Κακοκαιρία Gaia: Σοβαρές ζημιές στην Ήπειρο, κατάρρευση γέφυρας που επισκευάστηκε το 2015 στην Άρτα

Epiruspost.gr

Σοβαρά προβλήματα αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Gaia που έπληξε το Σαββατοκύριακο κυρίως περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Μεταξύ αυτών, τραγικότερη η περίπτωση της γυναίκας στους Παξούς που  υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά δεν υπήρχε δυνατότητα διακομιδής της από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα με σκάφος του Λιμενικού λόγω

των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τελικά μεταφέρθηκε με μικρό ιδιωτικό ταχύπλοο στο λιμάνι της Πλαταριάς όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ωστόσο, απεβίωσε κατά την οδική μεταφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν στη Ήπειρο όπου έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr που κατέγραψε τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα στην Ηγουμενίτσα (52 χιλιοστά) το βράδυ της Παρασκευής.

Κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Αρτα που επισκευάστηκε 2015

Στον νομό Άρτας κατέρρευσε το πρώτο τμήμα και το βάθρο της γέφυρας, που συνδέει την Άρτα με το Κομπότι. 

Η ίδια γέφυρα είχε καταρρεύσει στο ίδιο τμήμα και το 2015 όπως αναφέρει το Epiruspost.gr ενώ υπήρχε και καινούργιο τσιμέντο που έπεσε ανάμεσα στα δύο πρώτα βάθρα, οπως αναφέρει η ΕΡΤ. Η πίεση του νερού όμως φαίνεται ότι χαλαρωσε το έδαφος και φαγώθηκαν τα βάθρα.

Ο δρόμος δεν εξυπηρετεί οικισμούς αλλά κατά κύριο λόγο αγροτικές περιοχές κι έτσι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, καθώς υφίστανται και εναλλακτικές οδοί.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το προηγούμενο διάστημα έγιναν από ιδιώτες κάποιες παρεμβάσεις στην κύτη του ποταμού, με αποτέλεσμα το νερό όταν υπάρχει μεγάλος όγκος νερού να αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα και να ασκεί έντονη πίεση στη γέφυρα.

Κατολισθήσεις και ζημίες σε σπίτια και εκκλησίες 

Καταστροφές σημειώθηκαν όμως και στο χωριό Μελισσουργούς, όπου υπήρξε επίσης κατολίσθηση με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ κινδυνεύει και  ένα δεύτερο σπίτι που δέχτηκε όλο το μεγάλο φορτίο τόσο από το σπίτι που κατέρρευσε όσο και από φερτά υλικά. Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στην περιοχή για αυτοψία.

Στο μεταξύ κλειστή θα παραμείνει το επόμενο διάστημα η πεζογέφυρα στην περιοχή Ραφτανίτικο των Τζουμέρκων, κοντά στη γέφυρα της Πλάκας, αφού υπέστη  ζημιές, εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας στο κεντρικό βάθρο της.

Επίσης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα κυπαρίσσι που είχε στεγνώσει, έπεσε πάνω στο σκέπαστρο της παλιάς εκκλησίας, στην Κουμαριά Ιωαννίνων. Πρόκειται για την Κοίμηση της Θεοτόκου, μια εκκλησία 400 ετών.

Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις, καταπτώσεις πετρών και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο καθώς και διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.

Πηγή: EΡΤ, Epiruspost.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Εύα Καϊλή, ο σπιτονοικοκύρης μου και ο πόλεμος των λόμπιΈρευνα: Η ζωή μπορεί να εμφανίστηκε στη Γη χάρη σε ραδιενεργούς μετεωρίτεςJoker 2: Πρώτη φωτογραφία του Χοακίν Φίνιξ από το σίκουελ, άρχισαν τα γυρίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα