Με την τακτική του Μάο για την κατάκτηση του ...Κέντρου

Από τη μια ήταν η δύναμη της εικόνας με τα μηνύματα που έστελνε αυτή. Αυτός ήταν ίσως και ο πρώτος σημειολογικής σημασίας στόχος των επιτελών της ΝΔ κατά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Τα πρόσωπα των τριών πρώην αρχηγών του κόμματος (Καραμανλής, Σαμαρας, Μεϊμαρακης),στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, να δίνουν το παρόν στην ομιλία στο Βελλίδειο και να μετέχουν στον παλμό των γαλάζιων στελεχών.

Από κοντά, όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, που τόνισαν με την παρουσία τους, το μήνυμα που επεδίωκε η νυν ηγεσία να βγει προς τα έξω, αυτό της ενότητας και της πανστρατιάς.

Η αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στην αναγκαιότητα του ιδεολογικού αγώνα ενάντια στις κατεστημένες, εδώ και πολλές δεκαετίες, αντιλήψεις της Αριστεράς, ήρθε απλώς να βάλει το ιδεολογικό περίβλημα στην αναγκαιότητα της μόνιμης επωδός περί του «όλοι μαζί».

Σε επίπεδο εικόνας, μηνυμάτων και συμβολισμών, στο επιτελείο του κ.Μητσοτάκη θεωρούν πως η παρουσία σύσσωμης της γαλάζιας «ομάδας» στην συμπρωτεύουσα, ήρθε να τονώσει ακόμα περισσότερο αυτό που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, για τον υψηλό βαθμό συσπείρωσης της βάσης.

Ζητούμενο παραμένει και το κατά πόσο η εικόνα αυτή θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά όσων βρέθηκαν σε κάποια χρονική στιγμη κοντα ή στις παρυφές της ΝΔ, αλλά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είτε επέλεξαν - απογοητευμένοι - να ψηφίσουν άλλο κόμμα, είτε διάλεξαν την αποχή.

Ο περίφημος«μεσαίος χώρος» φάνηκε σε όλες τις αναφορές του Προεδρου της ΝΔ, κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ να αποτελεί και το μεγάλο του στοίχημα.

Οι αναφορές του στην αριστεία, την αξιολόγηση, στην επιχειρηματικότητα, το νόμο, στόχευαν κατευθείαν στους ψηφοφόρους που αποτελούν τον πυρήνα εκείνων που επιλέγουν ακόμα και σήμερα μια στάση αναμονής, αλλα απο την αλλη, αναζητούν κα ίδια διέξοδο σε υποσχέσεις με «αντίκρισμα».

Και αν η δέσμευση για σταδιακή μείωση σε βάθος διετίας του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αποτέλεσε για κάποιους προεκλογικού χαρακτήρα υπόσχεση, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για μείωση των κρατικών δαπανών κατα 1,5 δισ., ήταν - σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς - η κοστολογημένη απαντηση στο εύλογο δημοσιονομικό κόστος των οποίων εξαγγελιών.

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον αέρα των ευρημάτων των ερευνών που φέρνουν το κόμμα του πρώτο και τον ίδιο ως εν δυνάμει πρωθυπουργό, επέλεξε να κινηθεί εκ του ασφαλούς, αποφεύγοντας κορώνες και κραυγαλέες υποσχέσεις που ακόμα και σήμερα «κυνηγούν» τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, επιχειρώντας να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς και δεδομένα.

Οι συνεργάτες του ήταν σαφείς ότι βασική επιδίωξη ήταν «να εμφανιστεί αποφασιστικός και ξεκάθαρος για το τι θέλει για τη χώρα και με ποιόν τρόπο» παρουσιάζοντας ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και παράλληλα, να βάλει απέναντι του τον Αλέξη Τσίπρα «αποδομώντας το προφίλ του μεταρρυθμιστή που εσχάτως προσπαθεί να περάσει προς τα έξω».

Στοίχημα παραμένει, σε ποιο βαθμό και με πόση ένταση τα ίδια του τα στελέχη θα βγουν στην κοινωνία και απαλλαγμένα από τις εσωκομματικές έριδες και αντιδικίες του πρόσφατου παρελθόντος, θα διεκδικήσουν - και θα πείσουν τελικά - την πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα