Μέρκελ: Θέλουμε τη βοήθεια της Τουρκίας στο προσφυγικό, αλλά δεν την θέλουμε στην Ε.Ε.

Η βοήθεια της Τουρκίας χρειάζεται για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν έχει αλλάξει την άποψή της ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να γίνει μέλος της Ε.Ε., δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD.

«Ήμουν πάντα κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος Ερντογάν το ξέρει, και είμαι ακόμα» είπε μιλώντας σε talk show.
Η καγκελάριος υποστηρίζει μία «προνομιακή συνεργασία» με την Τουρκία, αλλά
όχι ένταξη. Σημειώνεται πως τασσόταν κατά της ένταξης της γείτονος στην Ε.Ε. από πριν ανέβει στην εξουσία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, τα τελευταία χρόνια είναι πιο διακριτική όσον αφορά αυτή της τη θέση, υποστηρίζοντας ότι οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. θα έπρεπε να συνεχιστούν, αλλά χωρίς να προδιαγράφεται το αποτέλεσμά τους.

Επίσης, η καγκελάριος ζήτησε «συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» στα ελληνοτουρκικά σύνορα,ενώ φάνηκε να επιμένει στη «γενναιόδωρη» πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες, παρά τις εντεινόμενες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η Γερμανία είναι μια χώρα που υποδέχεται φιλικά τους πρόσφυγες», είπε σχετικά, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι «θα τα καταφέρουμε».

Σχολιάζοντας τη φημολογία που την θέλει να αποσπά την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης, η καγκελάριος είπε ότι η συζήτηση σχεδόν τη στενοχωρεί, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση την απασχολούν άλλα πράγματα.

Η κ. Μέρκελ αξιοποίησε τη σπάνια τηλεοπτική της εμφάνιση για να ζητήσει από τους Γερμανούς πολίτες να δείξουν κατανόηση και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει. Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις και πως δεν είναι δυνατόν να κλείσουν απλά τα σύνορα. «Δεν υπάρχει διακοπή της υποδοχής (σ.σ. των προσφύγων).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα