Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ρήξη

Με μια νέα πρόταση η οποία θα συμπληρώνει τις 47 + 8 σελίδες που ήδη έχει παραδώσει η Ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, προσέρχεται σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες της Ευρώπης.

Όλες οι πλευρές χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα και θα κορυφωθούν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες
στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Όμως οι λεπτές ισορροπίες αλλά και οι διαφορές που ακόμα χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα έως την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε για ακόμα μια φορά να μην υπάρξει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, ωστόσο υπό την πίεση ενός «bunk run» ή μιας «μαύρης Τρίτης» στις χρηματιστηριακές αγορές, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα δηλώσουν την πολιτική τους βούληση για συμφωνία και θα αφήσουν περιθώριο τις επόμενες ημέρες να κυρωθεί η συμφωνία μετά από τις τεχνικές διαβουλεύσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι διαφορές

Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαρύ καθώς παρά την διαρκή επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς, η εικόνα είναι ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί πλήρης σύγκλισης στον κατάλογο των μέτρων.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η διαφορά των 900εκατ ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) παραμένει καθώς δεν έχουν καταφέρει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα τα καλύψουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν στην λήψη και νέων μέτρων μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα (φόροι-Ασφαλιστικό), ενώ αντίθετα η Αθήνα προτείνει τα χρήματα να βρεθούν από έκτακτα μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα γίνεται και σε σχέση με το αν η κυβέρνηση έχει παραδώσει τις νέες προτάσεις της στους θεσμούς. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του ΔΝΤ μέχρι αργά χθες το βράδυ δήλωναν ότι δεν έχουν λάβει καμία νέα πρόταση από την Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στις τάξεις των τεχνοκρατών.

Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο κ. Τσίπρας με τους ομολόγους του Ανγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, τους ενημέρωσε αναλυτικά για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων, οι οποίες οριστικοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, πριν ο κ. Τσίπρας ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ βρίσκεται ήδη από το Σάββατο εκεί ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς.

Πάντως, αργά το βράδυ μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο Μάριο Ντράκι έλαβαν τις Ελληνικές προτάσεις, ενώ ενημέρωσε ότι το ραντεβού των τεσσάρων ηγετών με τον κ. Τσίπρα θα γίνει στις 12 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προβλέπουν:

-Έκτακτη εισφορά 12% στις εταιρείες με κέρδη άνω 500.000ευρώ
-Αύξηση συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29%
-Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ
-Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%,13%,23%. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αν και υπάρχουν εισηγήσεις το μέτρο να ισχύσει μόνο για όσα νησιά έχουν μέσο εισόδημα υψηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας. Αναφορικά με τον συντελεστή στο ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει στο 13%, ενώ άγνωστο είναι αν τελικά οι προσθαφαιρέσεις προϊόντων από τους τρείς συντελεστές θα συμπαρασύρει την εστίαση από το 13% στο 23%.
-Διατήρηση ΕΝΦΙΑ το 2015
-Αύξηση υψηλού συντελεστή φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%
-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2016
-Ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων
-Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες
-Φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση

Τα εμπόδια

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά επιθυμεί η λύση να βρεθεί σε πολιτικό επίπεδο και για αυτό επικεντρώνουν το ενδιαφέρουν τους στην απογευματινή σύνοδο των ηγετών, αλλά και στην πρωινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ.

Όπως εξηγούν “το κλίμα για την Ελλάδα δεν είναι θετικό σε επίπεδο Eurogroup, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε μοιάζει να προτιμά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης”.

Αν και στην κυβέρνηση δεν θεωρούν πιθανό το σενάριο, παρόλα αυτά εκφράζουν ανησυχίες για “εμπόδια που θα επιχειρήσουν να βάλουν κάποιοι υπουργοί Οικονομικών σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, με δηλώσεις ή ανακοινώσεις οι οποίες στην πραγματικότητα θα καταστήσουν τη Σύνοδο Κορυφής άνευ ουσίας”.

Τα τρία σενάρια

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια:

1.Οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια ενιαία λύση με πρόβλεψη για νέα χρηματοδότηση, ρύθμιση του χρέους αλλά και νέα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει για να προχωρήσει η συμφωνία.

2.Παράταση τους υφιστάμενου προγράμματος για 3 ή 6 ακόμα μήνες με μερική χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για τους επόμενους μήνες και λήψη μέτρων ως προαπαιτούμενα εκταμίευσης. Αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης έως την τελική συμφωνία και μερική αποκλιμάκωση του τεταμένου κλίματος που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν αποκλείεται σε αυτή τη συμφωνία να γίνεται αναφορά και στη διευθέτηση του χρέους, χωρίς ωστόσο να περιγράφει την οριστική λύση.

3.Μη συμφωνία ή ρήξη σενάριο το οποίο δεν επιδιώκει καμία από τις δύο πλευρές, με εξαίρεση συγκεκριμένους κύκλους στο εσωτερικό των δανειστών οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και θα ήταν “σοφό” η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη

Η ρευστότητα

Οι μαζικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα, έχουν οδηγήσει σε ασφυξία το τραπεζικό σύστημα, το οποίο μέχρι τώρα διατηρείται ζωντανό από τις ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ μέσω του ELA.

H νέα έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία έχει οριστεί για σήμερα στις 11.30, αναμένεται να αποφασίσει ακόμα μια αύξηση στην παροχή ρευστότητας ώστε οι τράπεζες να αντέξουν τις εκροές κεφαλαίων, τουλάχιστον όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα