Κούρσα για ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Τι δράσεις πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση

Στους ρυθμούς υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων κινείται η κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την τελευταία εκκρεμή δανειακή υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ,

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα πρέπει έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, στην οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνονται η φορολογία των αγροτών και των ενοικίων, καθώς και η μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
μέσω της ενσωμάτωσής της στη φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, ο κατάλογος των δράσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι αρκετά βαρύς καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Τις παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο.
2. Την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
3. Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.
5. Την ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
6. Την δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
7.Την δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.
8. Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.
9. Την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.
10. Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (καύσιμα, ποτά).
11. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Από την πλευρά τους οι δανειστές εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι η Αθήνα θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί να εμφανίζεται χθες αισιόδοξος πως, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη «αρκετά ικανοποιητική» συνεργασία Ελλάδας-θεσμών, σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για τη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ερωτηθείς για τη δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι η σύνθεση της Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα αναλάβει να στήσει τον νέο φορέα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Απασφάλισε το Ασφαλιστικό

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, το υπουργείο Εργασίας «τρέχει» να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, επιχειρώντας να φέρει εντός του 2015 το νόμο πλαίσιο, ο οποίος θα αποτελέσει βάση για την μετέπειτα διαπραγμάτευση προκειμένου να εξειδικευτούν οι στόχοι της κυβέρνησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η δανειστές πιέζουν για άμεση νομοθέτηση έστω και των βασικών αρχών, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ώστε να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Παρόλα αυτά παραμένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα αναφορικά με τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν ώστε να ανοίξει ταυτόχρονα και το εργασιακό, επιμένοντας στις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Και σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, επιχειρώντας να βάλει τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ως ισότιμο συνομιλητή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάτι που οι θεσμοί δεν αποδέχονται και επιμένουν οι διαβουλεύσεις να γίνουν με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τελική εισήγηση για το θέμα της «μεταρρύθμισης» του εργασιακού αναμένεται να γίνουν από την 9μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την σύσταση της οποίας συμφώνησαν στην συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων με τον υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα συζήτησαν οι δύο πλευρές η επιτροπή θα απαρτίζεται από τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ήδη προτείνει ως πρόεδρο της επιτροπής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, χωρίς ακόμη να υπάρχει αποδοχή από την ελληνική πλευρά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα