ΗΠΑ: Αεροπλάνα της Korean Air θα μετατραπούν σε στόλο διακυβέρνησης για «πυρηνικό πόλεμο»

Πέντε επιβατικά αεροσκάφη Boeing 747, που μέχρι πρότινος πετούσαν με τα χρώματα του εθνικού αερομεταφορέα της Νοτίου Κορέας, της Korean Air, πρόκειται να μετατραπούν σε αεροπλάνα μεταφοράς της Αμερικανικής ηγεσίας, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Κι ενώ το περίφημη Air Force One, είναι το επίσημο μέσο μεταφοράς του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου και υπουργών, τα πέντε Boeing 747,

που αγοράστηκαν από την Sierra Nevada Corporation έναντι 675 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να αντικαταστήσουν τον στόλο των στρατιωτικών αεροσκαφών στρατηγικής διοίκησης και ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα  γνωστά Αεροπλάνα «Doomsday».

Τα E-4B «Nightwatch», ή αλλιώς «Doomsday» θα μετατραπούν σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου για τον στρατό των ΗΠΑ, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης όπου η διακυβέρνηση της χώρας δεν θα μπορεί να γίνεται στο έδαφος, σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.

Το σενάριο, θέλει την μεταφορά και προστασία με τα αεροπλάνα αυτά του Αμερικανού προέδρου, του υπουργού Άμυνας και τους πάνω από 100 άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από εκεί ψηλά, θα μπορούν να ελέγχουν τις απανταχού Αμερικανικές δυνάμεις και να τις κατευθύνουν ανάλογα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή άλλης κατααστροφής.

Τα αεροπλάνα Doomsday είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε ηλεκτρομαγνητικές επιθέσεις και σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή επίθεσης, που θα μπορούσε να «διαταράξει και να βλάψει μόνιμα ηλεκτρικά εξαρτήματα και ολόκληρα συστήματα στους περισσότερους κρίσιμους τομείς υποδομής και να επηρεάσει υποδομές μεγάλης κλίμακας», όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον ένα αεροπλάνο της ομάδας Doomsday βρίσκεται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση κάπου στον κόσμο, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτεται η τοποθεσία.

Εκπρόσωπος της Sierra Nevada πάντως, με έδρα το Κολοράντο επιβεβαίωσε την αγορά των αεροσκαφών της Korean Air, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το κόστος της μετατροπής των αεροσκαφών σε Survivable Airborne Operations Center -όπως είναι η επίσημη ονομασία τους- αναμένατε να φτάσει τα 13 δις δολάρια και θα ολοκληρωθεί το 2036.

Πέρυσι, η Σιέρα Νεβάδα άνοιξε μια νέα εγκατάσταση επισκευής, συντήρησης και γενικής επισκευής αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dayton στο Οχάιο όπου κατασκευάζεται κι ένα επιπλέον υπόστεγου που θα στεγάσει τα νέα αποκτήματα.

Να σημειωθεί, ότι μόνο οι ΗΠΑ και και η Ρωσία διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη, με τη Μόσχα να προτιμά τα Ilyushin Il-80, Ilyushin Il-82 και Ilyushin Il-96.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Αεροπλάνα, Korean Air,ipa, aeroplana, Korean Air