Κομισιόν: 473 εκατ. στην Ελλάδα και 560 εκατ. στην Ιταλία για το μεταναστευτικό

Την παροχή βοήθειας ύψους 2,4 δισ. ευρώ σε διάστημα έξι ετών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης ενέκρινε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 473 εκατ. ευρώ, ενώ η Ιταλία 560 εκατ. Σημειώνεται ότι οι εντάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο
ζήτημα κορυφώνονται φέτος, καθώς χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική επιζητούν άσυλο στην Ε.Ε. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι μέσα στον μήνα εντάσεις στο Καλαί της Γαλλίας, με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στη Μ. Βρετανία μέσω του τούνελ της Μάγχης, είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους. Σε αυτό το πλαίσιο, τμήμα της βοήθειας θα διοχετευθεί στη Γαλλία και στη Μ. Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι σκληρή γλώσσα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα χρησιμοποίησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, υποστηρίζοντας ότι οι Αφρικανοί μετανάστες, οι οποίοι επιζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, απειλούν το βιοτικό επίπεδο της ηπείρου και την κοινωνική δομή της Ε.Ε. και εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την δυνατότητα να δεχθεί τα εκατομμύρια ανθρώπων που αναζητούν μια νέα ζωή.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας και η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση με πνεύμα αλληλεγγύης. Μέσω της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, η Επιτροπή λαμβάνει τολμηρά μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης, την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της ασφάλειας στην Ευρώπη έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Τα εθνικά προγράμματα που ενέκρινε η Επιτροπή παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.»

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα προβλέπονται τα εξής:

Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Έγκριση εθνικού προγράμματος ύψους 259,4 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα θέτει ως στόχο την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής κατά 2 500 θέσεις μέχρι το τέλος του 2015 σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας και την επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για άσυλο. Η Ελλάδα δεσμεύεται να διευθετήσει τις συσσωρευμένες αιτήσεις που εκκρεμούν και για να ενισχύσει το σύστημα παρακολούθησης των χώρων στέγασης. Επιπλέον, η χώρα στοχεύει στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ένταξη των μεταναστών όσον αφορά την απασχόληση, την γλώσσα, την εκπαίδευση κλπ., με ιδιαίτερη μέριμνα στους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Αναφορικά με τα μέτρα επιστροφής, η Ελλάδα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εκούσια επιστροφή καθώς και στο διατηρήσιμο χαρακτήρα της επιστροφής μέσω της αποτελεσματικής επανεισδοχής στη χώρα προέλευσης. Επίσης, η Ελλάδα προτίθεται να επενδύσει στη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης πριν την απομάκρυνση και στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης για επαναπατριζόμενους.

Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Έγκριση εθνικού προγράμματος ύψους 214,8 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), στον εκσυγχρονισμό των προξενικών υπηρεσιών, στην ορθή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, η Ελλάδα σκοπεύει να ενισχύσει τόσο την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων όσο και την ικανότητά της για πρώτη υποδοχή. Θα ενισχυθούν οι δυνατότητες επιτήρησης των συνόρων ενώ θα βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Η αστυνομική διάσταση του ΤΕΑ περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, την ανίχνευση και την καταστολή του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ατόμων και διακίνησης ναρκωτικών, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και του οικονομικού εγκλήματος. Το Ταμείο θα στηρίξει την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων προσομοίωσης βάσει κινδύνου για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας καθώς και για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα θα εφαρμόσει πρότυπα αστυνόμευσης βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών, θα οργανώσει ειδικά μαθήματα κατάρτισης και θα προάγει τη ευαισθητοποίηση για την αποτελεσματική πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα