Κοντά στην «Πηγή της Νιότης»; Επιστήμονες «νίκησαν» τη γήρανση σε ανθρώπινες κυτταρικές γραμμές

Το κυνήγι της αιώνιας νιότης αποτελεί μια από τις παλαιότερες «χίμαιρες» της ανθρωπότητας, και αυτό συναντάται στους μύθους, τους θρύλους και τη λογοτεχνία, που περιλαμβάνουν από...συμφωνίες με τον διάβολο μέχρι αναζητήσεις στη ζούγκλα κλπ. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση δεν έπαψε ποτέ να είναι σε εξέλιξη, και μάλιστα σημειώνεται πρόοδος, αν κρίνει κανείς από τη δουλειά ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία,
όπου επιδείχθηκε ότι η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να επιβραδυνθεί, ακόμα και να αναστραφεί, σε ανθρώπινες κυτταρικές γραμμές.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος λειτουργίας δύο γονιδίων που σχετίζονται με την παραγωγή γλυκίνης- του μικρότερου και απλούστερου αμινοξέος- οφείλεται εν μέρει για κάποια από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης.

Ο καθηγητής Τζουν Ίτσι Χαγιάσι και η ομάδα του έκαναν αυτή την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ερευνών πάνω σε μια δημοφιλή θεωρία περί γήρανσης, σύμφωνα με την οποία (μιτοχονδριακή θεωρία της γήρανσης) μιτοχονδριακά ελαττώματα που σχετίζονται με τη γήρανση ελέγχονται από τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο μιτοχονδριακό DNA. Σημειώνεται ότι η μη φυσική μιτοχονδριακή λειτουργία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης σε πολλά είδη.

Ωστόσο, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Τσουκούμπα πραγματοποίησε έρευνα που δείχνει ότι αυτά τα ελαττώματα δεν οφείλονται στη συσσώρευση μεταλλάξεων, αλλά σε άλλο είδος γενετικής λειτουργίας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και εξέτασε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων στη λειτουργία μιτοχονδρίων σε ανθρώπινες ινοβλαστικές κυτταρικές γραμμές από νέους (από έμβρυα μέχρι παιδιά 12 χρονών) και ηλικιωμένους (80-97).

Προβαίνοντας σε συγκρίσεις, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μια άλλη μορφή γενετικής «ρύθμισης»/ λειτουργίας- η επιγενετική, που μπορεί να ευθύνεται για αυτές τις μεταβολές.

Η επιγενετική ρύθμιση (epigenetic regulation) αναφέρεται σε αλλαγές όπως η προσθήκη χημικών δομών ή πρωτεϊνών, που μεταβάλλουν τη φυσική δομή του DNA, με αποτέλεσμα τα γονίδια να «ανοίγουν» ή να «κλείνουν». Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν την ίδια την αλληλουχία του DNA. Εάν αυτή η θεωρία ισχύει, τότε ο γενετικός επαναπρογραμματισμός των κυττάρων σε επίπεδο αντίστοιχο εμβρυϊκού βλαστοκυττάρου θα απομάκρυνε επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με το μιτοχονδριακό DNA.

Για να δοκιμαστεί αυτή η θεωρία, οι ερευνητές «επαναπρογραμμάτισαν» ανθρώπινες ινοβλαστικές γραμμές από νέους και ηλικιωμένους σε τέτοιο επίπεδο και στη συνέχεια εξετάστηκαν οι λειτουργίες τους. Όπως διαπιστώθηκε, τα ελαττώματα που είχαν προκληθεί από τη γήρανση είχαν αναστραφεί. Επίσης, βρέθηκαν δύο γονίδια που ρυθμίζουν την παραγωγή γλυκίνης σε μιτοχόνδρια (CGAT και SHMT2). Οι ερευνητές έδειξαν ότι αλλαγές σε αυτά μπορούσαν να επαναφέρουν την μιτοχονδριακή λειτουργία σε ινοβλαστικές κυτταρικές γραμμές.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι, εν αντιθέσει με τη μιτοχονδριακή θεωρία της γήρανσης, ενδεχομένως να μπορούν επιγενετικές παρεμβάσεις να «ελέγξουν» τη γήρανση. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ενδεχομένως να σημάνει επανάσταση στην Ιατρική.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα