Κομισιόν: Η πολιτική βούληση δεν αρκεί. Νέα σενάρια χρεοκοπίας από την Bundesbank

Άμεση ανάληψη δράσεων για την υλοποίηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς μέσω του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά διεμήνυσε πως μόνο η πολιτική βούληση δεν αρκεί. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την ώρα που η Bundesbank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κάποιου κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να παρουσιάσουν μια λίστα με μεταρρυθμίσεις στις
προσεχείς ημέρες. Τις περιμένουμε τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σύμφωνα με το Reuters.

«Σε αυτό το στάδιο η ισχυρή πολιτική βούληση δεν αρκεί, πρέπει να μεταφραστεί σε δράση και πρόοδο» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται συζητήσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.

«Δεν είναι ώρα για λόγια και δηλώσεις, είναι ώρα για δουλειά» επεσήμανε ο κ. Σχοινάς.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που θα έχει απόψε με την κ. Μέρκελ αναμένεται πως θα της παρουσιάσει το φάκελο με τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η χώρα μας στους εταίρους.

Δεν αναμένονται λύσεις από τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα

Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιου είδους απόφαση μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέφεν Ζάιμπερτ, που μεταδίδει το Reuters, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup και όχι διμερώς με τη Γερμανία.

«Δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις» τόνισε ο Ζάιμπερτ, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν το ζήτημα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει και το κύριο θέμα συζήτησης των δύο πολιτικών.

«Η σημερινή συνάντηση δεν παρακάμπτει το Eurogroup... φυσικά η καγκελάριος ενδιαφέρεται να ακούσει από τον κ. Τσίπρα ποιες είναι οι προτάσεις του» είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Financial Times δημοσίευσαν επιστολή του κ. Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ στην οποία προειδοποιούσε πως είναι αδύνατο για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να δώσει μια οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα.

Η επιστολή είχε σταλεί στις 15 Μαρτίου, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος τόνισε πως αυτή ήταν και η αιτία της «επταμερούς» συνάντησης την περασμένη εβδομάδα.

«Τελευταία επιλογή το ενδεχόμενο εισαγωγής κεφαλαιακών ελέγχων»

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις το μέλος του διοικητικού συμβούλιο της ΕΚΤ, Κρίστιαν Νόιερ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ερωτηθείς για την Ελλάδα, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σε εβδομαδιαία βάση την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) και επανέλαβε πως ο ELA δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής κεφαλαιακών ελέγχων είπε πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για την Ελλάδα είναι η τελευταία επιλογή (last resort).

Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, σύμφωνα με το ΑΠΕΜΠΕ, στο μηνιαίο δελτίο της το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντέξει την ενδεχόμενη χρεοκοπία οποιουδήποτε κράτους-μέλους της νομισματικής ένωσης.

«Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και του κρατικού χρέους... δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί» ανέφερε η Μπούντεσμπανκ στο μηνιαίο δελτίο της και πρόσθεσε ότι είναι τα κράτη και οι επενδυτές αυτοί που πρέπει να αναλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα χρέη τους.

«Υπό αυτή την έννοια, η νομισματική ένωση θα όφειλε να είναι σε θέση να αντέξει την ακραία περίπτωση της αδυναμίας πληρωμών ενός κράτους-μέλους» προσθέτει η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Η προτροπή της Μπούντεσμπανκ συνοδεύεται από την πρότασή της να ληφθούν μέτρα ώστε μεγάλες τράπεζες —συστημικά σημαντικές— να μπορούν να εκκαθαριστούν με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τα κράτη.

Σημειώνεται πως κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι συνεχίστηκε η σθεναρή ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2015 και προέβλεψε πως η τάση αυτή θα συνεχισθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω του δυναμισμού των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά και της εσωτερικής ζήτησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα