Κύπρος: Ολοήμερη συζήτηση στην Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τα κόμματα παρουσίασαν τις θέσεις τους

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης της σημερινής ειδικής ολοήμερης συνεδρίας της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, που άρχισε στις εννέα το πρωί και έληξε στις οκτώ το βράδυ. Εκτός από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μίλησαν και βουλευτές.

Τη θέση ότι «τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι μπορεί κάποιοι να βλέπουν το μέλλον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό, αλλά «εμείς επιλέγουμε
να το βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα».

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και απευθυνόμενος στο πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Νεοφύτου είπε:

«Υπάρχουν τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου - δεν ήσουν μέλος τότε - όταν στη σύνοψη που έκανε ο ίδιος ο μακαριστός Τάσσος Παπαδόπουλος, στο μόνο θέμα που δεν ανέφερε για αλλαγή επί του σχεδίου Ανάν στα κείμενα που μετέφερε στον τότε βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ κ. Πέντεργκαστ ο διπλωμάτης Τασος Τζιωνής, ήταν ότι «δεν άγγιξε καθόλου, το προεδρικό συμβούλιο και την εκ περιτροπής προεδρία».

Σε σχέση με τη θέση του ΔΗΣΥ και του προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «η θέση μας είναι γνωστή, παρά τη θέση της τουρκικής πλευράς και της τουρκοκυπριακής πλευράς, γι' αυτό και δεν είναι θέμα που είναι συμφωνημένο».

Αναφερόμενος στο κόστος του ομοσπονδιακού συστήματος, εκτίμησε ότι «το κόστος λειτουργίας, χωρίς στρατούς και με αποστρατικοποιημένη την Κύπρο, θα κοστίζει πολύ λιγότερο και θα έχουμε εξοικονομήσεις δεκάδων εκατομμυρίων».

Η επιστροφή εδαφών, η ανοικοδόμηση και η κατασκευή υποδομών, δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση, που θα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης, σημείωσε.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι έχει και ο ΔΗΣΥ ανησυχίες για το αύριο με τη λύση, αλλά και ανησυχίες για το αύριο χωρίς λύση.

Επίσης, επεσήμανε ότι «σε περίπτωση που υπάρξει τελική πολιτική συμφωνία, θα έχουμε επαρκή χρόνο πριν τις οριστικές αποφάσεις μας, προκειμένου να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια και να διαφωτιστούν πλήρως οι πολίτες που θα έχουν και τον κυρίαρχο λόγο».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στο δικοινοτικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που, όπως σημείωσε, «ήταν κυρίαρχο και ουσιαστικό στοιχείο του ενιαίου κράτους του 1960».

Το γεγονός ότι συζητείται σήμερα η μετάβαση από ενιαίο δικοινοτικό κράτος σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων του 1974, του πολέμου και της στρατιωτικής κατάληψης εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση προέκυψαν «σημαντικά οφέλη για την ελληνική πλευρά και για την Κύπρο εν γένει, και βελτίωση κάποιων αδυναμιών και ελλείψεων του κράτους του 1960, όπως είναι ο τρόπος εκλογής του Τουρκοκύπριου αντιπροέδρου και η εφαρμογή μηχανισμών επίλυσης διαφορών».

Υπάρχει για πρώτη φορά, υποστήριξε, συμφωνία επί της αρχής, ότι στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα ισχύουν οι βασικές ελευθερίες, όπως αυτές ορίζονται και στον ευρωπαϊκό χάρτη αξιών.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστήριξε, ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, «γιατί αξιοποιήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ».

Ο κ. Κυπριανού παραδέχθηκε πως ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, «έχουν κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά στις συνομιλίες με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα». Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα κόμματα, που διαφωνούν με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «να βγουν να το πουν και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα του σωστού περιεχομένου». Αυτό είναι τακτική υπεκφυγής, είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ τους όρους της λύσης, και συγκεκριμένα τον όρο της ομοσπονδίας, της δικοινοτικότητας, της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας, της διεθνούς προσωπικότητας και της ιθαγένειας. Σε σχέση με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσον αυτό που συζητείται είναι η μετεξέλιξη ή η κατάργησή της και η δημιουργία ενός νέου κράτους, σημείωσε πως όλες οι γνωματεύσεις που λήφθηκαν από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας εμβέλειας, τις οποίες είχε ζητήσει και ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης, λένε πως «η συνέχιση εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς διακρατικού χαρακτήρα, όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καθώς και με τη συνέχιση των διεθνών συνθηκών, που δεσμεύουν το κράτος. Και οι δύο προϋποθέσεις, σημείωσε, πληρούνται στην περίπτωση της Κύπρου.

Όσον αφορά το κόστος της λύσης, είπε πως είναι μια σημαντικότατη παράμετρος, που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά. Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε, αν θα πρέπει να μείνει άλυτο το Κυπριακό λόγω του κόστους και ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται μνημονιακές πολιτικές. Πρόσθεσε πως υπάρχει σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ, με βάση την οποία η κάθε κοινότητα αναλαμβάνει τα δικά της χρέη από το 1963 και μετά. «Τα 17 δισ. χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θα τα αναλάβουμε εμείς αλλά η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετες δαπάνες ως η χώρα που έχει εισβάλει στην Κύπρο», είπε. Παράλληλα, τόνισε πως από τη λύση θα προκύψουν πολλά οφέλη, λόγω σταθερότητας, με την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων, τον τουρισμό και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε πως υπάρχει ανησυχία με τον τρόπο που λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν αυτή η ανησυχία πρέπει να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά στο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για λύση, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία. «Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να διαπραγματευτούμε σκληρά και διεκδικητικά, να επιχειρήσουμε να πετύχουμε συμφωνία η οποία εντάσσεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, να βασίζεται στις αρχές λύσης και θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αν μας ικανοποιεί το περιεχόμενο θα πούμε «ναι», αν δεν μας ικανοποιεί θα πούμε ‘’όχι"», κατέληξε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Τη ρητή συμπερίληψη στο νέο Σύνταγμα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «με τις πρόνοιες που συμφωνούνται σε σχέση με τη διακυβέρνηση του κράτους και τη λήψη αποφάσεων θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες».

Η απόρριψη της εκ περιτροπής προεδρίας είναι «κόκκινη» γραμμή, είπε, «και ο λόγος δεν έχει να κάνει με ρατσιστικά κίνητρα, έχει να κάνει με την ασφάλεια του λαού μας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι «προτείνεται η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα ετοιμόρροπο, δυσλειτουργικό, τουρκικό προτεκτοράτο, που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της 'Αγκυρας». Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «αυτό το ετοιμόρροπο κατασκεύασμα θα καταρρεύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ο λαός μας από πολίτες ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους θα μετατραπούν σε κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του «δεν έχει απορρίψει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Εισηγήθηκε ως ελάχιστες δικλείδες ασφαλείας «οτιδήποτε έχει να κάνει με υποχρεώσεις της Τουρκίας, πρέπει να γίνει πριν την εφαρμογή της λύσης - και μετά τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να εφαρμοστεί η λύση πριν να έχουν αποχωρήσει όλα τα τουρκικά στρατεύματα, πριν να έχουν επιστραφεί όλα τα εδάφη, που θα επιστραφούν πριν να διαγραφεί το τουρκικό χρέος προς τα κατεχόμενα, πριν να επικυρωθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση η λύση με βάση το άρθρο 80 του Τουρκικού Συντάγματος».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με τη μορφή που συζητείται σήμερα, «είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης» και υποστήριξε πως αυτό που συζητείται «είναι λύση δύο κρατών υπό την επίκληση της ομοσπονδίας».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως στη δημοκρατική λύση αυτό που κατοχυρώνεται ως αδιαπραγμάτευτος όρος, είναι η πολιτική ισότητα των πολιτών και όχι η πολιτική ισότητα των συνιστώντων κρατιδίων, που είναι στοιχείο διαιρετικό και συνομοσπονδιακό. «Σήμερα ουσιαστικά αυτό που συζητείται είναι λύση δύο κρατών υπό τον μανδύα δήθεν ομοσπονδιακής μορφής και πως η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση».

Ο κ. Σιζόπουλος υποστήριξε πως η τακτική Αναστασιάδη στις συνομιλίες «αποδεικνύεται λανθασμένη, καθώς δεν τήρησε τη διαδικασία που ο ίδιος είχε εξαγγείλει, της διασταυρούμενης συζήτησης κεφαλαίων, και του ‘’πάρε – δώσε’’».

Όσον αφορά στο εδαφικό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τελικά ούτε στα κριτήρια επήλθε συμφωνία, ούτε χάρτης δόθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε δε, πως το εδαφικό δεν είναι το κυριότερο κεφάλαιο, αλλά η διακυβέρνηση, η οικονομία, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι «με τους χειρισμούς του ακύρωσε στην πράξη το Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία διάσπασης του εσωτερικού μετώπου».

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί το ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας να λυθεί με ασαφείς διατυπώσεις, και πως το κόμμα του, αλλά και η τεράστια πλειοψηφία του λαού, απαιτεί όπως στην όποια συμφωνία, διασφαλίζεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ζήτημα του εποικισμού, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι 90 χιλιάδες, όπως σε μια δήλωση παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά 100 με 130 χιλιάδες έποικοι, και χαρακτήρισε πρωτοφανές για σύγχρονο κράτος, ο πρόεδρος του να αμφισβητεί την απογραφή πληθυσμού και την Στατιστική Υπηρεσία του Κράτους που μετρά 667 χιλιάδες Ελληνοκύπριους και να επιμένει ότι αριθμούμε 802 χιλιάδες.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας, αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε πως με τα κριτήρια και τη διαδικασία που συμφωνήθηκε, «αυτό θα μετατραπεί σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει».

Τη θέση ότι οι εξελίξεις δεν προιωνίζουν βάσιμες προσδοκίες θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ο κ. Γιωργάλλας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «αυτή τη στιγμή, που υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα, να μην συναινέσει σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελβετία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο εν συνόδω, στο πλαίσια της αναγκαίας ενότητας στόχων που απαιτούνται από την συγκυρία, αλλά είναι ζητούμενο και από το λαό».

Το μήνυμα ότι η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη έστειλε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η θέση του Κινήματος είναι «καθαρή σαν κρύσταλλο». Δηλαδή, «η επικύρωση του συμφωνημένου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πλαισίου για την ασφάλεια, που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των εγγυήσεων του ‘60, είναι υπόθεση μιας διεθνούς διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως η Ελλάδα και η Τουρκία. Ούτε πολυμερής, ούτε πενταμερής διάσκεψη. Και προς Θεού, καμία σχέση με τη διαδικασία του Μπούργκενστοκ!».

Μια νέα στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού στη λογική του ενιαίου κράτους, ζήτησε το ΕΛΑΜ, δια του προέδρου του Χρίστου Χρίστου.

Επίσης πρότεινε η κυπριακή κυβέρνηση να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, απαιτώντας την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καταγγείλει την Τουρκία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τα εγκλήματά της στην Κύπρο και να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, στηριζόμενοι στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών «πρέπει να απαιτήσουμε την πλήρη απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
κυπρος, βουλη, κομματα, συζητηση, θεσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, νίκος αναστασιάδης, huffington post, δηκο, οηε, τασος, λύση, ακελ, συμμετοχή, χρεος, συνταγμα, εδεκ, απογραφη, ελλαδα, νέα, ελαμ, απε, μπε, feed, property, huffington, δημοκρατικη συμμαχια, απογραφη 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, βουλευτες, αβερωφ, βημα, δημοκρατια, ηγετης, θεμα, κυπρου, οηε, οικονομια, πλαισιο, στατιστικη υπηρεσια, το βημα, αρθρο, αισιοδοξια, ακελ, αλληλεγγυη, απε, βραδυ, γεγονος, γινει, διαστημα, δηκο, δηλωση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δοθηκε, εγκληματα, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ελαμ, ελβετια, ερντογαν, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, ληψη, λύση, μικρο, μορφη, οκτω, οραματα, ορος, ουσιαστικα, ουσιαστικο, πρωι, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, συγχρονο, τασος, τουρκια, φορα, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, εφαρμογη, εννεα, εθνικο, huffington post, huffington, χωρα, feed, κειμενα, μεινει, μπροστα, πληροφοριες, property, βεβαιως
Τυχαία Θέματα