Μέρκελ: Και επί ανατολικής Γερμανίας, τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμα καλύτερα

Σαρκαστική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι «υπήρχε ζωή και πριν από τη Σένγκεν» έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι υπήρχε και πριν από την γερμανική επανένωση- «εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα».

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά «να μου λένε άνθρωποι ότι ‘υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν'. Και τους απαντώ ‘Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση - εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ
χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον 400 ατόμων στο Δημαρχείο του Αμβούργου. Η καγκελάριος απηύθυνε δε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής και στην επιτόπου αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής.

Η ίδια αναγνώρισε ότι ο δρόμος που προτείνει είναι «επίπονος», αλλά τόνισε ότι το να τον ακολουθήσει κανείς αποτελεί «ζήτημα ανθρωπιάς και θέμα για το μέλλον της Ευρώπης» και εξέφρασε την αισιοδοξία της για μια συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις» αποτελούσε πάντα τη δύναμή της, δήλωσε και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση, επισήμανε, του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε της επιθυμίας της χώρας του να προστατέψει την κυριαρχία της, ζητώντας την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για τον επανακαθορισμό των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι οποίοι αναμένονται να αποφασιστούν την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης - 19ης Φεβρουαρίου.

Ο Κάμερον σημείωσε πως γνωρίζει πως κάποιοι μπορεί να θεωρούν την Βρετανία ως «αντιδραστική και αρκετά ισχυρογνώμονα», στην προσπάθεια της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους παραμονής της στην Ένωση των 28 κρατών-μελών.

Εντούτοις, υπερθεμάτισε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει θα βοηθήσουν την Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη–μέλη της ΕΕ, ενώ παράλληλα «δεν απολογήθηκε» για την ανάγκη της Βρετανίας να προστατέψει την κυριαρχία της.

«Διαθέτουμε τον χαρακτήρα ενός νησιωτικού έθνους– ανεξάρτητου, ειλικρινούς, ένθερμου αναφορικά με την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας – και των θεσμών που μας έχουν εξυπηρετήσει πολύ και για πολλές εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον δεκάδων καλεσμένων στην αίθουσα συμποσίου στο δημαρχείο του Αμβούργου.

«Αλλά είμαστε παράλληλα ένα ανοιχτό έθνος…Και δεν επιθυμώ από μας να υψώσουμε τείχη και να υποχωρήσουμε από τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον επανέλαβε ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται σκληρά για να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των Βρετανών πολιτών πριν την Σύνοδο Κορυφής, όπου ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους ομολόγους του στην ΕΕ.

Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναφέρουν πως έχει υπάρξει συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, αλλά ο Κάμερον θα πρέπει να διευθετήσει δύσκολα τελικά ζητήματα, όπως την μετανάστευση που ελπίζει να μπορέσει να περιορίσει τα προνόμια των εργαζομένων της ΕΕ.

Εξέφρασε επιπρόσθετα την ελπίδα του να εξασφαλίσει δικλείδες ασφαλείας για τις χώρες που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης των 19 κρατών μελών και μια κατανόηση ότι «θα μπορούμε να λειτουργούμε τα δικά μας συστήματα κοινωνικής πρόνοιας».

«Οπότε, εάν με την συνεργασία μας μπορούμε να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές, τότε θα προτείνω αναμφισβήτητα την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση υπό αυτούς τους νέους όρους», υπογράμμισε, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά πως: «Φυσικά, αν δεν τα καταφέρουμε, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε».

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα