Κάτω από επευφημίες εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας την νέα πτέρυγα απεξάρτησης στις φυλακές Διαβατών

Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές, η οποία στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα στις φυλακές Διαβατών εγκαινίασε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην νέα πτέρυγα, η οποία διαφέρει από το υπόλοιπο κτίριο, καθώς έχει πολύ πιο φωτεινά χρώματα και καινούργια έπιπλα, βρίσκονται ήδη εδώ και 10 ημέρες 12 κρατούμενοι.

"Παράθυρο ελπίδας" χαρακτήρισε
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας για κρατούμενους χρήστες:

"Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα" είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκαινιάστηκε απλώς μία νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, αλλά εγκαινιάζεται και μία νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.

Μετά τα εγκαίνια της μονάδας, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για τη λειτουργία του.

Στην ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.

"Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης" τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μια πρωτότυπη μονάδα στην Ελλάδα αλλά είναι και πρωτότυπη ιστορικά η κίνηση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών γιατί ποτέ στο παρελθόν πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί φυλακές.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα κελιά των χρηστών και στους χώρους προαυλισμού, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνουν.

Για πρόγραμμα πρωτόγνωρο για το σωφρονιστικό σύστημα έκανε λόγο από την πλευρά του ο διευθυντής των φυλακών Διαβατών Αναστάσιος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι σύντομα θα δώσει αποτελέσματα, ικανά να αλλάξουν όλο το πλαίσιο απονομής της δικαιοσύνης.

«Εκτός από το ότι αποτελεί σημαντικό μέτρο αποσυμφόρησης, απευθύνεται σε τοξικοεξαρτημένους που αποτελούν το 40% των έγκλειστων στα Διαβατά», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Κώστα Αρβανίτη, αναμένονται 35 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να στηρίξουν και τη συγκεκριμένη δομή, για την οποία απαιτούνται περίπου 8 άτομα προσωπικό και μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο με τρία.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός περνούσε από πτέρυγα των φυλακών, οι κρατούμενοι τον αντιλήφθηκαν, τον επευφημούσαν, ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν.

*Το βίντεο ανήκει στο press724.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα