Λαγκάρντ: Πιθανό το Grexit, αλλά δεν θα αποτελούσε το τέλος του κοινού νομίσματος

Ένα Grexit θα ήταν πιθανό, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα αποτελούσε το τέλος του ευρώ, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί την Παρασκευή.

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτό ενδεχόμενο, αναφέρεται ότι δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα «ήταν περίπατος», αν και μάλλον δεν θα αποτελούσε
το τέλος του κοινού νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ένα Grexit θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα, συμπληρώνοντας - στο ιρλανδικό κρατικό κανάλι RTE τον Ιανουάριο- ότι «πρώτα από όλα, δεν προβλέπεται από τους κανόνες της Ευρωζώνης».

Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, «την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Morgenmagazin από τη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη ότι «βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων, δεν θα έλεγα ότι έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα και ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας. Βρισκόμαστε εν μέσω των διαπραγματεύσεων, υπάρχει σαφής κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα πεδία, στον ΦΠΑ, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο δημόσιο, εντούτοις έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, εάν θέλουμε μια συνολική λύση, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και που θα προσελκύσει και πάλι επενδυτές στην Ελλάδα».

«Προσωπικά έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα όταν ακούω ότι οι ελληνικές αρχές και οι έλληνες πολιτικοί θέλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. πρόκειται για ένα χρέος που έχουν έναντι της διεθνούς κοινότητας. Το ΔΝΤ έχει 188 μέλη, από τις φτωχότερες μέχρι τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Όταν υπάρχει λοιπόν ένα χρέος, το χρέος αυτό είναι έναντι αυτών των χωρών. Πρόκειται για θέμα σεβασμού (…)», είπε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο από την πλευρά του εργάζεται πάντα «εξισορροπημένα και με σεβασμό».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Handelsblatt, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Σημειώνεται ότι αναλύτρια του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's δήλωσε στο Reuters ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σηματοδοτούσε μία επιστροφή στην κρίση χρέους του 2012, αλλά θα δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν μόνιμη.

«Δεν θεωρούμε ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν χωρίς συνέπειες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του οίκου για τον κίνδυνο χωρών, Κάτριν Μιλμπρόνερ. «Μία έξοδος της Ελλάδας θα άλλαζε το πρόσωπο και τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι μόνιμη και θα προέκυπτε ότι δεν είναι», δήλωσε η Μιλμπρόνερ, προσθέτοντας ότι θα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης στην Πορτογαλία σε περίπτωση ενός Grexit.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα