Κύπρος: Περισσότερα από 400.000 ωδικά πτηνά σκοτώθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα το φθινόπωρο

Σε αυτή τη φωτογραφία της 3ης Νοεμβρίου 2012, ένα πουλί είναι μπλεγμένο σε δίχτυ που χρησιμοποιούν λαθροκυνηγοί για να παγιδεύουν αποδημητικά πουλιά νωρίς το πρωί στην περιοχή Λάρνακα της Κύπρου. Τα μικρά πουλιά, που στα ελληνικά ονομάζονται αμπελοπούλια, θεωρούνται λιχουδιά στην Κύπρο και οι λαθροθήρες προμηθεύουν μια προσοδοφόρα αγορά. Εν μέσω οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ στο νησί της ανατολικής Μεσογείου, οι άνεργοι στρέφονται
στη λαθροθηρία για να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Guardian,  435.000 ωδικά πουλιά παγιδεύτηκαν και θανατώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην Κύπρο από «οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα».

Τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν δόλωματα και ηχεία που παίζουν το κελάηδημα των πουλιών για να προσελκύσουν μικρά πουλιά - συμπεριλαμβανομένων κοκκινολαίμηδων και σπουργιτιών - για να προσγειωθούν σε θάμνους ή οπωρώνες, όπου τα παγιδεύουν με δίχτυα ”ομίχλης” ή κλαδιά καλυμμένα με κόλλα. Στη συνέχεια πωλούνται λαθραία σε εστιατόρια για να καταναλωθούν ως μια τοπική λιχουδιά που ονομάζεται ”αμπελοπούλια”, η οποία αποτελείται από παστά ή βρασμένα ωδικά πτηνά.

Ένα πουλί μπλέκεται σε δίχτυ που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες για να παγιδεύουν αποδημητικά πουλιά νωρίς το πρωί στην περιοχή Λάρνακα, Κύπρος, στις 3 Νοεμβρίου 2012. Οι οικολόγοι στην Κύπρο λένε ότι παρά την τεράστια μείωση της παράνομης λαθροθηρίας μεταναστευτικών τραγουδοπουλιών πέρυσι, οι αρχές επιβολής του νόμου εξακολουθούν να κωλυσιεργούν στη δίωξη λαθροκυνηγών που συνδέονται με τον υπόκοσμο και παγιδεύουν τα πουλιά σε "βιομηχανική κλίμακα" για να προμηθεύουν παράνομα εστιατόρια.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την BirdLife Cyprus με την υποστήριξη της RSPB (φιλανθρωπικός οργανισμός εγγεγραμμένος στην Αγγλία και την Ουαλία και στη Σκωτία για την προστασία των πτηνών) και της Επιτροπής κατά της σφαγής πτηνών, διαπίστωσε ότι 435.000 πτηνά θανατώθηκαν με αυτόν τον τρόπο μόνο το φθινόπωρο του 2023. Ενώ ο αριθμός των θηραμάτων είχε πτωτική τάση την τελευταία δεκαετία, πέρυσι σημειώθηκε αύξηση κατά 90.000 από το 2022.

Ο Martin Hellicar, διευθυντής του BirdLife Cyprus, δήλωσε: «Παρά την πολύ καλή πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αυτό το φθινόπωρο ήταν μια υπενθύμιση ότι αυτή μπορεί να ανατραπεί γρήγορα αν δεν διατηρηθούν οι πόροι επιβολής του νόμου για την προστασία των πτηνών».

Σταθμός των αποδημητικών πτηνών η Κύπρος 

Η Κύπρος αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για πολλά πουλιά στις τεράστιες φθινοπωρινές μεταναστεύσεις τους από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη προς τις περιοχές διαχείμασης στην Αφρική κάθε χρόνο. Μαυροπετρίτες, μυγοχάφτες, τσίφτηδες, ιτιόπτερα, καλαμοκανάδες και σφυριχτάρια είναι μεταξύ των πτηνών που στοχεύονται.

Η πρακτική της παγίδευσης των ωδικών πτηνών για ανθρώπινη κατανάλωση απαγορεύτηκε στην Κύπρο το 1974, αλλά συνεχίζει να διεξάγεται σε βιομηχανική κλίμακα. Πριν από είκοσι χρόνια, περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά συλλαμβάνονταν κατ′ αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια να σκοτώνονται τη δεκαετία του 1990. Έκτοτε, οι αρχές επιβολής του νόμου στην Κύπρο συνεργάζονται με το BirdLife Cyprus, την Cabs και την RSPB για τη μείωση του αριθμού των πτηνών που θανατώνονται κατ′ αυτόν τον τρόπο.

BREAKING: Over 435k songbirds illegally trapped and killed in Cyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα