«Κυματοθραύστης» ταραχών τα Εξάρχεια – Πηγές ΕΛ.ΑΣ.: «Πληγή στο σχεδιασμό η κατάληψη»

Το κτίριο του Πολυτεχνείου επέλεξαν οι κουκουλοφόροι ως ορμητήριο για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον απόηχο της πορείας για την επέτειο της ιστορικής εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου.

Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι η κατάληψη του κτιρίου Γκίνη «πυροδότησε» τις τόσο εκτεταμένες ταραχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η κατάληψη ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης και έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να οργανώσουν το σχέδιό τους. Το απόγευμα έγινε κάλεσμα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου για να ενισχυθεί με κόσμο η κατάληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο,
δεν επέτρεψαν την πρόσβαση και απέτρεψαν τα χειρότερα. Για να γίνει επέμβαση στο Ίδρυμα πρέπει να διαπιστωθούν κακουργηματικές πράξεις εντός του. Η Αστυνομία βρίσκεται έξω από το κτίριο και είναι αδύνατο να τις διαπιστώσει».

Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη όψη του νομίσματος. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε «κυματοθραύστη» ταραχών, προκειμένου να εμφανίζεται η εικόνα του επιτυχούς σχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας με το επιχείρημα των περιορισμένων καταστροφών και τραυματισμών.

Ενδεικτικό της «προετοιμασίας» των ταραξιών είναι ότι οι πρώτες μολότοφ έπεσαν στην οδό Στουρνάρη, χωρίς το μπλοκ των αντιεξουσιαστών που συμμετείχε στην πορεία να καταλήξει στα Εξάρχεια, διότι αποκόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα οδοφράγματα άλλωστε στήθηκαν πριν ολοκληρωθεί η πορεία με καρέκλες και τραπέζια του Ιδρύματος.
Στα επεισόδια «πρωταγωνίστησε» μία ομάδα περίπου 200 ατόμων που κατάφερε να εκτοξεύσει εκατοντάδες μολότοφ, καπνογόνα, φωτοβολίδες και να κάψει μία ελληνική σημαία επί της οδού Πατησίων. Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ανησυχήσει από νωρίς όταν αναρχικοί κατέλαβαν το κτίριο «Γκίνη» του Πολυτεχνείου με σκοπό ο χώρος να μείνει ανοιχτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με τον προγραμματισμό που υπήρχε να κλείσουν στις 15.00 οι πύλες του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία κουκουλοφόροι φώναζαν προς τους αστυνομικούς το σύνθημα «αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, ριπές από καλάσνικοφ να βάλετε μυαλό». Ανησυχία προκάλεσε και η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων, Αλβανών και Ρώσων, ηλικίας κάτω των 20 ετών, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στις ύβρεις και στις χειρονομίες (σχημάτιζαν με τα χέρια πιστόλι) σε βάρος τους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια έγιναν, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρχε μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, τέσσερις συλλήψεις και εφτά προσαγωγές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα