Ημέρα της Γυναίκας: Στην υπηρεσία των δοκιμών γυναικεία ανδρείκελα

.

Οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους σήμερα και οτιδήποτε τις αφορά βγαίνει στην επικαιρότητα.

Στον χώρο του αυτοκινήτου η γυναίκα δεν είναι μόνο οδηγός ή συνεπιβάτης, αλλά ως φύλο έχει την ίδια αντιμετώπιση και στον τομέα των δοκιμών πρόσκρουσης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, εδώ και αρκετές δεκαετίες πραγματοποιούνται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλά και από ανεξάρτητους οργανισμούς δοκιμών πρόσκρουσης, δοκιμές που αφορούν στην ασφάλεια των επιβατών, μετά από σύγκρουση. Σε αυτές τις δοκιμές τα αυτοκίνητα δεν είναι κενά, αλλά έχουν ανδρείκελα

στις θέσεις, που δεν είναι απλές κούκλες, πλέον.

Τα σύγχρονα ανδρείκελα προσομοιάζουν στο ύψος και στο βάρος ενός ανθρώπου, ώστε οι δοκιμές να έχουν απτά αποτελέσματα. Κι αυτά τα ανδρείκελα δεν μόνο μόνο αρσενικά, είναι και θηλυκά αλλά και παιδικά.

.

Στη Mercedes-Benz ήδη εδώ και 20 χρόνια χρησιμοποιούν τη θηλυκή Hybrid III 5, που έχει ύψος περίπου 1,5 μέτρο, ζυγίζει 49 κιλά και φέρει έως 150 αισθητήρες σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτή η «μικροκαμωμένη κούκλα» έχει καθίσει στη θέση του οδηγού, του συνοδηγού και στα πίσω καθίσματα σε μετωπικές δοκιμές πρόσκρουσης όπως και το παραδοσιακό αρσενικό ανδρείκελο, το Hybrid III 50 (ύψος 1.75 και βάρος 78 κιλά). Αυτό σημαίνει, ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη χρήση του θηλυκού ανδρείκελου πολύ πριν αυτό απαιτηθεί επίσημα από το νόμο. Το ανδρείκελο αυτό αναπαράγει τη γυναικεία ανθρωπομετρία, με το ανάλογο στήθος και οστά της λεκάνης. Σύμφωνα με τις στατιστικές, μόνο το 5% των Αμερικανίδων είναι πιο κοντές ή πιο αδύνατες. Σήμερα, αξιολογήσεις από οργανώσεις προστασίας του καταναλωτή και διάφοροι νόμοι σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν προδιαγραφές για δοκιμές με θηλυκά ανδρείκελα αυτού του μεγέθους. Ένας άλλος τύπος ανδρείκελου που η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί σε δοκιμές πρόσκρουσης εδώ και δύο δεκαετίες είναι το SID-II female dummy. Με ανατομία παρόμοια με εκείνη του Hybrid III 5, έχει σχεδιαστεί ειδικά για πλευρικές συγκρούσεις. Αντίθετα με τις ΗΠΑ ωστόσο, η χρήση της δεν απαιτείται ακόμα από το νόμο στην Ευρώπη.

.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Τεχνολογίας για την Ασφάλεια Οχημάτων της Mercedes-Benz στο Sindelfingen διενεργεί έως και 900 δοκιμές πρόσκρουσης και 1.700 δοκιμές ολίσθησης (sledtests) κάθε χρόνο. Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν 120 ανδρείκελα σε 21 διαφορετικές εκδόσεις – από βρέφη, παιδιά όλων των ηλικιών, «μικροκαμωμένες» γυναίκες έως τον μέσο όρο μεγέθους και βάρους ενός άνδρα, καθώς και ανδρείκελα μεγαλόσωμων, βαριών ανδρών. Τα αποτελέσματα των δοκιμών πρόσκρουσης και της έρευνας ατυχημάτων χρησιμοποιούνται για να εξελίξουν νέες τεχνολογίες ασφαλείας και να βελτιώσουν τα υπάρχοντα συστήματα.

Οι προσομοιώσεις επιβατών υπολογίζουν κυρίως πώς ένα ανδρείκελο θα συμπεριφερόταν σε ένα όχημα. Η Mercedes-Benz εργάζεται συστηματικά στα λεγόμενα «Μοντέλα Ανθρώπινου Σώματος» (Human Body Models (HBMs)), τα οποία είναι σχεδιασμένα για να αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη ανατομία – οστά, μυς και όργανα – με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Σε σύγκριση με τα ανδρείκελα, με τη χρήση των HBM στις δοκιμές πρόσκρουσης οι ερευνητές έχουν την ευκαιρία να αξιολογούν τον πραγματικό τύπο τραυματισμού ενός συγκεκριμένου μέρους του σώματος και όχι μόνο την πιθανότητα σοβαρότητας του τραυματισμού του. Μεταξύ άλλων χρήσεων, η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί τα HBM για να αξιολογήσει τα καινοτόμα συστήματα συγκράτησης της μάρκας, όπως το PRE-SAFE Impulse Side.

Keywords
Τυχαία Θέματα