«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ για πιθανή χρεοκοπία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οποίος θεωρείται πλέον αυξημένος, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της αυξημένης εκροής καταθέσεων, κρούει η ΕΚΤ.

Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεσή της, ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει βιώσει σημαντική ροή καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης στις χρηματαγορές και μείωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των αγορών, αναφέρεται ότι
μέχρι τώρα ήταν ήπιες, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για τις ανάγκες υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα αυξανόταν ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου που ζητούνται για τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης.Όσον αφορά στον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη, θεωρείται υπαρκτός, αλλά περιορισμένος.

Σε παρεμφερές πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Παράλληλα, περιόρισε τις προσδοκίες για άμεση χαλάρωση του πλαισίου χρηματοδότησης για την Ελλάδα. «Μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχής η τελική αξιολόγηση…του προγράμματος, εμείς, το διοικητικό συμβούλιο, μπορούμε να εξετάσουμε πιθανή αλλαγή. Αλλά όχι πριν από τότε» τόνισε.Σημειώνεται ότι σε παρεμφερές ύφος είχαν κινηθεί και τα σχόλια του επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος επίσης εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ελληνική αισιοδοξία περί επίτευξης συμφωνίας.

«Υπάρχει πάντα πολύ θόρυβος σε μια τέτοια κατάσταση και νομίζω ότι το βασικό είναι να ξεχωρίζουμε το θόρυβο από το γεγονότα», δήλωσε ο Νοβότνι στην τηλεόραση του CNBC.

«Για εμάς, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Η μία είναι…εάν μπορούμε για παράδειγμα να αποδεχθούμε ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Η απάντηση προς το παρόν είναι: όχι» είπε.
Παράλληλα, ο Κονστάντσιο υπαινίχθηκε ότι, αν και η Ελλάδα δεν θα έβγαινε από το ευρώ, θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. «Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ένα Grexit δεν θα συμβεί. ...αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμβούν άλλα πράγματα , που δεν θα ήταν ωραία».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι πιθανότητες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λόγω αδυναμίας εξασφάλισης νέων δανείων και αδυναμίας πληρωμών, φέτος εκτιμώνται ότι είναι μία στις τρεις. «Δυστυχώς, ουδείς φαίνεται να είναι έτοιμος να λάβει την πολιτική ευθύνη για το αν θα παραμείνει ή όχι η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε στο Reuters ο Κάρστεν Τζούνιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Sarasin.

Οι πιθανότητες ενός Grexit στη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 οικονομολόγοι, κυμαίνονταν από 5% ως 60%. Στο 30%, ο μέσος όρος έχει μείνει σχετικά σταθερός στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα