιορδανία, στέλνει η ΕΕ, φοβούμενη τις συνέπειες του πολέμου που μαίνεται εδώ και έναν μήνα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Αυτό ανακοίνωσε η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην συνάντησή της με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄στις Βρυξέλλες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά της Χαμάς, που προκάλεσαν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κίνημα το οποίο έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τον θάνατο περισσότερων από 10.300 ανθρώπων, εκ των οποίων χιλιάδες παιδιά.

Η Ιορδανία, που γειτονεύει με το Ισραήλ, έχει δεχθεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, εμώ φοβάται μια νέα μαζική έξοδο προς το έδαφός της.

″Επανέλαβα την αντίθεσή μου σε οποιονδήποτε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα και την υποστήριξή μου σε μια λύση δύο κρατών” ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στην πλατφόρμα X.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην ”ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική διάχυση (της σύγκρουσης) στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια των 902 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί μεταξύ δωρεών και δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού πακέτου θα δοθεί για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στο Χασεμιτικό Βασίλειο, σε έργα για την εκπαίδευση και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Αποτελεί συνέχεια της αύξησης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

20.30 Οχι σε κατάπαυση πυρός λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.
Στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

19.50 Στο κέντρο της Γάζας ο ισραηλινός στρατός

Στο κέντρο της πόλης της Γάζας, προπύργιο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, βρίσκονται πλέον οι ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον  υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

18.47 Εκατοντάδες άνθρωποι στη Ράφα για νέες αναχωρήσεις

Εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, περίμεναν σήμερα στον τερματικό σταθμό της Ράφας, μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, για να φύγουν για την Αίγυπτο, εγκαταλείποντας το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από εκατό Γάλλοι πολίτες, υπάλληλοι και έχοντες το δικαίωμα μπόρεσαν βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας με την Αίγυπτο

Καθώς οι διελεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα, παρατηρήθηκαν ήδη οι πρώτες αφίξεις στην αιγυπτιακή πλευρά, όπως μια Παλαιστίνια τραυματίας που μεταφέρθηκε με φορείο σε αιγυπτιακό ασθενοφόρο.

Ο εκπρόσωπος του τερματικού σταθμού έκανε λόγο για έναν κατάλογο με 500 ανθρώπους στους οποίους έχει επιτραπεί να εισέλθουν σήμερα στην Αίγυπτο.

Επί τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων απομακρύνθηκαν από τον θύλακα. Μετά το κλείσιμο του φυλακίου για δύο ημέρες, οι αναχωρήσεις από τη Ράφα επαναλήφθηκαν χθες, Δευτέρα.

«Χθες, Δευτέρα, 96 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν ενώ 19 τραυματίες, ένας ασθενής και σχεδόν 200 ξένοι πολίτες αναχώρησαν επίσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του σημείου διέλευσης.

Υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης αλλά προορίζονται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή είναι κλειστά εδώ και χρόνια.

16.56 Ξεπέρασαν τους 10.300 οι νεκροί στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα λέει ότι 10.328 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί - μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.100 παιδιά - από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

16.36 Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Κύπρου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία πρόσθετων σημείων πρόσβασης για τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σχετικά με τη πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Αντονι Μπλίνκεν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη περαιτέρω συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και ανθρωπιστικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή.

16.12 Πληροφορίες για επίθεση στο κομβόι που μετέφερε τον Μαχμούντ Αμπάς

Πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση με πυροβολισμούς κατά του κομβόι που μετέφερε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

#SONDAKİKA
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konvoyuna ateş açıldı.

▪️Saldırıyı ‘Ebu Cendel'in Çocukları’ üstlendi.
▪️Ebu Cendel'in Çocukları, Mahmud Abbas’a Gazze konusunda adım atması ve İsrail’e karşı harekete geçmesi için 24 saat süre vermişti. pic.twitter.com/ZKRwqOpZGC

— EHA MEDYA (@eha_medya) November 7, 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα