Μεγάλος σεισμός 7,0 βαθμών Ρίχτερ στα σύνορα Κίνας-Κιργιζιστάν

Άνθρωποι περιμένουν στους δρόμους του Μπισκέκ μετά τον σεισμό μεγέθους 7,0 βαθμών, με επίκεντρο το Kyzyl-Suu, που ταρακούνησε το Κιργιστάν στις 22 Ιανουαρίου 2024.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, κοντά στα σύνορα με το Κιργιστάν, σύμφωνα με το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (CENC).

To Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησαν πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών, 

προειδοποιώντας για δυνητικά εκτεταμένες ζημιές.

Στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, την Μπισκέκ, οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στο δρόμο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, αφού ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές στους τοίχους και μετακινήσεις επίπλων.

Shaking recorded in Bishkek from the M7 >350 km on the Kyrgyz-Chinese border area. pic.twitter.com/SZYtggPB6f

— Ian Pierce (@neotectonic) January 22, 2024

Τοπικά τηλεοπτικά κανάλια στην πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί ανέφεραν ισχυρές δονήσεις στην πόλη, περίπου 1.400 χιλιόμετρα μακριά.

Ο σεισμός καταγράφηκε λίγο μετά τις 2:00 π.μ. (1800 GMT της Δευτέρας) σε βάθος 13 χιλιομέτρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, δυτικά της πόλης Ακσού.

Λίγο αργότερα καταγράφηκαν τρεις ακόμη σεισμοί στην περιοχή, μεγέθους 5,5 και 5,1 και 5,0 βαθμών.

من اثار #الزلزال بقوة 6.7 في بيشكيك في قيرغيزستان

Keywords
Τυχαία Θέματα