Καταδίκη σε θάνατο του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιου του Λίβυου δικτάτορα

Ερήμην σε θάνατο καταδικάστηκε σήμερα Τρίτη ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του Μουάμαρ Καντάφι, για τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων κατά την επανάσταση του 2011 στη χώρα, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Το δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε στην Τρίπολη, όπου κυβερνά ένας συνασπισμός που περιλαμβάνει ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, και η συνεδρίαση του μεταδόθηκε από την τηλεόραση, καταδίκασε επίσης
σε θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι, τον Αμπντάλα αλ-Σενούσι, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό του Λίβυου δικτάτορα Μπαγντάντι αλ-Μαχμούντι.

Η δίκη είχε αρχίσει τον Απρίλιο του 2014, πριν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φράξιες στη Λιβύη εξελιχθεί σε μια ανοικτή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις- μία στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και μία στο Τομπρούκ, στα ανατολικά.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ δικάσθηκε ερήμην καθώς κρατείται από το 2011 στο Ζιντάν από μια πρώην ανταρτική οργάνωση που αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως είπε στο Al Jazeera ο Ανάς ελ Γκομάτι, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Σαντέκ, με έδρα στην Τρίπολη, η δίκη δεν ήταν ούτε βάσει νόμων, ούτε δίκαιη. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι αντάρτες που κρατούν τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι δεν πρόκειται να τον παραδώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2011, όταν έπεσε στα χέρια ανταρτών κατά τον πόλεμο στη χώρα, μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα