Κάνε ένα απολαυστικό roadtrip στη Βόρεια Πελοπόννησο

Τώρα το καλοκαίρι αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου η Πελοπόννησος προσφέρεται για να την ανακαλύψεις κι είναι αλήθεια ότι διασχίζοντας τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού, τουλάχιστον από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα, αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό, του να συνδυάζεις βουνό και θάλασσα είναι δύσκολο να το συναντήσεις σε άλλα μέρη της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Που

αλλού, εύκολα, θα βιώσεις το συναίσθημα ενώ είσαι στο βουνό στα 800 - 900 μέτρα υψόμετρο και κοιμάσαι με κουβέρτα το βράδυ του καλοκαιριού, το πρωί βρίσκεσαι στον Κορινθιακό Κόλπο και απολαμβάνεις τα δροσερά νερά του;

Ο νέος αυτοκινητόδρομος σου προσφέρει τη δυνατότητα να αποδράσεις σε κοντινούς, πλέον, προορισμούς, με άνεση και ασφάλεια, απολαμβάνοντας την ταξιδιωτική εμπειρία που σου προσφέρει η Ολυμπία Οδός, η οποία με καινοτόμα προγράμματα και σύγχρονες εφαρμογές αναβαθμίζει διαρκώς την ταξιδιωτική εμπειρία και ανοίγει νέους ορίζοντες στις μετακινήσεις.

Hybrid: Το πρώτο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης διοδίων στην Ελλάδα

Χρησιμοποίησε, λοιπόν, το ΟΛΥΜΠΙΑ PASS για να πληρώνεις την πραγματική αξία της απόστασης που ταξιδεύεις, αφού το νέο και καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα Hybrid στις εισόδους και τις εξόδους του αυτοκινητόδρομου υπολογίζει τα χιλιόμετρα που έχεις διανύσει και σου επιστρέφει αυτόματα τη διαφορά. Το σύστημα διοδίων Hybrid είναι για οχήματα όλων των κατηγοριών -εκτός των δίκυκλων που για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν ειδική μοτοκάρτα- και παρέχεται αυτόματα με την απόκτηση πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Μάλιστα, σου δίνεται η δυνατότητα να απολαμβάνεις μαζί με τη χιλιομετρική χρέωση και τις κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητόδρομου.

Η διαδρομή που σε γοητεύει

Είναι τέτοια η μαγεία της φύσης που κάθε φορά κάτι διαφορετικό μπορεί να σου προσφέρει. Ξεκινώντας από την Κόρινθο, στα αριστερά σου βρίσκεται η Αρχαία Κόρινθος κι αξίζει να την επισκεφθείς. Στα δεξιά της Ολυμπίας Οδού το κοντινό Λέχαιο, το Βραχάτι το Κοκκώνι και η Νεράτζα στην Κορινθία, με ανοιχτές παραλίες για όλους, αρκετά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το Κιάτο είναι η πρώτη κωμόπολη στη διαδρομή και μετά υπάρχουν χωριουδάκια όπως το Διμηνιό, το Μελίσσι και η Συκιά, όλα στην παραλία, πριν φθάσεις στο Ξυλόκαστρο, μια από τις πιο γνωστές περιοχές. Και στις δύο κωμοπόλεις, πολλοί έχουν επιλέξει να μένουν όλο το χρόνο και να μετακινούνται είτε οδικώς στην Ολυμπία Οδό είτε με τον προαστιακό σιδηρόδρομο καθημερινά στις δουλειές τους στην Αθήνα.

Ορεινά του Ξυλοκάστρου είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας. Μην τον θεωρείς χειμερινό προορισμό. Πίστεψέ με ότι και το καλοκαίρι θα περάσεις εξαιρετικά, κάνοντας και μια ορεινή περιπλάνηση σε ένα τοπίο που δεν το συγκρίνεις με κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Παραθαλάσσια βρίσκεται και το Καμάρι, όπου δύο νέα παιδιά εμφιάλωσαν λάδι σε αντίτυπα αρχαίων αγγείων.

Σου άδειασε το μπουκάλι νερού; Ξαναγέμισέ το, δωρεάν…

Roadtrip χωρίς νερό δε γίνεται. Κι αν γέμισες το μπουκάλι σου με δωρεάν φρέσκο, πόσιμο και υψηλής ποιότητας δροσερό νερό που παράγεται από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα, σε ένα από τα τρία σημεία που βρήκες τη γαλάζια σταγόνα από την Ελευσίνα μέχρι τώρα, στο τέταρτο σημείο, στο πάρκινγκ στο ύψος της Λυκοποριάς (129,6 χλμ.) θα βρεις να ξαναγεμίσεις το μπουκάλι σου (υπάρχει και πέμπτο σημείο στο πάρκινγκ στο ύψος του Διακοφτού) Η Ολυμπία Οδός αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες (βρες τα 11 σημεία στο Διαδραστικό Χάρτη στο olympiaodos.gr  ή στην εφαρμογή για κινητά OlympiaOdos, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν για ios και android). 

Συνεχίζεις να οδηγείς και μαθαίνεις τον τόπο

Στα δεξιά σου η Λυκοποριά με τα φυτώρια και μετά το Δερβένι. Από εκεί μπορείς να ανέβεις στο χωριό Ευρωστίνη ή Ζάχολη και να συνεχίσεις μέχρι να φτάσεις Γκούρα και Φενεό με τη Λίμνη Δόξα.

Μετά το Δερβένι βρίσκεται η Αιγείρα με το ονομαστό και μοναδικού κάλλους αρχαίο θέατρο, που αν συνεχίσεις ορεινά θα βρεις απίστευτα χωριά, όπως τις Αιγές, το Μοναστήρι, τη Σελιάνα με τα δύο οικοτουριστικά συγκροτήματα Re-green και Liveloula και πιο πέρα το Περιθέρι, την Εξοχή και το Συνεβρό με το απίθανο θεματικό πάρκο AreaSynest.

Το Κράθιο, η παραλία της Ακράτας δηλαδή, έτσι το ξέρουν, είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος με μια απέραντη παραλία, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, ταβερνάκια και μπαράκια. Απόλαυσε το μπάνιο σου όπου θέλεις κι αν δεν έχεις ομπρέλα ή δε βρεις ξαπλώστρα, υπάρχουν τα αρμιρίκια για ίσκιο!

Από την Ακράτα μπορείς να ανέβεις ορεινά πηγαίνοντας προς τη λίμνη Τσιβλού και την Ζαρούχλα που και αυτός είναι ένας προορισμός που θεωρείται χειμερινός, όμως με όσα γράφω όλη η περιοχή είναι τεσσάρων εποχών. Το χειμώνα, δε, βολεύει από εκεί να πας και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, στο Σπήλαιο Λιμνών και στο Πλανητέρο για πέστροφα.  

Η δαντελωτή παραθαλάσσια διαδρομή μετά την Ακράτα συνεχίζεται στις παραλίες Ποροβίτσας (υπάρχει και κάμπινγκ) και Πλάτανου και μετά είναι το Διακοφτό. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Οδοντωτού θα συγκινηθείς βλέποντας φωτογραφίες του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Από εκεί καταγόταν ο κορυφαίος ηθοποιός και συνεχώς μιλούσε για τον τόπο του. Στο Διακοφτό η παραλία είναι συνήθως ήρεμη και οργανωμένη στη μύτη της. Αν θέλεις μια διαφορετική εμπειρία, πάρε τον Οδοντωτό για τα Καλάβρυτα. Θα διασχίσεις όλο το φαράγγι του Βουραϊκού, ένα από τα πιο σημαντικά της Ευρώπης, για να πας στο Μέγα Σπήλαιο και στην Αγία Λαύρα και να δεις το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Στον Δήμο Αιγιάλειας θα έχεις, πάντα στα δεξιά της Ολυμπίας Οδού, τον Ελαιώνα, τη Ροδιά, τα Βαλιμίτικα, την Τέμενη και τα Διγελιώτικα για να αγγίξεις το Αίγιο ή Βοστίτσα όπως το έλεγαν στην Επανάσταση. Εχει την Παναγία Τρυπητή, κοντά στο λιμάνι. Μετά είναι η Ροδοδάφνη, τα Σελιανίτικα και ο Λόγγος, ονομαστά χωριά και τα πιο τουριστικά όλης της Αιγιάλειας ήδη από τη δεκαετία του 60.

Στο Λαμπίρι, πάνω στο νερό, είναι η καλύτερη ψαροταβέρνα όλης της βόρειας Πελοποννήσου, κατά τη γνώμη μου, και μετά η Κάτω Ροδινή, ο Ψαθόπυργος και τα Αραχωβίτικα. Στο Ρίο ξέρεις ότι είσαι στα πρόθυρα της Πάτρας και ατενίζεις τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα, που άλλαξε την ιστορία στις οδικές μετακινήσεις και έφερε την Ηπειρο πιο κοντά.

Η ταξιδιωτική εμπειρία αρχίζει App το κινητό σου

Αν όλα αυτά που γράφω δεν μπορείς να τα αποθηκεύεις εύκολα στον… σκληρό του εγκεφάλου, υπάρχει και το app της Ολυμπίας Οδού! Μια εφαρμογή για smartphone δωρεάν (για λειτουργικά συστήματα iOS και Android) που σου απογειώνει την ταξιδιωτική εμπειρία, και σου δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίζεις με μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια το ταξίδι σου.

Θέλοντας να αναδείξει αυτά τα σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το Olympia Odos App, αποτελεί έναν -νέας γενιάς- ταξιδιωτικό οδηγό της Βόρειας Πελοποννήσου με δεκάδες επιλεγμένα αξιοθέατα, δίνοντας την ευκαιρία για μία συναρπαστική εικονική περιήγηση.

Παράλληλα, το app σου προσφέρει πολλά παραπάνω. Ανεξάρτητα από το αν έχεις συνδρομή στον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, έχοντας «κατεβάσει» το Olympia Odos App μπορείς να υπολογίσεις από πριν το κόστος των διοδίων, να επιλέγεις τη βέλτιστη διαδρομή, να ενημερώνεσαι σχετικά με την πρόγνωση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο, να εντοπίζεις -μέσω του διαδραστικού χάρτη της εφαρμογής- εγκαίρως σημεία ενδιαφέροντος (Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, Χώρους Στάθμευσης και Υγιεινής, εξόδους από τον αυτοκινητόδρομο κ.ά.), ενώ αν χρειαστεί και καλέσεις τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (1025) μέσω της εφαρμογής, θα ενημερωθούν τα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και θα εντοπιστεί άμεσα η θέση του οχήματός σου στον αυτοκινητόδρομο.

Με την εφαρμογή μπορείς να φορτίζεις ηλεκτρονικά τον πομποδέκτη σου, να επεξεργάζεσαι τα στοιχεία του προφίλ σου και να δηλώνεις την απώλεια ή κλοπή του πομποδέκτη σου.

.Ένα ταξίδι, μια εμπειρία

Με την Ολυμπία Οδό χωρίζεις το βουνό από τη θάλασσα, κοιτώντας από τη μια τις οροσειρές και από την άλλη ατενίζεις τον Κορινθιακό Κόλπο ήρεμο ή αγριεμένο, καμιά φορά, αλλά πάντα φιλόξενο και προσιτό.

Στις all time classic περιοχές της βόρειας πλευράς της Πελοποννήσου, οι λεγόμενοι Αθηναίοι βρήκαν καταφύγιο. Οσοι είχαν καταγωγή από νησιά του Βορείου Αιγαίου ή ακριτικές περιοχές και δεν μπορούσαν να πάνε τα Σαββατοκύριακα ή για λίγες ημέρες, νοίκιαζαν δωμάτια ή αγόραζαν σπίτια για να πηγαίνουν συχνά τις γιορτές ή και το καλοκαίρι, να αφήνουν οι άντρες την οικογένεια για μπάνια και να μπορούν να πηγαινοέρχονται στη δουλειά.

Η Βόρεια Πελοπόννησος είναι η αυθεντική Ελλάδα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Διακοπές στη Χαλκιδική, στο Ajul Luxury Hotel &Spa ResortΝότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγοςΘεσσαλονίκη γένους Θηλυκού!
Keywords
βορεια, road trip, καλοκαιρι, ολυμπια, πατρα, hybrid, εκπτωσεις, αθηνα, τρικαλα, καμάρι, νέα, χλμ, βρες, θεατρο, καλαβρυτα, ελλαδα, ηπειρο, ios, android, olympia, time, classic, hotel, spa, κρητη, road, trip, τελη κυκλοφοριας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, χειμερινοι προορισμοι, μπανιας, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ζαρουχλα, ροδια, αιγιο, γνωμη, δουλεια, δωρεαν, ενοικιαζομενα δωματια, ηθοποιος, θαλασσα, μεγα, νησια, ξενοδοχεια, ξυλοκαστρο, οριζοντες, υψος, φυτωρια, φωτογραφιες, χαλκιδικη, ios, olympia, time, ακρατα, αξιζει, απιστευτα, αρχαια, απωλεια, βραδυ, βραχατι, βρισκεται, γεφυρα, γινεται, δυνατοτητα, δοξα, δωματια, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εποχες, εφαρμογες, υγρασια, κινητο, κιατο, κλοπη, κορινθος, κωμοπολη, λαδι, λεχαιο, μαγεια, μικρο, μπανιο, μπορεις, μυτη, νερο, καμάρι, ξαπλωστρα, παντα, οδος, οικογενεια, ομπρελα, οχηματα, παιδια, πελοποννησος, περιβαλλον, πεστροφα, προγραμματα, πρωι, ριο, σπηλαιο, σπιτια, συκια, συχνοτητα, το βουνο, τρια, τρικαλα κορινθιας, υψομετρο, φορα, χλμ, green, αντρες, ασφαλεια, classic, δουλειες, εφαρμογη, road, hybrid, ηπειρο, hotel, ηλεκτρονικα, κοιμασαι, πιστεψε με, road trip, ταξιδι, trip, βουνο
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Κάνε, Βόρεια Πελοπόννησο,kane, voreia peloponniso